Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Maribor Fis Zlata lisica svetovni pokal

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 15.57

6 let, 6 mesecev

Mariborski boj za Zlato lisico je že obrodil prve sadove

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Zadnja znamenja, ki jih Mednarodna smučarska zveza pošilja v Slovenijo, vlivajo upanje, da bo Maribor z Zlato lisico ostal na koledarju smučarskih tekem svetovnega pokala tudi po letu 2021.

V novi sezoni bo Zlata lisica na sporedu 6. in 7. januarja 2018. | Foto: Sportida V novi sezoni bo Zlata lisica na sporedu 6. in 7. januarja 2018. Foto: Sportida

Potem ko je na pragu poletja slovensko smučarsko javnost vznemirila vest o izpadu Maribora iz osnutka koledarja za tekmovalno sezono 2020/21, je slovenska smučarka diplomacija v zadnjih tednih vendarle poskrbela za pozitivne premike. Zlata lisica ostaja trdno zasidrana v koledar nove sezone (6. in 7. januar 2018) in obenem tudi v že obravnavanih načrtih koledarjev za nadaljnji dve zimi (1. in 2. februar 2019, 15. in 16. februar 2020).

Zdaj pa so se Štajerci vrnili tudi v osnutek koledarja za leto 2021, resda še "pod črto", torej brez dodeljenega datuma, a v Mariboru verjamejo, da je to jasno znamenje za nadaljnje sodelovanje. Navsezadnje je Pohorje že vse od leta 1970 del svetovnega pokala, medtem ko pa korenine Zlate lisice segajo celo v leto 1964.

Srečko Vilar: Svetovni pokal v Mariboru tudi po letu 2021

 | Foto: Sportida Srečko Vilar: Svetovni pokal v Mariboru tudi po letu 2021 Foto: Sportida V Švico po datum?

S to mislijo se v Zürich, kjer bo med torkom in četrtkom zdaj že kar tradicionalna jesenska konferenca Mednarodne smučarske zveze (FIS) podaja tudi generalni sekretar organizacijskega odbora Zlate lisice Srečko Vilar. "Dejstvo je, da nas niso odpisali. Še več, naš primer se rešuje in terminsko usklajuje. Maribor bo v koledarju," vztraja Vilar, ki zdaj sluti tudi, zakaj se je slovenska ženska tekma svetovnega pokala začasno znašla pod vprašajem.

"Vseskozi poslušamo teze o tem, da smučanje potrebuje spremembe, nove tekmovalne formule, nova prizorišča … Za evropske organizatorje je zato zaradi azijskih tekem zmanjkalo prostora. A na koncu vendarle prevladuje ideja pomembnosti klasičnih tekem. Navsezadnje je bila tudi zadnja mariborska tekma ena od najbolj gledanih v svetovnem pokalu," pravi dolgoletni štajerski smučarski delavec, prepričan o tem, da se bo po novem pogovoru z direktorjem ženskih tekem svetovnega pokala Atlejem Skaardalom in sestankih iz Švice vrnil še z boljšimi in bolj oprijemljivimi informacijami.

Kaj še prinaša jesenski sestanek FIS v Zürichu?
  • Razpravo o uradnem predlogu ameriške zveze za nastop Lindsey Vonn na moški tekmi svetovnega pokala.
  • Obravnavo predloga o poenotenju pravil za mestne paralelne tekme.
  • Poročila delegatov, ki so preverili pripravljenost olimpijskih prizorišč v Pjongčangu.
  • Določitev gostitelja finala svetovnega pokala v sezoni 2018/19. Kandidata sta Bansko in Lenzerheide.

Še 26 dni do začetka sezone …

Do začetka olimpijske sezone 2017/18 nas sicer loči le še 26 dni. Smučarji bodo led prebili z dvojnim veleslalomskim programom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Vsa slovenska reprezentanca se bo, skupaj z ekipami preostalih panog, uradno predstavila v sredo na Pokljuki. Še malce dlje pa bo treba počakati na natančnem seznam nastopajočih v Söldnu.

Meta Hrovat je ena od tistih, ki si lahko obetajo tudi mariborski nastop leta 2021. | Foto: Sportida Meta Hrovat je ena od tistih, ki si lahko obetajo tudi mariborski nastop leta 2021. Foto: Sportida

Zanesljivi udeleženci prvega dejanja sezone so Ilka Štuhec, Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik in Žan Kranjec. Zagotovljeno mesto ima tudi prva slovenska veleslalomistka Ana Drev, ki pa zaradi zdravstvenih težav in dodobra skrajšanega pripravljenega obdobja še ni sprejela dokončne odločitve o ledeniškem štartu.

Šesto smučarko bo glavni trener Denis Šteharnik iskal v ekipi evropskega pokala, medtem ko pa ima eno mesto na voljo tudi moška linija. Trener tehnične ekipe Klemen Bergant bo izbiral med Štefanom Hadalinom, Žanom Grošljem in ponudbo iz ekipe za hitri disciplini, kjer sta veleslalomsko napredna predvsem Miha Hrobat ter Klemen Kosi.

Ne spreglejte