Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
15. 1. 2013,
23.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Hermann Maier

Torek, 15. 1. 2013, 23.05

8 let

Na Maierjevem dvorišču o rušenju njegovega rekorda

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tina Maze bo bržčas že v Cortini d'Ampezzo postavila osebni točkovni rekord v svetovnem pokalu. Dosegljiv pa je tudi legendarni Herminator.

Le streljaj od ciljne arene ženskega slaloma v Flachauu so v manjši muzejski sobi razstavljene vse večje lovorike legendarnega avstrijskega smučarskega šampiona Hermanna Maierja.

Slednji je v omenjenem solnograškem smučarskem središču pravzaprav prisoten na vsakem koraku. Po njen je poimenovan trg v središču mesta, na kar spominja tudi večji spomenik, različni plakati vabijo v njegovo smučarsko šolo, možno je smučanje po njegovi progi … ''Hermann? On je … Da, zanj lahko rečemo … On je Herminator, največji,'' je ustrezne besede za izražanje velikosti svojega znamenitega sokrajana iskala ustrežljiva prodajalka spominkov z njegovimi podobami in skušala biti ob tem kar se da dobra gostiteljica. Dober gostitelj pa je bil tudi Maier, ki je v ponedeljek nastopil na ekshibicijski tekmi zvezd, med katerimi sta bila denimo tudi Jure Košir in Katja Koren, ob prihodu ženske slalomske elite pa je posebno dobrodošlico namenil tudi Tini Maze. ''Upam, da ji bo uspelo prekositi moj dosežek – 2000 točk v eni sezoni,'' je večkrat dejal 40-letni zidarski mojster in v šali dodal, da bi imel v tem primeru več miru s tovrstnimi vprašanji.

Kot vse kaže, pa je nekoliko naveličana vprašanj o lovu na rekorda Lindsey Vonn (1980 točk) in Hermanna Maierja (2000) tudi Tina Maze. V Flachauu je namreč priznala, da jo v pogovore o spoštovanja vrednih številkah silijo zgolj novinarji. ''Samo o tem ne razmišljam,'' priznava Mazejeva, a ob tem vendarle dodaja, da jih pohvalne besede iz ust mogočnega Herminatorja godijo. ''Hermanna vsi zelo spoštujemo. Poznamo njegovo zgodbo. Zame spada med največje smučarje vseh časov. Ko ti tak človek nameni kompliment, je vsekakor prijetno. Sama pa bom skušala slediti predvsem svojemu ritmu,'' je na Maierjevem ''dvorišču'' razglabljala tekmovalka, ki je v očeh celotnega belega cirkusa že nova lasnica velikega globusa. Njena prednost pred Mario Höfl-Riesch namreč znaša že neverjetnih 590 točk.

Povsem ravnodušen ob besedah slovitega Avstrijca ni ostal niti šef Tinine ekipe Andrea Massi, čeprav je ob tem priznal, da je sam pesti raje stiskal za svojega rojaka Alberta Tombo. ''Sam bom zgolj ponovil svoje besede. Točke bomo šteli po finalu svetovnega pokala. Vem, da je 2000 točk matematično dosegljivih. A jaz sem učitelj telesne vzgoje, matematik pa je bil moj oče,'' je na železno osredotočenost znova opomnil Massi.

Mazejevi do Maierjevega mejnika manjka še natančno 666 točk, za kar pa ima na voljo še petnajst tekem. Razplet zgodovinskega lova bo torej znan šele krepko po svetovnem prvenstvu, že v tem tednu pa bo slovenska šampionka skoraj zanesljivo prišla do osebnega točkovnega rekordna. V minuli zimi je namreč osvojila 1402 točki, v novi sezoni jih ima na svojem računu po 21 tekmah že kar 1334.

Ne spreglejte