Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

navijači Peter Prevc Peter Prevc smučarski skoki novoletna turneja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 12.48

8 let

Navijači Petra Prevca: ne drezajo vanj, a čutijo z njim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Dolenji vasi, domačem kraju družine Prevc, v kateri se rojevajo izjemni skakalni talenti, so se že dodobra navadili uspehov svojih sokrajanov. V teh dneh imajo (pre)obilico razlogov za slavje.

Njihov sovaščan Peter Prevc, najstarejši izmed petih otrok Božidarja (za prijatelje Dareta) in Julijane Prevc, od katerih so se kar štirje zapisali smučarskim skokom, je namreč povsem blizu osvojitvi zlatega orla na prestižni novoletni skakalni turneji. Ta je zadnje dni miselno dodobra okupirala in razvedrila slovensko športno javnost.

Evforije ni, zadovoljstvo pa na visoki ravni

V Dolenji vasi, kjer po zadnjem štetju živi manj kot 500 ljudi, razen ogromnega transparenta v čast prvi violini slovenske skakalne reprezentance 23-letnemu Petru Prevcu posebne evforije ni čutiti, nam je povedal Janez Rakovec, član Športnega društva Dolenja vas, okrog katerega se zbirajo navijači bratov Prevc. So pa seveda vsi zelo zadovoljni s potekom dogodkov, dodaja.

Že vse od leta 2010, ko so se navijači iz Dolenje vasi začeli organizirano udeleževati tekem smučarjev skakalcev, ne zamudijo prav nobene tekme.

Tiste, ki so bolj oddaljene, si ogledajo doma. "Ker imamo vsi družine z majhnimi otroki, se dogovorimo, da si vsakokrat tekmo ogledamo pri nekom doma," je dejal Rakovec. Tiste, ki so bližje, med njimi je obvezen obisk Planice, pa z glasilkami in navijaškimi rekviziti najraje pospremijo v živo.

Manjša delegacija v sredo v Bischofshofen, večja na Kulm

Tako bo tudi z zadnjo tekmo novoletne skakalne turneje v Bischofshofnu v zahodni Avstriji, kamor se bodo v sredo navsezgodaj zapeljali s kombijem. Naval na prosta mesta je precejšen, a so žal vsa mesta že pošla, je povedal Janez. Podobno kot so zasedena tudi mesta na avtobusu, ki bo navijače iz Dolenje vasi sredi januarja popeljal na prizorišče svetovnega prvenstva v poletih na prenovljenem Kulmu.

"Avtobus je polno zaseden, zato žal novih potnikov ne bomo mogli sprejeti, čeprav je zanimanje res ogromno," je povedal Janez, ki mu je vstopnice za ogled finalne tekme uspelo kupiti po nižji ceni. Namesto 25 evrov bodo zahvaljujoč količinskemu popustu zanje odšteli le 17 evrov.

Ne morete jih zgrešiti

Navijačev iz Dolenje vasi, opremljenih z ogromnim transparentom z napisom Peter Prevc - S tabo smo navijači iz Dolenje vasi, ki je magnet tudi za televizijske kamere, številnimi slovenskimi zastavami ter vpadljivimi zelenimi bundami (podobne imajo tudi navijači Roberta Kranjca) in kapami z napisom Peter Prevc, ki jih je podaril Petrov oče, ne morete zgrešiti.

Tudi Peter jih ne, čeprav zaradi številnih medijskih obveznosti za več kot pozdrav od daleč skoraj nima časa, domači navijači pa vanj niti ne drezajo. "Občasno se slišimo po telefonu, pošljemo kak SMS, sicer pa vemo, da ima rad svoj mir, in ne silimo vanj."

Tako kot ne drezajo vanj v Dolenji vasi, kjer imajo, kot pravi Rakovec, bratje Prevc popoln mir. In kjer razen ogromnega transparenta ob vstopu v vas prav nič ne spominja na to, da tu živi (zdaj resda bolj občasno) eden največjih skakalnih šampionov.

"Spomenika še ni, bi pa morda lahko bil," je za konec namignil Rakovec.

Ne spreglejte