Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 12. 2013,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Lara Gut

Petek, 13. 12. 2013, 11.38

8 let

Kaj se dogaja s Tino Maze?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav se pred tekmama v St. Moritzu skorajda vse vrti okrog domače zvezdnice Lare Gut, pa se švicarski mediji vendarle sprašujejo tudi, kaj se dogaja s slovensko šampionko Tino Maze.

Švicarski Blick je Tino Maze označil za veliko poraženko uvodnega dela sezone. Črnjanka sicer kot edina smučarka s točkami na prav vseh tekmah v sezoni 2013/14 zaseda peto mesto v skupnem seštevku, a zaradi izjemnih rezultatov v pretekli zimi, ki jo je sklenila z rekordnimi 2414 točkami in velikim kristalnim globusom, so za spremljevalce smučarskega dogajanja njeni letošnji dosežki velik korak nazaj. Lani je imela denimo Mazejeva po osmih tekmah na svojem računu 497 točk, zdaj jih ima "le" 230.

"Mazejeva v krizi. Zakaj?" se sprašuje Blick in söldenske besede Andree Massija o nujnih "radikalnih spremembah" označuje za preusmerjanje pozornosti od pravih razlogov za krizo najboljše smučarke zadnje zime. Ti naj bi izvirali iz kadrovskih menjav v taboru superveleslalomske svetovne prvakinje, od katerega se je po pravljični sezoni poslovil trener Livio Magoni, nasledil pa ga je Walter Ronconi.

Tina je sicer v zadnjih tednih večkrat javno priznala, da ob Magonijevem odhodu ni ostala povsem ravnodušna. Nikakršna skrivnost namreč ni, da je kljub bogatim izkušnjam in zajetni smučarski kilometrini izjemno občutljiva tekmovalka, ki s polnimi smučarskimi pljuči zadiha šele tedaj, ko v popolnosti zaupa svoji opremi in spremljevalni zasedbi ter se počuti domače v svojem delovnem okolju. Zdi se, da v novi sezoni teh občutkov še ni ujela, posledično zato ni manjkalo slabe volje in negodovanj. To je bilo mogoče začutiti že na prvi tekmi v Söldnu, kjer jo je motilo marsikaj, med drugim tudi nekoliko spremenjena smučarska čelada.

V St. Moritzu v boj z Gutovo

A čeprav je kot na dlani, da je bila Mazejeva v dozdajšnjem delu sezone daleč od lanskoletne ravni, pa tudi luči na koncu predora, o kateri se je pred kratkim razpisala v svojem spletnem dnevniku, ni mogoče kar tako prezreti. Massi je ob slovesu od Severne Amerike jasno opozoril, da mora njegova varovanka preklopiti na višje obrate, veliko pa je pričakoval od dvodnevnega švicarskega veleslalomskega treninga. Kako uspešen je bil, bo najbrž vidno že ob koncu tedna, ko bo St. Moritz, kjer je Tina že večkrat zablestela, gostil superveleslalom in veleslalom.

Pozornost javnosti je pred prvima preizkušnjama po vrnitvi smučarske karavane na evropski sneg namenjena predvsem 22-letni Lari Gut. Domača favoritinja se bo tokrat predstavila v vlogi vodilne tekmovalke svetovnega pokala, ki je na sedmih tekmah sezone vknjižila že kar štiri zmage. Mimogrede, do letošnje sezone je dosegla tri zmage. V novi zimi se je kot predstavnica novega rodu dokončno razcvetela, vprašanje pa je, ali lahko ohrani tako visoko rezultatsko raven tudi v preostalih treh mesecih sezone.

Ne spreglejte