Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
4. 7. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Henrik Kristoffersen

Torek, 4. 7. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Kristoffersen napovedal napad na Hirscherja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Norveški slalomski as Henrik Kristoffersen je po nedavnem sporu podpisal pogodbo z nacionalno smučarsko zvezo in v želji, da napade Marcela Hirscherja, zakopal bojno sekiro. A kako globoko?

Henrik Kristoffersen napada smučarski vrh. | Foto: Sportida Henrik Kristoffersen napada smučarski vrh. Foto: Sportida

Henrik Kristoffersen je znova polnopravni član norveške smučarske reprezentance. V pretekli zimi tretji smučar skupnega seštevka svetovnega pokala, drugi slalomist in peti veleslalomist je s panožno zvezo vendarle podpisal pogodbo. Pretežni del poletja se bo sicer pripravljal samostojno, sotekmovalcem pa se bo v celoti pridružil šele prvega oktobra.

S tem sta sprti strani poskrbeli za nemotene priprave na olimpijsko sezono, vseeno pa (še) nista rešili jedra spora. Smučar in krovna smučarska organizacija se namreč še naprej ne strinjata glede osebnega pokrovitelja.

Po novem dogovoru bo sicer Kristoffersen lahko sodeloval z Red Bullom, a ta ne bo postal njegov klasični osebni pokrovitelj, ki bi ga lahko oglaševal na čeladi. To vprašanje ostaja predmet nadaljnjih pravnih pogovorov.

Ozadje spora

Zgodba ima korenine leta 2016. Dobitnik slalomskega globusa v zimi 2015/16 je lani prejel sponzorsko ponudbo proizvajalca energijskih pijač Red Bull, ki pa je zaradi nasprotovanja panožne zveze ni mogel sprejeti. Norveški smučarji morajo namreč na kapah in čeladah nositi znak generalnega pokrovitelja, to je mobilni operater Telenor. Izjema je Aksel Lund Svindal, ki si je izbojeval individualno pogodbo in dogovor prav z Red Bullom. Ta želi pod svoje okrilje zvabiti še Kristoffersena, a so pri krovni smučarski zvezi ostali neomajni, zato se je Henrik že trikrat zapletel v hujši spor. Lani je tako izpustil uvodni slalom v Leviju, pred tremi tedni pa so ga celo izločili iz reprezentance, saj ni želel podpisati letne pogodbe z zvezo.

Tekmec niso Norvežani, temveč Marcel Hirscher

"Medijske zgodbe o sporu so bile slabe tako zame kot tudi za zvezo. Zgodba je zapletena, a sem vesel, da smo našli dogovor, tako da se bom lahko posvetil delu," je v uradni izjavi poudaril 23-letni Norvežan in ob tem tudi hitro razkril, kaj se mu plete po glavi v pripravah na novo sezono. "Vso energijo bom vložil v to, da Marcela Hirscherja zrinem s prestola," je poudaril Kristoffersen, ki je leta 2016 prekinil Avstrijčevo slalomsko prevlado in ga je na tej ravni ogrožal tudi letos. Toda v skupnem seštevku svetovnega pokala Hirscher že šest let ni našel ustreznega tekmeca.

Ne spreglejte