SiolNET. Sportal Zimski športi
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger
INTERVJU: META HROVAT

Maturantka na novih smučeh, ki je lačna snega kot še nikoli

1,40

termometer

Po opravljeni poklicni maturi, zamenjavi opremljevalca in zajetnih kondicijskih pripravah je 20-letna Meta Hrovat lačna snega, natančneje argentinskega snega, na katerem bo postavila smučarske temelje za novo sezono.

Meta Hrovat Foto: Nebojša Tejič/STA

Z naslovom slalomske svetovne prvakinje in podprvakinje v kombinaciji je Meta Hrovat, ki je marca dopolnila 20 let, dokončno zapustila mlajše kategorije. Medtem se je med članicami že prvič zavihtela na stopničke svetovnega pokala in uspešno prestala olimpijski krst. Kot ena od najbolj obetavnih članic karavane svetovnega pokala se zdaj pripravlja na sezono, od katere si zaradi zbranih izkušenj in dobrih občutkov po selitvi na Salomonove smuči veliko obeta. V četrtek se bo v družbi reprezentančnih sotekmovalk, glavnega trenerja Denisa Šteharnika in osebnega trenerja Jureta Hafnerja za dobre tri tedne preselila v Argentino.


Vam lahko čestitamo za opravljeno maturo?
Lahko, to poglavje je zame končano. Le točka mi je zmanjkala do statusa zlate poklicne maturantke.

Je bilo težko usklajevati šolske obveznosti in smučarsko kariero?
Šport mi je dal ogromno, med drugim tudi občutek za delovni ritem in disciplino. Čas, ki ga imam na voljo, je omejen. Vem, da ga ne smem zapravljati za nepomembne stvari. Ne dogaja se mi, da bi mi čez dan kakšna ura pobegnila neznano kam. To se mi preprosto ne sme dogajati. Moj delovnik je jasno določen. Ko sem to sprejela, sem lahko ob smučanju sledila tudi šolskim obveznostim.

In zdaj …
Ne želim se usmeriti zgolj v smučanje. Ob športu, ki bo sicer na prvem mestu, je dobrodošla druga dejavnost. V mojem primeru bo to študij. Jasno, vse bom morala prilagoditi treningom in tekmam. Zavedam se, da bom izpite opravljala počasneje kot vrstniki. Počasi, a zanesljivo. Študij me ne bo omejeval pri karieri. Imam pa ga v načrtu. Vpisni rok je 29. avgust.

V sezoni 2017/18 se je prvič v karieri zavihtela na stopničke svetovnega pokala. V sezoni 2017/18 se je prvič v karieri zavihtela na stopničke svetovnega pokala. Foto: Reuters

"Časa ne smem zapravljati za nepomembne stvari," ste dejali. Kam spada ležanje v borovi senci ob morju?
Letos si še nisem privoščila obmorskega oddiha. Nisem našla pravega termina. No, vseeno vem, kako pomemben del športnega procesa je tudi počitek. Po pripravah v Argentini si bom zanesljivo vzela nekaj prostih dni.

Ste pred Argentino vseeno spočiti in lačni snega?
Tako lačna snega še nisem bila. Ne vem, zakaj tako čutim. Morda zaradi zamenjave opremljevalca smuči. A resnično komaj čakam, da stopim na sneg. Spočita? Niti ne. Zdaj za to ni pravi čas. Kondicijske priprave so bile zelo naporne. Sem pa dovolj močna, da bom zdržala smučarske treninge. Od smučanja na južni polobli si veliko obetam.

Kondicijsko ste vadili pod taktirko Nike Radjenović …
Da. Treningi so bili zelo intenzivni in raznoliki, tako na ravni aktivnosti kot tudi lokacij. Trenirale smo v Novi Gorici, Idriji, Kranjski Gori … Kot nekaj pozitivnega pa ocenjujem dejstvo, da sem bila večji del poletja na teh pripravah v družbi reprezentančnih sotekmovalk. V preteklosti je bilo drugače. Verjamem, da smo druga drugo potiskale naprej. Napredek je viden pri vseh.

Ni pa skrivnost, da se je vaš oče o morebitnem sodelovanju dogovarjal tudi z Andreo Massijem. Projekt za prihodnje poletje?
Trenutno se v tej ekipi počutim zelo dobro.

Testiranja SKI Sportal Čas za novo smučarsko garderobo

Stopimo na sneg … Tam vas čakajo Salomonove smuči. V igri naj bi bila tudi Rossignol in Stöckli. Kaj je prevesilo tehtnico?
Že dolgo imam velike težave s stopalom oziroma peto. Kost v smučarskem čevlju me zelo moti. Rešitev smo iskali že z dosedanjim opremljevalcem. V novem čevlju in na novih smučeh pa sem dobila tisto, kar sem iskala. Predvsem se počutim lahko in igrivo. Verjamem, da mi je v preteklosti manjkalo prav te lahkotnosti. Poleg tega pa bom imela lahko s to opremo zdrave noge. V smučarskem svetu se namreč vidim še vrsto let. Zdravje pa je pri tem najbolj pomembno. Res je, potrebovala sem nekaj časa, da sprejmem odločitev. A verjamem, da sem ubrala pravo pot.

Pomembna okrepitev pa je tudi serviser Robert Kristan.
Vsekakor. Veseli pa me tudi, da se dobro razume z mojim trenerjem Juretom Hafnerjem. Komunikacija je na odlični ravni. Glede tega imam zelo dober občutek.

Po zadnji zimi se je poslovila od Stöcklija. Po zadnji zimi se je poslovila od Stöcklija. Foto: Getty Images Po kaj odhajate v Argentino?
Čakajo nas količinsko obsežni treningi. Predvsem se želim posvetiti tehniki, kar pomeni, da, predvsem na začetku, treningi ne bodo visoko intenzivni. Poskušala bom odpraviti stare napake in se posvečala smučarski mehkobi.

Kaj pa dodajanje hitrih disciplin?
Tudi superveleslalom je v načrtu. Izkoristili bomo vse, kar bo ponujeno.

Predvsem pa, v primerjavi z ledeniškimi treningi, odhajate v pravo zimo …
Poletja so v Evropi pogosto vroča. Pogoji na ledenikih so posledično slabši. Odločitev za treninge na južni polobli je torej skoraj nujna. Ne le zaradi zimskih razmer in bolj raznolikih terenov, ampak tudi zaradi nižje nadmorske višine. To pomeni, da lahko opravimo več treningov, pa je utrujenost precej manjša kot ob vadbi na ledenikih.

Lahko v tej fazi priprav kakšen stavek spregovorimo tudi o rezultatskih ambicijah?
Seveda imam začrtane tudi rezultatske cilje. A trenutno se mi zdi nesmiselno govoriti o tem.

Do prve tekme vas loči še 81 dni. Že razmišljate o Söldnu in ravni pripravljenosti na ledeniškem uvodu v sezono?
Forme zagotovo ne bom tempirala na prvo tekmo. Söldenska preizkušnja namreč prihaja zelo zgodaj. Glavni trener reprezentance Denis Šteharnik ima torej prav, ko pravi, da moramo biti najboljše v januarju in februarju.

Lake Louise 2016 Sportal Nov umik iz belega cirkusa Hadalin Kranjec Sportal Sneg znova "kliče" Kranjca in Hadalina #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 119
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin