Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 3. 2021,
14.22

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Natisni članek

Clement Noel Ramon Zenhauseren Marco Schwarz Štefan Hadalin slalom Lenzerheide

Nedelja, 21. 3. 2021, 14.22

3 leta, 1 mesec

Lenzerheide, slalom (moški)

Avstrijec slavil na zadnji tekmi sezone, Hadalin ujel točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Clement Noel Manuel Feller Alexis Pinturault | Manuel Feller je s šestega mesta napredoval na prvo. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Francoza Clement Noel in zmagovalec skupnega seštevka sezone Alexis Pinturault. | Foto Guliverimage

Manuel Feller je s šestega mesta napredoval na prvo. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Francoza Clement Noel in zmagovalec skupnega seštevka sezone Alexis Pinturault.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec zadnje tekme alpskega smučanja v sezoni slaloma v Lenzerheideju je Avstrijec Manuel Feller. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Francoza Clement Noel in prejemnik velikega kristalnega globusa Alexis Pinturault. Novi lastnik malega slalomskega globusa Marco Schwarz je po polovici vodil, na koncu po napaki končal na šestem mestu. Štefan Hadalin je na 14. mestu ujel točke, sezono pa končal kot 22. slalomist. Še zadnjič v karieri je na svetovnem pokalu nastopil Francoz Jean-Baptiste Grange.

Z moško slalomsko tekmo je padel zastor nad sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju, po kateri ima v moški konkurenci največji nasmeh (z vidika svetovnega pokala) Francoz Alexis Pinturault. Danes je po devetem mestu po prvi vožnji končal na tretjem mestu, včeraj pa si je na svoj 30. rojstni dan z zmago na veleslalomu zagotovil veleslalomski globus in veliki kristalni globus.

Francoski smučarski as je tokrat premoč priznal Avstrijcu Manuelu Fellerju, ki je na vrhu zmagovalnega odra napredoval s šestega mesta po polovici in zmagovalca sezone prehitel za 11 stotink. Na drugem mestu je tokrat končal še en Francoz Clement Noel, Feller je bil hitrejši za osem stotink sekunde.

Francozu veliki globus

Pinturault je v seštevku svetovnega pokala zbral 1.260 točk, najbližji zasledovalec na drugem mestu Švicar Marco Odermatt 1.093, na tretjem mestu je sezono končal Avstrijec Schwarz (814 točk). Najboljši Slovenec v skupnem seštevku je bil na 32. mestu Žan Kranjec.

Alexis Pinturault - najboljši smučar sezone 2020/21. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Alexis Pinturault - najboljši smučar sezone 2020/21. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Schwarz si je že pred tekmo zagotovil mali globus 

Na prvi progi se je sicer najbolje znašel dobitnik malega slalomskega globusa Marco Schwarz, ki si je kristalni globus zagotovil že pred današnjo tekmo. Schwarz je v finalu naredil napako in zdrsnil na šesto mesto.

Marco Schwarz je takole poljubil mali kristalni globus, ki ga je prejel za zmago v slalomskem seštevku svetovnega pokala. | Foto: Reuters Marco Schwarz je takole poljubil mali kristalni globus, ki ga je prejel za zmago v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Foto: Reuters

Na koncu je drugega slalomista sezone Noela v seštevku prehitel za 112 točk, na tretjem mestu v slalomskem seštevku je končal švicarski velikan Ramon Zenhaeusern, ki je tokrat odstopil v finalu.

Hadalin do točk tudi na zadnjemu slalomu

Prav njegov odstop in odstop Adriana Pertla je do točk pomagal edinemu slovenskemu predstavniku Štefanu Hadalinu. Ta je po prvi vožnji zasedal 19. mesto, na koncu pa napredoval na 14. mesto. Hadalin, ki je na prav vseh slalomih sezone osvojil točke, je končal kot 22. slalomist. Štefan Hadalin je vknjižil 14. mesto in sezono končal kot 22. slalomist. | Foto: Guliverimage/Getty Images Štefan Hadalin je vknjižil 14. mesto in sezono končal kot 22. slalomist. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Današnja tekma ni bila to, kar sem od nje pričakoval. Na treningih sem se veliko bolje počutil, tako da mi je žal, da nisem unovčil te zadnje priložnosti. Moram reči, da je za mano zelo solidna sezona, veliko je bilo vzponov in padcev, veliko težav v času sezone, a na koncu, če potegnem črto, super napredek v veleslalomu. Tudi v slalomu sem napredoval v konstantnosti. Če bodo danes točke, bodo na vseh tekmah. Zadovoljen sem s prikazanim in optimistično gledam naprej. Naslednji teden imam namen nastopati na državnih prvenstvih v Kranjski Gori in v Trbižu, potem pa sledi še spomladanski trening v Banskem," je po zadnji tekmi povedal Hadalin.

Grange še zadnjič v svetovnem pokalu Jean-Baptiste Grange je v Švici končal bogato kariero. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jean-Baptiste Grange je v Švici končal bogato kariero. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Počasnejši od Hadalina, ki je obeležil jubilejni 100. nastop v svetovnem pokalu, je bil v prvi vožnji le Jean-Baptiste Grange, ki so mu v finalu dali na razpolago tri minute za zadnji nastop v karieri. 

Šestintridesetletni Francoz, dvakratni svetovni slalomski prvak in zmagovalec devetih tekem v svetovnem pokalu, se je v finalu zahvalil kolegom iz svojega štaba in se v ciljnem izteku na kratko poveselil z rojaki. Večjega slavja zaradi covid-19 Švicarji Francozu v cilju niso dovolili.

 

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno, končno (35/35):

1. Alexis Pinturault (Fra)       1260 *
2. Marco Odermatt (Švi)          1093
3. Marco Schwarz (Avt)            814
4. Loic Meillard (Švi)            805
5. Filip Zubčić (Hrv)             764
6. Henrik Kristoffersen (Nor)     722
7. Matthias Mayer (Avt)           700
8. Vincent Kriechmayr (Avt)       675
9. Beat Feuz (Švi)                607
10. Manuel Feller (Avt)            595
...
32. Žan Kranjec (Slo)              256
40. Štefan Hadalin (Slo)           209
65. Martin Čater (Slo)             121
106. Boštjan Kline (Slo)             32
107. Miha Hrobat (Slo)               31

...

Seštevek slaloma, končni (11/11):

1. Marco Schwarz (Avt)             665 **
2. Clement Noel (Fra)              553
3. Ramon Zenhäusern (Švi)          503
4. Manuel Feller (Avt)             488
5. Sebastian Foss-Solevaag (Nor)   431
6. Henrik Kristoffersen (Nor)      406
7. Alexis Pinturault (Fra)         364
8. Linus Strasser (Nem)            347
9. Loic Meillard (Švi)             327
10. Victor Muffat-Jeandet (Fra)     310
...
22. Štefan Hadalin (Slo)            139
...

Opomba (*): Dobitnik velikega kristalnega globusa v seštevku vseh disciplin.
(**): Dobitnik malega kristalnega globusa v seštevku ene discipline.

Lenzerheide, slalom, finalna vožnja:

 
 

Preberite še:

Ne spreglejte