Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
2. 8. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Tina Robnik Meta Hrovat

Sreda, 2. 8. 2017, 15.30

6 let, 7 mesecev

Tina Robnik in Meta Hrovat

Imeni veleslalomske prihodnosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Čeprav ju loči sedem let starostne razlike, pa Tino Robnik in Meto Hrovat na skupni imenovalec postavlja vloga veleslalomskih napadalk, ki v senci Ane Drev načrtujeta napad med najboljše.

Tina Robnik in Meta Hrovat sta smučarki, na kateri velja staviti v novi zimi. | Foto: Sportida Tina Robnik in Meta Hrovat sta smučarki, na kateri velja staviti v novi zimi. Foto: Sportida

Ko je v pretekli sezoni najboljši slovenski veleslalomistki Ani Drev napovedoval napad na eno od kolajn svetovnega pokala, je trener ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik po številnih treningih zadovoljno kimal tudi ob pogledu na Tino Robnik in Meto Hrovat. Prva naj bi namreč večkrat ogrozila prevlado Drevove, druga pa je ob velikem napredku upravičevala vlogo najbolj nadarjene slovenske smučarke.

Potem ko se je Robnikova precej redno uvrščala med veleslalomske dobitnice točk, slavila dve zmagi v evropskem pokalu in v nekaj sekvencah pokazala vrhunskost, Hrovatova pa se je prvič v karieri prebila do točk (v obeh tehničnih disciplinah), se zavihtela na stopničke tekme evropskega pokala in prišla do kombinacijskega odličja na mladinskem svetovnem prvenstvu, bo v novi zimi letvica nastavljena krepko višje.

Nova sezona, nova oprema

"Ne skrivam, merim na preboj med najboljše. Sem samozavestna, prepričana o tem, da imam dovolj kakovosti," pravi Tina, katere kariero so večkrat zavrle zdravstvene težave. Največ težav je imela s hrbtom, nato jo je oviral plato tibije in nazadnje še poškodba zapestja.

"Zdaj sem zdrava. Fizično sem dobro pripravljena. Vem pa, da še nisem na vrhuncu. Čaka me še veliko dela," pravi 26-letna Savinjčanka, ki ne deluje več kot mladenka, navdušena nad tekmovanjem na najvišji ravni, temveč že kot bolj osredotočena reprezentantka.

"Napredovala sem tudi na psihološki ravni, saj sem veliko sodelovala s psihologom. Znam odmisliti zunanje dejavnike. Znam se sproščeno-napadalno spopasti s postavitvami," poudarja Robnikova, ki je poleti zamenjala tudi smučarko opremo, tako da bo nastopala na Völkovih smučeh in s čevlji znamke Dalbello. Ob tem je pomembno tudi, da jima bo skupaj z Drevovo Völke namenil serviserja Miho Kosmača.

Po hitrem postopku med prvokategornice

Cilj sezone bo preboj med prvokategornice. "Nato pa se želim večkrat približati vrhu," poudarja smučarka, katere najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu je 15. mesto. Večkrat se je sicer spogledovala s še višjimi uvrstitvami. Te ima v mislih med pripravami na olimpijsko sezono, pred katero se želi posvetiti tehniki zavoja.

Odpraviti želi predvsem napako pri vhodu v zavoj, kjer preveč izboči bok in s tem zavrti ramena proti količku. Posledično koleno ni dovolj napeto, opora na zunanji smučki pa je šibka. "Zaradi te napake sem zdrsnila tako na tekmi svetovnega pokala v Killingtonu kot tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. Če želim med najboljše, jo moram odpraviti," poudarja sestra nekdanje reprezentantke in novopečene mamice Mateje Robnik.

Tina Robnik je snela Elanove smuči in prestopila v Völkov tabor. | Foto: Sportida Tina Robnik je snela Elanove smuči in prestopila v Völkov tabor. Foto: Sportida

Meta Hrovat: Vse za preskok

"Od nove zime si veliko obetam. Včasih mi sicer očitajo, da si nalagam preveliko breme. Zato bolj kot o rezultatih, ki bi jih sprejela kot pritisk, razmišljam o smučanju. Želim se dobro pripraviti. Želim tekmovati in napredovati. Naredila bom vse, kar je v moji moči, da poskrbim za rezultatski preskok, a se z njim ne bom obremenjevala," pa 87 dni pred prvo tekmo sezone razmišlja Hrovatova.

Pri devetnajstih letih Kranjskogorčanka velja za najbolj obetavno mlado slovensko smučarko. Tudi njeno kariero so sicer zavrle poškodbe. Pred leti je imela namreč velike težave z odstopom hrustanca v sklepu gležnja (osteohondritis), zaradi česar je izgubila kar 12 mesecev smučanja. Za nameček prav v obdobju, ko smučar potrebuje največ urjenja.

V ekipi s posebno trenersko oporo

Poškodba je zdaj preteklost. Za Hrovatovo sta dve uspešni sezoni, v katerih je potrdila izstopajoči položaj med vrstnicami, obenem pa nakazala kakovosten prehod v člansko vrsto. Ob tem ji je v oporo tudi izkušeni trener Jure Hafner, ki je nekoč deloval v taborih Janice Kostelić in Tine Maze. Zdaj je Metin osebni trener, čeprav sta večinoma vključena v reprezentančni delovni proces.

"Še vedno potrebujem nekoliko več smučanja kot preostale reprezentantke, zato imam dopolnjen program," pravi nadarjena Gorenjka, ki naj bi v novi sezoni prvič nastopila tudi na olimpijskih igrah. "Jasno, želim nastopiti v Pjongčangu. To so pač sanje vsakega športnika. Toda najprej moram dvigniti raven smučanja, da bi lahko postala konkurenčna. Šele nato bom lahko razmišljala o ciljih," pravi.

Medijska senca ji ustreza

Njeni osrednji nalogi v poletnem trenažnem procesu na snegu bosta izboljšanje položaja na slalomskih smučeh in skrajševanje linije veleslalomskega zavoja. "Verjamem, da imam ustrezno tehniko dobro. Tudi hitra sem. Če mu uspe odpraviti pomanjkljivosti, si lahko obetam dobro smučanje," razmišlja Hrovatova, ki je v pogovorih s sedmo silo sicer še nekoliko zadržana. Tudi njena medijska izpostavljenost je v senci Ilke Štuhec, Ane Drev, Ane Bucik … "To mi ustreza. Ne hrepenim za medijsko pozornostjo. No, vem pa, da je to del športa. Postopoma se bom prilagodila," dodaja Meta Hrovat, za številne ime slovenske smučarske prihodnosti.

Ne spreglejte