Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
31. 1. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

svetovni pokal Žan Kranjec Žan Kranjec St. Moritz 2017

Torek, 31. 1. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

Žan Kranjec

"Na svetovnem prvenstvu nekaj šteje le kolajna"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Po predolimpijski generalki in ponesrečenem nastopu v Garmisch-Partenkirchnu je najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec misli že usmeril v priprave na svetovno prvenstvo, ki ga bo gostil St. Moritz.

Žan Kranjec bo na SP 2017 slovenski veleslalomski adut. | Foto: Getty Images Žan Kranjec bo na SP 2017 slovenski veleslalomski adut. Foto: Getty Images

Do konca sezone, v kateri mu je uspel največji preboj v karieri, ga čakajo le še trije veleslalomi na najvišji ravni. A to so tiste tri preizkušnje, na katerih se bo poskušal predstaviti v najboljši luči – svetovno prvenstvo, pokal Vitranc in finale svetovnega pokala v Aspnu. "Zavedam se, da gre za vrhunec, zato sem zelo osredotočen in trdno odločen pokazati največ. Samozavesti mi kljub ponesrečenemu koncu tedna v Garmisch-Partenkirchnu ne primanjkuje," se strinja Žan Kranjec, trenutno dvanajsti veleslalomist svetovnega pokala.

Še nikoli na stopničkah, toda …

Svetovno prvenstvo v St. Moritzu bo za Kranjca že tretje v karieri, a prvo, na katerem bo nastopil kot veleslalomski prvokategornik in z realnimi možnostmi za vrhunski dosežek. "Na svetovnih prvenstvih, roko na srce, nekaj štejejo zgolj kolajne. Vem, da se v svoji karieri še nisem zavihtel med najboljšo trojico, zato napada na oder za zmagovalce pač ne morem napovedovati. No, seveda bi bilo lepo, če bi mi veliki met uspel prav na tekmi sezone, a s tem se ne bom obremenjeval. Skušal se bom kar se da dobro pripraviti. To je moja osnovna naloga," pravi 24-letni maturant iz Bukovice pri Vodicah.

Sredi meseca se je mudil v Jongpjongu, kjer je preizkusil olimpijski teren ter dobil eno slalomsko in eno veleslalomsko preizkušnjo. | Foto: Getty Images Sredi meseca se je mudil v Jongpjongu, kjer je preizkusil olimpijski teren ter dobil eno slalomsko in eno veleslalomsko preizkušnjo. Foto: Getty Images

Brez želene popotnice

Ker bo moški veleslalom na sporedu šele v izdihljajih prvenstva (17. 2.), ima Kranjec še kar nekaj časa za pripravo na enega od vrhuncev sezone. Čas bo poskušal izkoristiti za dobre treninge, pri čemer v slovenskem taboru znova računajo na vadbo v Kranjski Gori, kjer so po lanskih glasnih kritikah trenerja Klemna Berganta prišli naproti tekmovalcem.

"Za dober smučarski trening me ne skrbi. Vem pa, da moram poskrbeti tudi za kondicijsko pripravo in 'urediti' glavo," pravi Žan, ki je v tej zimi navdušil z dvema uvrstitvama na četrto mesto, se še dvakrat zavihtel med petnajsterico, a brez želene popotnice ostal na zadnji tekmi v Garmisch-Partenkirchnu. Tam je zaradi neodgovorne reprezentančne zamude na javni žreb ostal brez štartne številke med elitno petnajsterico in posledično brez realnih možnosti za napad na vrh.

Spoznal olimpijski teren

Kranjec, čigar uspešnost je še vedno odvisna tudi od podlage in konfiguracije terena, ob tem ne skriva niti pogledovanja v prihodnjo sezono, katere vrhunec bodo olimpijske igre v Pjongčangu. Prav zaradi tega se je sredi meseca podal na krajšo korejsko turnejo, kjer je preizkusil olimpijske terene. "Odlična izkušnja. Proge so mi všeč. Žal mi je le, da na prvi od dveh slalomskih tekem daljnovzhodnega pokala nisem slavil zmage, saj bi s tem v celoti izpolnil načrt in si krepko popravil štartno številko. Zdaj me ta naloga čaka na domačih tekmah nižje ravni," dodaja veleslalomski specialist, ki pa je že v tej sezoni v svoj tekmovalni repertoar uspešno vključil slalom.

Ne spreglejte