Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2014,
12.28

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Harrachov Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jernej Damjan Tomaž Naglič Jurij Tepeš

Petek, 14. 3. 2014, 12.28

4 leta, 4 mesece

Na Hudičevi gori Prevc v igri za novo medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skakalci so končali prvi polčas na svetovnem prvenstvu v poletih in Slovenija je v igri za medaljo. Peter Prevc je tisti adut, ki je z drugim poletom naredil tekmo še bolj razburljivo.

Uvod v posamično tekmo na svetovnem prvenstvu v poletih ni bil po slovenskih notah, saj se Tomaž Naglič in Jernej Damjan nista uvrstila v drugo serijo, slabša poleta pa sta pokazala tudi poškodovani Robert Kranjec (po dveh poletih 29.) in Jurij Tepeš (15.). Z nestrpnostjo smo pričakovali, kaj bo pripravil Peter Prevc, ki je blestel v četrtek.

Tudi tokrat je prvi nastop opravil pričakovano dobro in imel najboljše izhodišče pred drugo od štirih serij, ki jih morajo opraviti skakalci, preden okronajo svetovnega prvaka. "Pri prvem skoku sem preveč z boki pritisnil smuči, zato sem nekaj metrov prezgodaj padel dol," je svoj prvi polet, ki je bil dolg 200 metrov, pospremil Prevc.

Vsega točko je za njim zaostajal Nemec Severin Freund, ki je vse od skandinavske turneje v izvrstni formi. Poneslo ga je celo tri metre in pol dlje, a je imel naš junak najslabše razmere od vseh nastopajočih. Tretji Anders Bardal, ki je skakal s številko dve, je imel celo vzgornik pri prvem poskusu.

Freund je korektno izvedel tudi drugi polet, nato pa je bil ves soj žarometov pred osem tisoč gledalci usmerjen v Prevca. Že pri odskoku z mize se je videlo, da je zamudil in posledično pristal pri 183 metrih. Kljub temu je imel dovolj veliko točkovno zalogo iz prve serije, da je ostal pri virtualni medalji, čeprav bo moral v soboto prikazati še dva dobra poleta, da se bo lahko pohvalil z novim odličjem na velikem tekmovanju. "Pri drugem poletu sem naredil napako že 180 metrov višje – na mizi. Preveč sem čakal njen rob in prepozno začel z odskokom," je obrazložil skakalec iz Dolenje vasi.

Čeprav je tretje mesto vrhunski dosežek, pa verjame, da je sposoben stopiti še višje, saj se je z letalnico na Hudičevi gori nemudoma ujel. Vanj verjame tudi glavni trener Goran Janus: "Škoda je bilo, da je bil drugi Petrov skok zamujen. Veliko metrov je šlo po zlu. Edina pozitivna stvar je, da je ostal na tretjem mestu. Razlike so majhne. Vse se da nadoknaditi."

Za vodilnim Freundom zaostaja 15,4, za drugouvrščenim Bardalom pa vsega 4,3 točke. Za ovratnik mu diha Noriaki Kasai, ki je danes sploh prvič preizkusil letalnico, saj ima težave s kolenom. Pičla točka ga oddaljuje od novih stopničk. Kako je stati na odru za zmagovalce v Harrachovu, 41-letni Japonec dobro ve, saj je leta 1992 ravno tu postal svetovni prvak v poletih.

Ne spreglejte