Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2019,
17.30

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

2

Natisni članek

Ana Drev poškodba

Torek, 8. 1. 2019, 17.30

5 let, 3 mesece

Poškodba na treningu

Konec sezone za nesrečno Ano Drev. Pomeni to tudi konec kariere?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

2

Ana Drev | Za Ano Drev je po novi poškodbi konec sezone, morda celo kariere. | Foto MaPa

Za Ano Drev je po novi poškodbi konec sezone, morda celo kariere.

Foto: MaPa

Slovenska smučarka Ana Drev si je na treningu veleslaloma v italijanskem Kronplatzu poškodovala desno koleno. Takoj so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer so zdravniki ugotovili, da gre za strgano sprednjo križno vez. To za Drevovo pomeni konec sezone.

Strgano križno vez so potrdili tudi po opravljeni magnetni resonanci, sporočajo s Smučarske zveze Slovenije in dodajajo, da bo Ano Drev jutri v Ljubljani operiral doktor Marko Macura.

Glede na to, da se že nekaj časa namiguje, da bi lahko 33-letna Šmarčanka po tej sezoni tekmovalne smuči za vedno postavila v kot, pa se seveda poraja tudi vprašanje, ali huda poškodba pomeni konec njene smučarske kariere.

Trenirala po posebnem programu

Drevova, ki je imela težave z zdravjem že po koncu minule sezone, se v poletnem pripravljalnem obdobju ni pridružila preostalim članicam ženske ekipe na tradicionalnem taboru v argentinski Ushuaii. Triintridesetletnica, ki se je že spogledovala s koncem tekmovalne poti, je trenirala po posebnem programu, prilagojenem njeni vzdržljivosti in zdravstvenemu stanju. Na snegu, na evropskih ledenikih, je preživela krajša obdobja.

Udeležila se je uvodne veleslalomske premiere v Söldnu, a se ni uvrstila v drugo vožnjo. Tudi v Killingtonu je bila prepočasna za finale. Prve točke v novi sezoni je vpisala z 21. mestom v Courchevelu, med dobitnice točk se je vpisala tudi na Semmeringu, kjer je bila 24.

Tekmuje samo v veleslalomu

Ker tekmuje samo v veleslalomu, je po novem letu Zagreb in Flachauu izpustila, v Kronplatzu se je pripravljala na prvi ženski veleslalom v letu 2019, ki bo 15. januarja prav na tem prizorišču. A se je trening končal s smolo in usodno poškodbo, ki bo za veleslalomsko veteranko pomenil konec sezone ter najverjetneje tudi konec tekmovalne poti.

Drevova tako ne bo nastopila v Mariboru, kjer je pred tremi leti prvič na tekmah za Zlato lisico stopila na oder za zmagovalke. Obe karierni uvrstitvi na stopničke v svetovnem pokalu, dvakrat je bila druga, je vpisala januarja 2016, ko je v Flachauu in v Mariboru zaostala le za Nemko Viktorio Rebensburg.

Drevova ne bo nastopila v Mariboru, kjer je pred tremi leti prvič na tekmah za Zlato lisico stopila na oder za zmagovalke. | Foto: Sportida Drevova ne bo nastopila v Mariboru, kjer je pred tremi leti prvič na tekmah za Zlato lisico stopila na oder za zmagovalke. Foto: Sportida

Večji del kariere v senci Tine Maze

Tekmovalka, ki je bila večji del svoje kariere zapisana veleslalomu in v senci zunajserijske Tine Maze, je vpisala vsega skupaj 15 uvrstitev med najboljših deset v svetovnem pokalu. Je pa zanimivo, da si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Več uvrstitev v najboljšo šesterico na ženskih veleslalomih za svetovni pokal imata le Mateja Svet (23) in Tina Maze (41).

Drevova je zadnji olimpijski nastop končala lani na olimpijskem veleslalomu v Pjongčangu z odstopom. Najboljši dosežek tekmovalke iz Šmartnega ob Paki na olimpijskih igrah tako ostaja deveto mesto z veleslaloma v Torinu leta 2006.

Na svetovnih prvenstvih je najvišje posegla februarja 2017 v St. Moritzu, ko je bila na veleslalomu sedma, pred tem je leta 2013 na SP v Schladmingu osvojila deseto mesto.

Slovenska veleslalomska vrsta oslabljena

Slovenska ženska veleslalomska vrsta je po poškodbi Drevove zelo oslabljena. Tina Robnik se po poškodbi levega kolena, ki jo je utrpela marca lani, še ni vrnila v tekmovalno karavano.

Obetavna Meta Hrovat, ki je ob Drevovi v tej zimi edina skrbela za slovenske ženske veleslalomske točke v svetovnem pokalu, pa še vedno čuti posledice poškodbe levega gležnja, na katerem so ji naredili punkcijo. Slalom v Zagrebu je končala z odstopom, veleslalomskih občutkov po poškodbi pa še ni preizkusila na tekmah svetovnega pokala.

Preberite še:

Zlata lisica Maribor slalom
Sportal V Mariboru optimistični, da za Zlato lisico ne bo potreben načrt B
Petra Vlhova Flachau
Sportal Petra Vlhova še drugič v sezoni premagala Shiffrinovo, tri Slovenke do točk
Lindsey Vonn
Sportal Je vrnitev Lindsey Vonn v beli cirkus ogrožena?
Petra Vlhova in Livio Magoni
Sportal V novo pravljico je povabil tudi Tino Maze
Ne spreglejte