Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
16. 12. 2012,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lindsey Vonn Tina Maze

Nedelja, 16. 12. 2012, 16.19

8 let

Mazejeva "pregnala" Vonnovo v ZDA?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko Tina Maze na krilih veleslalomske izjemnosti še naprej navdušuje v svetovnem pokalu, pa so tekmice v boju za veliki globus vse manj odločne in stabilne.

Slovenski ljubitelji alpskega smučanja in predvsem navijači Tine Maze so se že kar nekako privadili, da ob koncu tedna preračunavajo točke, ob tem sladkem opravilu opazujejo prednost, ki se kar ne neha nadgrajevati, ter ob tem ugibajo, kdo pravzaprav Črnjanki še lahko prepreči pohod do velikega kristalnega globusa. Čeprav zgodovina uči, da Lindsey Vonn in Marie Höfl-Riesch nikakor ne gre odpisati, pa postaja vse bolj jasno, da ima vodilna tekmovalka vajeti trdno v svojih rokah in je pravzaprav sama sebi največja nevarnost. A z vlogo, ki je zanjo povsem nova, se je odlično spoprijateljila. Nov dokaz je smučarski javnosti predstavila v Courchevelu, kjer je še šestnajstič v karieri ugnala prav vse.

Nov veleslalom, nova zmaga. Ko je na progi Tina Maze, je vse skupaj videti tako preprosto. Sama bo sicer hitro dodala, da se za navidezno igrivostjo in letošnjo dominanco skriva večletno trdo delo. A če bi slednje označili za setev, potem o izjemnosti in kakovosti žetve ni več nikakršnega dvoma.

"No, po tem res ne morem reči, da nisem v formi. Dobro se počutim, uživam in sproščeno napadam. Ta tekma je bila nekaj posebnega, nekaj novega zame. A všeč so mi takšni zahtevni tereni. Proga je tehnično obarvana in strma. Treba je bilo trdo delati. Uspelo mi je," je bila po četrti zaporedni veleslalomski zmagi zadovoljna Mazejeva, ki pred selitvijo na Švedsko prepričljivo vodi tako v veleslalomskem kot tudi skupnem seštevku svetovnega pokala. V boju za mali globus ima ob stoodstotnem izkupičku 120 točk prednosti pred Kathrin Zettel, ki je bila še tretjič v sezoni druga, medtem ko pa je v seštevku vseh disciplin ob imenu Tina Maze izpisanih že kar 799 točk, prva zasledovalka Maria Höfl Riesch pa jih ima 468.

Prav posebno poglavje boja za najbolj želeno in prestižno smučarsko nagrado pa je seveda Lindsey Vonn. Američanka, ki je v zadnjih petih sezonah osvojila kar štiri velike globuse, se namreč ob več kot očitno načeti samozavesti izgublja. O tem dovolj zgovorno priča podatek, da je na zadnjih petih tekmah kar trikrat odstopila in bila enkrat 27. Za nameček je v petek boleč udarec doživela tudi v disciplini, ki ji je vselej, predvsem pa v najtežjih trenutkih, nudila oporo in želeno odskočno desko. Prvič po skoraj šestih letih namreč ni končala smukaške preizkušnje, prekinila pa je tudi neverjeten niz uvrščanja med prvo peterico. Na kar 27 smukih je bila namreč vsaj peta, od tega kar sedemnajstkrat prva. V Val d'Iseru se ji je povsem zalomilo. Že na treningih ni bila med najhitrejšimi, superveleslalomskega štarta ni dočakala, sanje o smukaškem odgovoru odlični Slovenki pa so se končale v zaščitnih mrežah. V novi zimi Vonnova tava med vrhunskimi predstavami, s katerimi je prišla tudi do štirih zmag, in pravcatimi polomi. Slednjih je bilo občutno več, zato med Mazejevo in branilko naslova, ki je zdrsnila celo na četrto mesto skupnega seštevka, zeva velikanska točkovna vrzel. Le ta se bo še povečala, saj je Američanka ob zanjo neugodnem urniku prihajajočih teden napovedala umik. Kot vse kaže, se seli v ZDA, v Evropo pa naj bi se vrnila šele sredi januarja, torej po tekmah v Aareju, Semmeringu, Münchnu in Zagrebu. Je torej branilka naslova že dvignila roke?

Ne spreglejte