SiolNET. Sportal Zimski športi
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nižni Tagil, druga tekma

Križnarjeva četrta, Bogatajeva šesta v Rusiji

0,07

termometer

Nika Križnar
Nika Križnar je pristala tik pod stopničkami. Foto: Reuters

Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar je na drugi tekmi za svetovni pokal v Nižnem Tagilu zasedla četrto mesto (90 in 88,5, 202,5 točke). Pred njo so bile le Avstrijka Juliane Seyfarth (97 in 95 m, 230,3), Norvežanka Maren Lundby (92 in 90 m, 221,1) in Nemka Katharina Althaus (91 in 91 m, 214,1).

Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila Urša Bogataj (89 in 88 m, 199,6). Na 16. mestu jo končala Špela Rogelj (82 in 87 m, 183,1), na 20. Jerneja Brecl (82,5 in 81 m, 168,1), 30. pa je bila Maja Vtič (79 in 80,5 m, 157,7).

Dve slovenski skakalki sta si izvrstni izhodišči priborili že v uvodni seriji. Nika Križnar je bila peta, le 5,4 točke za tretjeuvrščeno Althausovo. Sedma je bila Bogatajeva, ki je bila le šest desetink za Križnarjevo.

Nekoliko pred ostalimi sta bili na prvih mestih Juliane Seyfarth, ki je imela 8,7 sedem točke prednosti pred Althausovo, Lundbyjeva pa je bila za vodilno 3,2 točke. Le tri desetinke pred Križnarjevo pa je bila najboljša skakalka v zgodovini, Japonka Sara Takanaši.

Špela Rogelj in Jerneja Brecl sta v finalu pridobili po eno mesto, Maja Vtič pa je nazadovala na sam rep finalistk.

Japonka med najboljšima Slovenkama

Bogatajeva je v drugi seriji dosegla meter krajšo daljavo kot v prvi, vendar napredovala za eno mesto, tudi Križnarjeva ni izboljšala dosežka prve serije, a je bila 1,5 metra krajša daljava dovolj, da je prehitela Takanašijevo, ki so ji namerili 87,5 m. Japonka je tako končala med najboljšima Slovenkama na tekmi.

Urša Bogataj je zasedla šesto mesto. Urša Bogataj je zasedla šesto mesto. Foto: Matic Ritonja/Sportida

To je drugič v 24 urah dobila Seyfarthova, za svoje tretje slavje v pokalu v karieri je z najboljšima daljavama serij za 9,2 točke ugnala Lundbyjevo, ki si je že v soboto z drugim mestom dokončno priborila veliki globus. Althausova je bila na tretjem mestu po finalni seriji skoraj 12 točk pred Križnarjevo.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna končal v Čajkovskem, kjer se bo hkrati zaključila tudi premierna ruska turneja "modrega ptiča". V njej je prepričljivo povedla Seyfahrtova, Bogatajeva je osma. Lundbyjeva pa si je pred zaključkom zime že v soboto priborila nedosegljivo prednost in je že lastnica velikega kristalnega globusa.

Križnarjeva skakalnico dobro "prespala"

"Že včeraj sem rekla, da moram prespati skakalnico. Težko mi je preklopiti iz velike na manjšo skakalnico, potrebujem še nekaj časa. Vedela sem tudi, da se moram dobro naspati, včeraj se nisem. Slabo sem spala in tudi to zagotovo malo učinkuje na same skoke. Zdi se mi, da sem skakalnico prespala zelo dobro, pokazala sem dva najboljša skoka tu. Ni pa to še tisto, kar sem kazala v sezoni. V Čajkovskem upam, da ne bo potrebno kaj prespati. Enostavno upam, da bom že na prvi tekmi funkcionirala kot sem tu na tej tekmi. Zelo, zelo sem zadovoljna s tem rezultatom, najboljši v sezoni. Upam, da še tisto malo kar mi manjka nadoknadim in stopim na stopničke, ki si jih že močno želim," je bila vesela Križnarjeva.

"Danes sem kar zelo zadovoljna. Uspela sta mi dva dobra skoka, malo bolje se mi je poklopilo kot včeraj in zato sem zadovoljna. Že včeraj ni bilo slabo, danes se je le bolje poklopilo. Nisem pa še videla sodniških ocen in ko jih bom, bom povedala, kaj je bilo bolje," pa je po šestem mestu razmišljala Bogatajeva.

"To je bila ena najboljših naših tekem letos." "To je bila ena najboljših naših tekem letos." Foto: Vid Ponikvar

Po sobotni streznitvi so se zbrale

Zoran Zupančič je bil vesel odličnega izplena Slovenk danes: "Očitno je bila včerajšnja tekma tudi do neke mere streznitev za tekmovalke. Obrazložil sem, da so trenutno na takem nivoju, da gredo lahko v borbo za najvišja mesta, to kar počnemo celo zimo. Same so verjetno to čutile. A ne smemo ustvarjati preveč pritiska, ker je že samo razočaranje po slabi tekmi dovolj veliko. Danes so se zbrale, bila je res lepa tekma. Konstanten vzgonski veter ni bistveno vplival na sam rezultat. Razmere so bile konstantne. To je bila ena najboljših naših tekem letos. Veseli smo dveh med šesterico, 16., 20. in 30. mesto, torej vse tekmovalke v finalu, kar je super ekipni izplen."

Nižni Tagil, posamična tekma:

 

Preberite še:

Urša Bogataj Sportal Seyfarthova zmagala v Rusiji, Bogatajeva tik za deseterico Nika Prevc Sportal Med državnimi prvaki tudi mlada Nika Prevc, sestra Petra, Domna in Ceneta Prevca Slovenska skakalna reprezentanca Sportal Slovenski orli v Vikersundu poleteli do zmage!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 336
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin