Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 5. 2014,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek Jelko Gros obnova

Četrtek, 22. 5. 2014, 9.30

8 let

Letalnica bratov Gorišek mora biti v pol leta pripravljena na svetovni rekord

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po stečaju gradbenega podjetja Tehnik so dela na Letalnici bratov Gorišek zastala. Podizvajalec je znan, za gradnjo pa ima šest mesecev čas, sicer mora plačati kazen 400 tisoč evrov.

"Ne morem reči, da so že zagrabili, kot morajo. Zbirajo ekipo, da bodo naenkrat odprli celotno gradbišče. Pogodbeno obveznost so dali. Šestmesečni rok teče," je uvodoma na vprašanje, ali že kaj hrumijo stroji na Letalnici bratov Gorišek, odgovoril Jelko Gros.

Ker je šlo podjetje Tehnik v stečaj, je bil izbran podizvajalec Javna razsvetljava, ta pa bo poiskal rešitev, kdo bo v pol leta izvedel vsa začrtana dela. V nasprotnem primeru bo moral plačati kazen 400 tisoč evrov. "Če da nekdo bančno garancijo, verjamem, da bo dela izvedel v pravih rokih. Nas ne zanima ta številka, ampak prenova letalnice," poudarja Gros.

Da bodo dela narejena, kot si želijo vsi vključno s skakalci, bodo morali podizvajalci hkrati delati kar na petih mestih – leva in desna strah hrbtišča, RTV-stolp, zaletišče in ogrevalni objekt. Te stvari so glavnina, nato pa pridejo na vrsto še montažne stvari.

In ko bodo ta dela narejena v skladu z določili, bo Planica z Letalnico bratov Gorišek znova pripravljena, da Vikersundu na Norveškem prevzame svetovni rekord, ki znaša 246,5 metra (Johan Remen Evensen). Da ne govorimo, koliko ljubiteljev poletov bo prihodnje leto priromalo v dolino pod Poncami, kajti nova Bloudkova velikanka ni takšen magnet …

Nekaj težav se je pojavilo pri gradnji tekaškega dela nordijskega centra, saj je podjetje Strabag zahtevalo revizijo, ki je po besedah Grosa neupravičena in nima temeljev. Vsa dokumentacija je bila že poslana državni revizijski komisiji, ki v primerih, ko gre za evropska sredstva, odgovori v enem mesecu. Sicer pa je za letos načrtovana poraba 9,5 milijona evrov sredstev za štartno-ciljni prostor, električno napeljavo, parkirišča itd., prihodnje leto pa pride na vrsto dokončanje tekaških prog.

Bo leta 2019 sledilo nordijsko svetovno prvenstvo?

Ne spreglejte