Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 1. 2012,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivica Kostelić Marcel Hirscher Marcel Hirscher Mitja Valenčič

Ponedeljek, 23. 1. 2012, 21.04

8 let

Kostelić in Hirscher bosta boj nadaljevala na smučeh

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marcel Hirscher, Felix Neureuther in Ivica Kostelić so pred slalomskim spektaklom v Schladmingu poskrbeli za javno spravo, boj pa bodo nadaljevali na smučeh.

Mednarodna smučarska zveza je najboljšega avstrijskega smučarja dosedanjega dela sezone Marcela Hirscherja kaznovala s 5999 švicarskimi franki kazni, saj je tako v Wengnu kot tudi Kitzbühlu kljub povoženem količku nadaljeval s smučanjem vse do cilja. A skorajda bolj kot njegova greha na klasičnih preizkušnjah, na katerih je vrh svetovnega pokala znova prepustil Ivici Kosteliću, v medijih odmeva tretja, resda le domnevna in nikoli kaznovana napaka. V hrvaškem taboru mu namreč očitajo, da je napako storil tudi na zagrebškem slalomu, na kar je bojda že takoj po tekmi opozoril eden od sodnikov oziroma nadzornikov vrat, a bil po zaslugi direktorja moškega dela svetovnega pokala Günterja Hujare preslišan. Šef hrvaškega smučanja Vedran Pavlek ter Ivica in Ante Kostelić so ob koncu tedna kar tekmovali, kdo bo bolj očrnil mladega Avstrijca. Za nameček so mu ob bok postavili še Felixa Neureutherja, ki naj bi po njihovih trditvah prav tako napačno presmučal drugo slalomsko postavitev Marka Jurjeca v Zagrebu. Avstrijec in Nemec sta po hrvaških besedah Kostelića prikrajšala za zmago vseh zmag – na domačem smučišču. Hirscher je ob vse glasnejših obtožbah ob prihodu v Schladming, kjer se s torkovim spektaklom pod žarometi nadaljuje svetovni pokal, vzel telefon in poklical nemškega ''sogrešnika'' ter se zavzel za sestanek s Kostelićem. Vsaj na simboličen način je trojica spravo dosegla na večernem žrebu štartnih številk, ko se fotografom in publiki predstavila s stisnjenimi rokami. A boj se bo nadaljeval. Na smučišču, na prestižnem slalomu na planoti Planai.

Zanimivo je, da je prav v Zagrebu po osvojenem enajstem mestu o stabilnosti na smučeh glasno razmišljal najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič. ''Čutim samozavest in zanesljivost. A vem, da bo prišla tudi napaka, Vselej pride,'' je stabilnost in niz tekem brez odstopa komentiral ''Mito''. Napaka je žal sledila kaj kmalu. Za jasnovidnim Valenčičem so namreč kar trije zaporedni odstopi. Brez točk je ostal tako v Wengnu kot tudi Kitzbühlu ter tako slabo unovčil prvo jakostno skupino, od katere se je medtem že poslovil. Brez uvrstitve pa je končal tudi tradicionalno močno FIS tekmo v Westendorfu. ''Priznati je treba, da je Mitja nekoliko popustil. Forma, za katero smo upali, da bo držala vsaj še v januarskem delu, je nekoliko popustila. A pred njim je nova priložnost. Verjamem, da je sposoben znova ujeti stik z najboljšimi in tako prebroditi drobno krizo,'' pravi trener moške tehnične vrste Marko Jurjec. Valenčič bo v torek nastopil kot devetnajsti. Zanj bo to že trinajsti slalom v špalirju avstrijskih navijačev v Schladmingu. Nastopil je tudi na nepozabni tekmi leta 2001, ko je bil eden od kar osmih Slovencev v finalu. Tokrat bodo že na štartu prve vožnje zgolj trije, ob Mitji znova tudi Matic Skube in Bernard Vajdič, ki v sezoni 2011/12 še nista prišla do točk. Tokrat bosta imela nekoliko večje možnosti, saj sta popravila FIS točke in bosta nastopila kot 48. oziroma 49. ''Če bo proga zdržala, bi bil lahko to slalom preboja. Skube sicer kaže znake utrujenosti, saj je za njim naporen ritem s štarti na tekmah nižje ravni. Toda dan počitka in masaža mu bosta dobro dela,'' poudarja Jurjec.

Ne spreglejte