Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
5. 3. 2016,
15.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pokal Vitranc Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 5. 3. 2016, 15.27

7 let, 12 mesecev

Nekaj pajčevin si je pustil za prihodnje sezone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V dveh šestnajstih mestih Žana Kranjca v Kranjski Gori se skriva kar nekaj pozitivnih veleslalomskih signalov za prihodnjo tekmovalno sezono.

"Z rezultatoma v Kranjski Gori sem zadovoljen. Vseeno sem bil takoj po drugem nastopu malček jezen. Ko namreč vidiš in čutiš, da si lahko še boljši, se je težje sprijazniti z doseženimi rezultati. Vseeno je to napredek in dokaz, da se lahko kosam z najboljšimi. Boril sem se, storil nekaj napak, plačal ceno pomanjkljive koncentracije, a ko potegnem črto, moram biti zadovoljen," po koncu dvojnega veleslalomskega programa v Kranjski Gori razmišlja Žan Kranjec, ki je tako petkovo kot tudi sobotno preizkušnjo končal na 16. mestu.

Premikal mejnike, toda …

Kranjec, sicer že tri sezone edini Slovenec z veleslalomskimi točkami svetovnega pokala, je v zadnjem obdobju premaknil kar nekaj mejnikov. Postal je prvi slovenski veleslalomist z domačimi točkami po letu 2007 in po Alešu Gorzi leta 2008 tudi prvi Slovenec med trideseterico ob koncu sezone.

Dvignil je tudi svojo letvico. Če je do sezone 2015/16 skupaj osvojil 25 točk, jih je v zadnjih mesecih vknjižil kar 91. A kar nekaj pajčevin na slovenskih zgodovinskih dosežkih si je mladenič iz Bukovice pri Vodicah pustil za prihodnja leta. Med drugim tudi deseterico, na katero slovenski veleslalomisti čakajo že od leta 2007 (Gorza), medtem ko ga z zadnjimi stopničkami (Uroš Pavlovčič, 2001) ali pa zadnjo ter obenem edino veleslalomsko zmago (Boris Strel, 1981) v slovenskem tabori (še) ne obremenjujejo.

"Lahko se kosam z najboljšimi!"

"Potem ko mi v pretekli sezoni nikakor ni šlo, kar se je dodobra poznalo tudi pri samozavesti, sem se letos dvignil na višjo raven. Z dobrim delom se je v moje smučanje vrnila tudi samozavest. Zdaj vem, da se lahko kosam z najboljšimi. Čutim, da imam nekaj v sebi. To sem si letos nekajkrat dokazal. Na tem lahko gradim. Ostati moram miren, izkoreninjati napake in stremeti k napredku," o svojem smučarskem razvoju razmišlja Kranjec, ki je v tej sezoni zbral sedem uvrstitev med dobitnike točk, med katerimi sta tudi 12. mesto iz Val d'Isera in 13. iz Hinterstodra.

Bergant: Kranjskogorski preskok

Da uvrščanje okrog petnajstega mesta še zdaleč ni Kranjčev optimalen domet, poudarja tudi glavni trener reprezentance Klemen Bergant. "Žan je v Kranjski Gori tudi sebi dokazal, da se je sposoben dvakrat v enem dnevu pošteno 'vreči' po progi navzdol. Poskrbel je za pomemben preskok. Sposoben pa se je zavihteti še krepko višje," o edinem slovenskem veleslalomistu razmišlja Bergant, ki že pogleduje proti pomladnemu in poletnemu pripravljalnemu obdobju, v katerem bo skušal Kranjcu zagotoviti ustrezne pogoje za želeni napredek.

Ne spreglejte