Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 7. 2016,
12.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Miran Tepeš Jurije Tepeš skoki

Torek, 19. 7. 2016, 12.46

6 let, 6 mesecev

Miran Tepeš: Stvari so postale vroče in dogovorili smo se za zamenjavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

"To se je pripravljalo skoraj eno leto. Stvari so zaradi Jurija in drugih naših fantov postajale vse bolj vroče," pravi Miran Tepeš, ki je moral moške skoke zamenjati za ženske.

Leta 1999 je Miran Tepeš začel delati za Mednarodno smučarsko organizacijo (FIS) in bil desna roka Walterja Hoferja. Svojo osrednjo in najopaznejšo nalogo v zadnjih letih je opravljal v kontrolnem stolpu, kjer je uravnaval potek tekem svetovnega pokala glede na veter in druge vplive narave.

Vključen je bil v karavano skakalcev, po 17 letih pa je moral zamenjati okolje in oditi v ženski del. V skakalnem svetu gredo nekaterim očitno v nos dobri dosežki slovenskih skakalcev, zato so nekoliko glasneje spregovorili. Spomnimo se, kako so Norvežani zagnali vik in krik, ko je bil za tekmo v Oslu kot sodnik predviden Božidar Prevc, ki nato debija v svetovnem pokalu ni dočakal.

"Zdaj so stvari postale vroče in dogovorili smo se za zamenjavo. Odstop sem ponudil že ob prihodu Jurija v svetovni pokal."

"To se je pripravljalo skoraj eno leto. Stvari so zaradi Jurija in drugih naših fantov postajale vse bolj vroče. Pojavljajo se je vse več vprašanj glede družinskih vezi. Pod nogami je gorelo, zato je bil sklenjen dogovor. Sem pa že takrat, ko je Jurij prišel v svetovni pokal, ponudil svoj odstopa, a ga niso sprejeli. Dejali so mi, da verjamejo v moje pošteno delo. Zdaj so stvari postale vroče in dogovorili smo se za zamenjavo," razlaga Tepeš, ki ga je nasledil Borek Sedlak.

Delo bo opravljal v ženskih skokih, bolj pa bo vpet v tehnično delo v ozadju. | Foto: Delo bo opravljal v ženskih skokih, bolj pa bo vpet v tehnično delo v ozadju.

V skoke je vpet že 49 let, če upoštevamo, da je začel skakati pri šestih letih. Zase pravi, da je bil pri svojem delu vedno profesionalen in za opravljeno delo v moški konkurenci nima slabe vesti.

"Jurij bo imel lažjo pot"

"Nihče mi ne more očitati, da nisem bil nevtralen. Le v Sloveniji je bilo veliko komentarjev in napadov. Prek tega sem moral," razlaga Tepeš in dodaja: "Letelo je na Jurija in name. Pri nas v Sloveniji so bila nenehno potikanja in namigovanja. Po drugi strani zdaj vidim, da je bolje, da grem v ženske skoke, saj bo imel Jurij lažjo pot, če bom malce bolj oddaljen od dogajanja. Njegove uspehe bodo manj pripisovali meni. Jurij je moral to neupravičeno prestajati."

"Za Jurija bo bolje, če bom malce bolj oddaljen od dogajanja." | Foto: "Za Jurija bo bolje, če bom malce bolj oddaljen od dogajanja."

Videti je, da so v razvitejših skakalnih državah skočili v zrak in da poskušajo dobro postavljene slovenske skoke nekoliko zamajati. "V pravilih FIS piše, da sodniki ne smejo soditi sorodnikom, za preostale funkcionarje pa ni predpisov. Neposredno name ni letel noben napad, so bili pa posredni," pravi Miran, ki je pričakoval, da se bo slej ko prej to zgodilo. To, da se seli v ženske skoke, zato zanj ni noben šok.

"V ozadju bom opravljal veliko tehničnega dela"

Tam bo poiskal nove izzive: "Ženski skoki so mlada, nova disciplina, ki se razvija. Čaka nas veliko dela, da bomo ženske skoke postavili na višjo raven. Prav tako bom delal na ravneh nacionalnih zvez in FIS. Gre za izziv, saj je to še nezorano polje. Po drugi strani se bom lahko ob manjšem številu tekem posvetil še tehničnim stvarem: pripravi standardov na FIS, bolj bom vključen v razvoj sistema kompenzacije zaletov, nadzor skakalnic. V ozadju bom opravljal veliko tehničnega dela," razlaga Tepeš, ki tudi letos ni izpustil popotovanja z jadrnico. Spomladi je preplul Tihi ocean. Pot od Paname do Fidžija je bila dolga približno 9.000 morskih milj.

Ne spreglejte