Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 5. 2016,
15.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Smučarska zveza Slovenije Miha Verdnik Peter Pen Tina Maze Boštjan Kline Ana Drev Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 19. 5. 2016, 15.44

6 let, 6 mesecev

Na koga stavi slovensko alpsko smučanje?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Kot vse kaže, bo v slovenski smučarski reprezentanci na najvišji ravni prostora za 17 smučarjev, skupaj s podmladkom in zgolj malenkostno spremenjeno trenersko garnituro pa bodo imeli na voljo debel milijon in pol evrov.

Boštjan Kline prevzema vlogo prvega zvezdnika reprezentance. | Foto: Boštjan Kline prevzema vlogo prvega zvezdnika reprezentance.

Slovenska smučarska reprezentanca za sezono 2016/17 bo svojo uradno potrditev dočakala 31. maja, ko se bo sestal zbor panoge za alpsko smučanje. Ta bo ob potrjevanju finančnih in vsebinskih poročil za nedavno končano sezono obravnaval tudi načrte za prihodnjo zimo. A ker jim je brez večjih zadržkov zeleno luč že prižgal alpski odbor, gre ob koncu meseca pričakovati zgolj formalno potrditev. Podobno velja za imenovanje vodje panoge. To bo s kar šestletnim mandatom postal Miha Verdnik, ki je sicer že pred časom, ko sta mu zaupanje izrekla predsednik zbora in odbora Iztok Klančnik ter prvi mož strokovnega sveta Grega Benedik, zavihal rokave in se lotil dela.

Prvič (uradno) brez Tine Maze 

Tina Maze letos brez "papirnatega" statusa reprezentantke. | Foto: Tina Maze letos brez "papirnatega" statusa reprezentantke.

Zanimivo je, da na reprezentančnem seznamu prvič v tem tisočletju ni Tine Maze, ki uradno tekmovalnih smučih še ni postavila v kot. Najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov sicer že v pretekli sezoni ni tekmovala, a je bila uradno vendarle zabeležena kot članica ženske ekipe svetovnega pokala.

Po novem ta šteje osem smučark. Poleg "staroselk" še obetavno 18-letno Meto Hrovat, ki je v pretekli sezoni osvojila bron na mladinskih olimpijskih igrah ter v veleslalomskem seštevku evropskega pokala zasedla končno osmo mesto.

Na predlaganem sezamu za moško reprezentanco svetovnega pokala pa je devet imen. Od tega šest v ekipi za hitri disciplini, v kateri je tudi prvi adut Boštjan Kline, in trojica v ekipi za tehnični disciplini. Del zadnje je tudi Matic Skube, ki pa se še odloča o (ne)nadaljevanju kariere. Tudi jedro moške reprezentance tvorijo dozdajšnji člani, stopničko višje sta stopila le Miha Hrobat in Štefan Hadalin, ki se selita na člansko raven, a bo njun program v dobršni meri še vedno obarvan s tekmami evropskega pokala.

Rasto Ažnoh v moškem taboru

Do večjih sprememb pa ne bo prišlo niti na trenerski ravni. Klemen Bergant ostaja glavni trener moške ekipe za tehničnih disciplini. Šef smukačev bo z nekoliko okrepljeno ekipo še naprej Peter Pen. Glavni trener ženske reprezentance bo tudi v novi zimi Denis Šteharnik, ki bo na tehnični ravni lahko računal na pomoč Roberta Žana, na hitri pa na Aleša Brezavščka. Do menjav bo prišlo le v ekipah evropskega pokala. Dozdajšnji trener pri dekletih Rasto Ažnoh se je po Šteharnikovi nezaupnici dogovoril za selitev v moški tabor. Njegov naslednik v ženski ekipi evropskega pokala pa bo znan v prihodnjih tednih.

Več denarja, več muzike?

Za slovenske smučarske reprezentance (tudi ekipe C ter mladinski in otroški program) naj bi bilo skupaj na voljo 1,5 milijona evrov, kar je za 150 tisočakov več kot v pretekli sezoni. "Prav gotovo nas veseli, da bomo storili korak naprej. Ob tem pa poudarjam, da je treba celoten proračun še zagotoviti. Trenutno smo na približno 70 odstotkih že podpisanih pogodb," pravi skorajšnji vodja panoge Miha Verdnik, ki ima te dni največ dela pri pogovorih s trenerji, opremljevalci in pokrovitelji. "Čaka nas še veliko dela. Odprtih je tudi kar nekaj vprašanj, med drugim tudi tisto večno – samoprispevek tekmovalcev. Pravega odgovora še nimamo, saj čakamo na prenovljen pravilnik o pravicah in dolžnostih tekmovalcev," dodaja Verdnik.

Miha Verdnik bo 31. 5. tudi uradno postal vodja panoge za alpsko smučanje. | Foto: Miha Verdnik bo 31. 5. tudi uradno postal vodja panoge za alpsko smučanje.

Predlog smučarske reprezentance 2016/17

Moška ekipa

Tehnični disciplini (svetovni pokal): Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Matic Skube.

Hitri disciplini: Klemen Kosi, Boštjan Kline, Rok Perko, Andrej Šporn, Miha Hrobat in Martin Čater.

Tehnični disciplini (evropski pokal): Aljaž Dvornik, Dušan Senčar, Luka Pančur, Jakob Špik in Žan Grošelj.

Ekipa C (mladinska): Jani Kavčič, Žan Špilar, Anže Čufar, Kristof Fabjan, Žan Kralj, Žak Žirovnik, Nejc Naraločnik, Tijan Marovt, Borut Božič in Tadej Pasčinski. 

Ženska ekipa

Ekipa svetovnega pokala: Ilka Šuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik in Tina Robnik.

Ekipa evropskega pokala: Saša Brezovnik in Klara Livk.

Ekipa C (mladinska) : Desiree Ajlec, Andreja Slokar, Lejla Habjan, Mišel Marovt, Živa Otoničar in Nika Tomšič.

Ne spreglejte