Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 1. 2017,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Denis Šteharnik Tina Maze Ana Bucik Ilka Štuhec Ilka Štuhec Ana Drev Zlata lisica

Četrtek, 5. 1. 2017, 15.50

6 let, 6 mesecev

Slovenke pred Zlato lisico

"Krotilec" lisičk obrnil ploščo: Brez napovedi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Medtem ko bo Tina Maze 53. Zlato lisico kljub tekmovalni naravnanosti izkoristila za končanje kariere, pa preostali del reprezentance na čelu z Ano Drev, Ilko Štuhec in Ano Bucik domači tekmi pričakuje s precej močnejšimi kartami v rokah kot v preteklosti.

Glavni trener slovenske ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik je v preteklosti pogosto brez dlake na jeziku napovedoval visoke uvrstitve in med drugim Ani Drev "napovedal" celo napad na mali kristalni globus. A pred 53. Zlato lisico je "razočaral". Čeprav Slovenija na domače prizorišče svetovnega pokala že dolgo ni pripotovala s tako široko skupino smučark, ki bi v žepu že imele vsaj točke svetovnega pokala (četverica je bila v karieri vsaj enkrat tudi že na zmagovalnem odru), pa je rezultatske napovedi prepustil navijačem.

"Z rezultatskimi napovedmi sem že večkrat zaostroval vzdušje. Večkrat se tudi ni izteklo tako, kot bi se moralo. Prav zaradi tega tokrat s cilji ne bom obremenjeval deklet. Trdim pa, da smo na domači tekmi prišli dobro pripravljeni. Vem, da so lahko hitre. Potrebujejo le skupek idealnih zavojev, ki vodi do vrhunskega rezultata," pravi Šteharnik, ki je zadnjo trenažno bazo našel na Arehu, tik pred novim letom pa so lahko smučarke preizkusile tudi tekmovalno strmino.

Najmočnejše slovensko orožje sobotne tekme - Ana Drev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Najmočnejše slovensko orožje sobotne tekme - Ana Drev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Za nameček na podlagi, ki bo primerljiva s tekmovalno. Zaradi snega z zadostnimi količinami vode se organizatorji po ohladitvi niso odločili za dodatno vbrizgavanje. "Prav je, da dekleta smučajo tudi po snegu, ne le na ledu. Verjamem pa, da bo podlaga dovolj dobra za vse," dodaja Šteharnik, tokrat v vlogi "krotilca" domačih lisičk.

V senci slovesa Tine Maze

Šteharnikova ekipa bo tokrat delno razbremenjena tudi zato, ker bo pozornost javnosti predvsem v soboto v prvi vrsti namenjena Tini Maze, ki bo tekmovalnemu smučanju pomahala v slovo. Rojakinje bodo ob slovesu poskušale potrditi, da tudi po njenem umiku ne bo zazevala popolna vrzel.

Že lani se je na mariborske stopničke zavihtela Drevova, ki bo tudi tokrat osrednji slovenski adut. "Forma je zelo stabilna. To potrjujejo štiri uvrstitve med deseterico na prvih štirih tekmah. Zadnja tekma se mi resda ni najbolj posrečila, a velja izpostaviti težke razmere. Verjamem, da se lahko zavihtim visoko," pred domačo tekmo razmišlja Šmarčanka, trenutno sedma veleslalomistka svetovnega pokala.  

Ana Bucik: v Zagrebu je bila enajsta, v nedeljo v Mariboru pa ... | Foto: Sportida Ana Bucik: v Zagrebu je bila enajsta, v nedeljo v Mariboru pa ... Foto: Sportida

Štuhčeva na domači tekmi, a brez "domače" discipline

Poleg Mazejeve in Drevove bodo na sobotnem veleslalomu slovenske barve branile še Katarina Lavtar, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ilka Štuhec. Zadnji dve bosta nastopili tudi v slalomu, v njuni družbi pa bodo še Ana Bucik, Maruša Ferk, Saša Brezovnik in Klara Livk.

V prav posebni vlogi bo tokrat Štuhčeva, sicer edina Mariborčanka na tekmi. Sama bi si sicer bolj želela smukaške preizkušnje, a poudarja, da bo skušala kakovost pokazati tudi v tehničnih disciplinah. "Čutim pritisk, a pozitiven pritisk. Rada prisluhnem navijačem, ki navijajo zame. To je še tisti zadnji košček, ki te prisili v to, da na tekmi grizeš," proti Pohorju pogleduje Ilka, trenutno tretja smučarka v skupnem seštevku svetovnega pokala.

53. Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017
9.15 veleslalom, prva vožnja (Drev, Štuhec, Maze, Lavtar, Robnik, Hrovat)
12.15 veleslalom, druga vožnja

Nedelja 8. 1. 2017
9.15 slalom, prva vožnja (Bucik, Ferk, Štuhec, Hrovat, Livk, Brezovnik)
12.15 slalom, druga vožnja
Ne spreglejte