Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 9.55

8 let

Massi vztraja: Tina Maze je najboljša na svetu!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Šesta mesta so morda za koga dobra. Za nas vsekakor niso," je po severnoameriški turneji neomajen Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Če bi odmislili lanskoletno sanjsko sezono, v kateri je podirala mejnike in navduševala iz tekme v tekmo, bi zlahka prišli do ocene o najboljši severnoameriški turneji Tine Maze. Malce podrobnejši zgodovinski pregled namreč razkriva, da je najboljša slovenska alpska smučarka sicer znala zablesteti že na uvodni tekmi v Söldnu, a je nato kot po pravilu do stabilnejših rezultatov in predvsem stopničk začela prihajati šele v decembrskem delu sezone.

Andrea Massi, pregovorno zahtevni strateg team to aMaze, se po šestih tekmah v Severni Ameriki in skupno osmih v sezoni nikakor ne želi oklepati takšnih statističnih podatkov. Medtem ko je polnil svojo potovalko in se pripravljal za odhod na letališče, se ni trudil iskati izgovorov ali tolažilnih besed. "Tina mora začeti uporabljati svojo glavo in se vrniti na visoke obrate. Zelo nevarno se je prilagajati nižjim ravnem in denimo sprejeti šesto mesto. Vem, morda je to za nekoga dobro. Morda je sprejemljivo v Sloveniji ali kje druge. Za nas ni. Prav zato bom vztrajal pri teh visokih obratih. V položaj, v katerem se je znašla, ni težko priti. Težje se je iz njega izkopati," pravi Massi.

Ko bo Tina verjela …

Mazejeva je sicer v Lake Louisu že nakazala, da se približuje želeni ravni. Navsezadnje je bila na prvem treningu tretja, na prvi smukaški preizkušnji v srednjem delu proge celo najhitrejša, na koncu pa šesta na terenu, ki ji pregovorno ni pisan na kožo. Slabše od pričakovanj je bilo slovo od Kanade – 13. mesto v superveleslalomu. Prav z zadnjo tekmo pa si je nakopičila tudi največ trenerjeve jeze, a ne toliko zaradi rezultata. Massiju je šla v nos predvsem samovolja pri izbiri smučarskega čevlja.

"Okrog obeh smukov res nimam večjih pripomb. Na tekmah, kjer so razlike v materialu toliko bolj izrazite, je storila skoraj vse, kar je bilo v njeni moči. V superveleslalomu pa se ni znašla. Izbrala je čevlje, ki jih ni nikoli do zdaj uporabila. Tega drugi nismo niti vedeli. Površnost … Končna ocena je zato slaba," pravi Massi, o manku stabilnosti, ki je lani krasil prvo damo svetovnega pokala, pa dodaja: "Nihanja so posledica negotovosti, s katero se je Tina v svoji karieri že večkrat srečevala. Verjel sem, da smo te težave izkoreninili. A, kot kaže, je negotovost še prisotna. Dokler bo negotova, bo nihala. Ko bo začela verjeti, bo v ospredju."

Konkurenca ne spi

"Že pred šestimi leti sem slovenskim novinarjem dejal, da je Tina Maze najboljša alpska smučarka na svetu. Pri tem vztrajam. Brez pomislekov. Tina je najboljša. A stopiti bo morala na plin. To pa mora storiti kar se da hitro. Tekmice namreč spretno izkoriščajo vsako ponujeno priložnost," poudarja Goričan na čelu spremljevalnega orkestra smučarke, ki je v tem trenutku na petem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njen zaostanek za navdahnjeno Laro Gut znaša velikih 216 točk, več kot sto točk naskoka pred njo pa imajo tudi Maria Höfl Riesch, Anna Fenninger in Tina Weirather.

Konkurenca torej ne spi, čeprav Massi v svojem slogu dodaja, da dozdajšnji del sezone ni postregel s kakšno nepremagljivo predstavo. Pri tem kot primer privzdignjene vrhunskosti navaja lanskoletni superveleslalomski obračun med Fenningerjevo in Mazejevo v St. Antonu, ki ga je dobila slednja in se tako prebila med tekmovalke z zmagami v vseh disciplinah. "Kar vidimo letos, je daleč od tistega," ponavlja Massi.

Ženski del karavane svetovnega pokala se torej z novim tednom vrača v Evropo. Naslednja postaja je St. Moritz, ki je Mazejevi prinesel že obilico zadovoljstva. Ob koncu tedna bo mondeno švicarsko smučarsko središče prizorišče veleslaloma in superveleslaloma. Še pred tem čaka branilko velikega globusa dodaten dvodnevni veleslalomski trening. "Dovolj je bilo tipanja. Že na teh treningih želim videti maksimalne vožnje. Le takšne predstave lahko že na treningih okrepijo samozavest," napoveduje Massi.

Ne spreglejte