Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 11. 2012,
9.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Robert Kranjec Lillehammer

Torek, 20. 11. 2012, 9.48

7 let, 12 mesecev

Kranjec: Nisem tako dobro pripravljen, da bi bil v ekipi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski skakalci so v ponedeljek odpotovali na prizorišče prve tekme v svetovnem pokalu. V Lillehammerju bodo opravili trening skoke, Robert Kranjec pa bo med drugim testiral tudi nove drese.

V minuli zimi je bil slovenski junak v smučarskih skokih Robert Kranjec. Na letalnici v Vikersundu je postal svetovni prvak v njegovih poletih, kar si je želel že vrsto let. Z ekipo je prišel nato še do bronastega odličja, v svetovnem pokalu pa je med drugim trikrat stal na najvišji stopnički – v Planici, Oberstdorfu (ekipna tekma) in na Kulmu.

Štirje dresi – štiri različne barve – ena izbira

Za novo sezono pa si je leteči Kranjčan postavil še večje cilje: "To sem storil iz dveh razlogov. Zaradi motivacije in novega zagona. Čez poletje je bilo vse super. Treninge smo imeli omogočene. Glede opreme nismo imeli težav. Vse je bilo super. Zdaj moram v zimi vse realizirati. Poleti nisem bil z mislimi na tekmah, zato so bili rezultati temu primerni. Za nas skakalce je pomembna zima. Marca prihodnje leto v Planici pa bom povedal, kaj sem uresničil in kaj ne."

Letošnje poletje je bilo v prvi vrsti namenjeno privajanju na nove drese. FIS je sprva odločila, da pri dresih ne bo več tolerance in morajo biti povsem oprijeti (v minulih sezonah je bilo +6 cm). Po številnih pritožbah so na koncu le naredili modifikacijo na +2 cm. Kranjec pa bo šele v Lillehammerju preizkusil nov dres, saj je poleti skakal le v povsem oprijetem. "Kar nekaj časa sem se privajal na drese. Nove tolerance +2 cm še nisem testiral. En skok imam narejen. Želim imeti rezervo. V Lillehammerju bom več testiral. Nekako sem si pustil manevrski prostor, da bi z novim dresom v zraku začutil, da se da še vedno lepo leteti. Bomo videli, kako bo. Vse, kar bo, bo zame plus, glede na to, kako sem poleti treniral. Imam štiri drese. Vsi so različne barve. Eno moram izbrati, ki mi bo ustrezala. Vsaka barva ima namreč drugo glazuro. Različno hitra je v zraku. Dve leti sem imel zlat dres, dve leti prej rdečega. S seboj imam tudi dva para smuči. Ene moram izbrati. Bistvene razlike ni. Za en milimeter imam le težišče premaknjeno," je podrobno o opremi spregovoril Kranjec.

Na ekipni tekmi ne bo v ekipi

Novost v novi sezoni pa bo tudi tekma mešanih ekip. V poletnem grand prixu sta bili dve že izpeljani, v svetovnem pokalu pa bo premiero doživela v Lillehammerju. A na Norveškem z 244 metri slovenski rekorder v poletih ne bo skakal na tej tekmi, ki bo na manjši napravi. "Lepo je, da so dekleta vključena zraven. Treba je ženske podpirati, da ne bodo rekle, da so zapostavljene. Tekme so na manjših skakalnicah. Veliko bolj bo sproščeno na teh tekmah. Na novost se prilagajamo eni in drugi. Podpiram jo, najverjetneje pa ne bom skakal. Trenutno so drugi fantje močnejši od mene. Motivacija za naprej je, vendar za Lillehammer, iskreno povedano, nisem tako dobro pripravljen, da bi bil v ekipi. Zbral se bom za sobotno in nedeljsko posamično tekmo," je pogovor zaključil Kranjec.

Ne spreglejte