Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
21. 3. 2015,
19.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Iztok Čop Planica Planica

Sobota, 21. 3. 2015, 19.57

8 let

Iztok Čop: S skoki ne bomo delali turizma v Planici

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iztok Čop je najboljši slovenski olimpijec v obdobju državne samostojnosti. Športno srce je zapisal veslanju, v smučarskih skokih pa se ni nikoli preizkusil. Raje jih spremlja in navija za domače.

Najboljši slovenski veslač vseh časov se je v petek mudil v dolini pod Poncami. Zdaj je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenija (OKS) in skrbi za sedanjost, vsekakor pa tudi prihodnost slovenskega športa. Bil je vzhičen, ko je prisostvoval zgodovinskemu dosežku in dvojni slovenski zmagi na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek, ki so jo po zmagi Petra Prevca začinili zvoki Zdravljice.

"Vsakemu športniku privoščim, da mu predvajajo Zdravljico. Upam, da se počuti približno tako, kot sem se jaz, ko so mi prvič igrali himno. Takrat se mi je zdela to najboljša skladba, kar jih je. Še vedno mi gredo dlake pokonci," se je spomnil na prve velike mednarodne zmage, s katerimi je od prirediteljev izvabil dolžnost, da predvajajo slovensko himno.

Navijači so se razvadili

Planico tako kot skoraj vsak Gorenjec doživlja kot nekaj, kar se vedno znajde na njegovem koledarju. Če je v Sloveniji, se najraje udeleži petkove tekme. "Imam to srečo, da sploh ne vem, kdaj je bilo nazadnje v Planici v petek slabo vreme. Ko je bil najboljši Primož Peterka, zaradi veslanja nisem mogel hoditi na tekme v Planico, zadnja leta, ko sem še veslal, pa sem si ob petkih v popoldanskih urah vedno vzel prosto," je ponazoril občudovanje Planice.

Slovenija je v tej sezoni v zimskih športih predstavila ogromno svetovnih prvakov in najboljših v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kako o eksploziji zimskih asov razmišlja nekdanji svetovni prvak v veslanju, ki je zdaj podpredsednik OKS?

"Tega sploh ne doživljam kot bum, ker smo se na to navadili oziroma se razvadili. Mene je groza, ko včasih pomislimo, da je Tina samo druga, Pero samo drugi, tretji ali četrti. Imamo drugačno zaznavanje. Ko bodo rezultati padli, bo kar naenkrat dobro že deseto mesto. Na teh kriterijih smo prehitro zrasli in postali malce neobjektivni," zahtevnost gledalcev moti Radovljičana. Planiško prireditev si je ogledal z družino in navedel še primer iz skakalnega športa.

"Tudi zdaj vsi čakamo na finale v nedeljo. Če bi bil Freund v petek spredaj, bi čisto mirno gledali tekmo v nedeljo, zdaj pa ne vem, kako se počutita Prevc in Freund. Spet bo napeta nedelja," drži pesti za Petra Prevca, da bi se še tretjič zapored povzpel na najvišjo stopničko v Planici.

Nikoli ni prenašal tega, da bi komu žvižgal

Všeč mu je, da je Planica pravi primer poštenega navijanja. Na to, da se tekmecem ne žvižga, kar se dogaja pri nekaterih moštvenih športih, je navajen že iz veslanja.

"Bil sem zgrožen, ko sem slišal, da so v drugih državah na tekmah svetovnega pokala preverjali, ali so prišli kakšni veslaški huligani. V veslanju lahko skupaj stojijo navijači iz šestih držav in na koncu slavijo tistega, ki je zmagal, ali pa preklinjajo tistega, ki je slabše odpeljal, kot so računali. Bistvo športa je, da prideš uživat in podpiraš vse. Nikoli nisem prenašal tega, da bi komu žvižgal. To mi ni nikoli prišlo na misel. Vsak je tam, da pokaže, kar zna, na koncu pa je tistemu, ki je boljši, treba čestitati."

Skoki ga niso zanimali, zelo rad pa teče

Iztok ima rad zimske športe, najbolj je navdušen nad smučarskim tekom, kjer se je dokazoval tudi na vrhunski ravni. Se je kdaj preizkusil tudi med skakalci? "Ne. Bil sem malce prevelik in pretežak. Že od samega začetka. Čeprav sem rasel skoraj vzporedno s Francijem Petkom, s katerim sva hodila na isto šolo in bila le leto narazen, mimo moje hiše pa je hodil do skakalnice v Žirovnici, me skoki niso zanimali."

Bolj ga zanima smučarski tek. Pogosto ga pot ponese tudi v dolino pod Poncami, kjer pa ni najbolj zadovoljen z razmerami.

"Ko pridem sem teč pozimi, je grozno. Proga do Tamarja je loterija. Tudi letos sem bil razočaran. Upam, da se bo spremenila miselnost. Planica niso le skakalnice, ampak tudi tek. S skoki ne bomo delali turizma v Planici, tekačev in sprehajalcev na smučeh pa je čez leto vedno več, zato upam, da bo nordijski center v Planici to, kar ima v imenu, dobil tudi na terenu," si je zaželel bolj urejenih tekaških prog v Planici. Nova Letalnica bratov Gorišek ga je očarala, zdaj si želi še napredka na področju smučarskega teka.

Ne spreglejte