Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
13.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec SZS Darja Črnko Lake Louise svetovni pokal

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 13.15

6 let, 7 mesecev

Ilka Štuhec: Vrata so na široko odprta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Tako dobro še nisem bila pripravljena," dneve do začetka sezone odšteva 25-letna slovenska smučarska reprezentantka Ilka Štuhec.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja v smuku in slalomu Ilka Štuhec se v Nakiski v Kanadi že pripravlja na novo sezono svetovnega pokala, v kateri bo večinoma nastopala v hitrih disciplinah in kombinaciji. Po skorajda popolni odcepitvi od reprezentance deluje v okviru samostojne ekipe, ob tem pa se spogleduje s statusom prve dame slovenskega smučanja. O konkretnih rezultatskih ciljih ne želi govoriti, skušala pa bo dokazati, da pet uvrstitev med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu ni bilo naključnih.

Ilka Štuhec – smučarka zgolj za ozko določen nabor prog in specifično snežno podlago. Sprejemate to oceno oziroma kritiko, ki vas je zaznamovala v preteklih sezonah? Veseli me, da ste uporabili preteklik. Bila! To želim premagati. Jasno mi je, da brez znanja in treningov ne gre. Tudi na fakultetnem izpitu bo študent povsem pogorel, če pred tem ni odprl študijskega gradiva. Ko pa usvoji določeno znanje, pogosto odloča glava. S tem vprašanjem sem se letos veliko ukvarjala predvsem v želji, da bi ta oznaka resnično postala preteklost.

Ste sposobni sprejemati kritiko? Da. Res pa je, da znam ločevati vir kritik. Obstajajo ljudje, katerih mnenje je zame zelo pomembno. Kritiko iz njihovih ust jemljem nadvse resno. To kritiko sprejemam in se na njeni podlagi skušam učiti. Vem pa, da sem kot javna oseba na očeh mnogih. Marsikdo nima vpogleda v moje delo, življenje, okoliščine … Prav zaradi tega marsikatero kritiko preslišim ali pa se ji zgolj nasmehnem.

Za vami sta dve rezultatsko zelo podobni sezoni. Bi še tretjo podobno sprejeli za velik poraz? O tem ne razmišljam. Zakaj? Povsem preprosto. To se ne bo zgodilo. V novi sezoni bom zanesljivo boljša.

Koliko boljša? Tako dobro na zimo še nisem bila pripravljena. Predvsem v glavi. Veliko sem se ukvarjala z lastnim razmišljanjem in tovrstno pripravo na izzive. Kaj želim? Kaj delam? Zakaj to delam? Vzela sem si čas, se poigrala s temi vprašanji in poskrbela za red v glavi. Zdaj sem pomirjena. Pripravljena sem na sezono, predvsem pa na različne pogoje. Če namreč dobro smučaš, boš dobro smučal tudi v megli, snegu … Zaman pa čakate, da bo nanizala natančne rezultatske cilje. Merim visoko. Tega ne skrivam. Za javnost pa naj bo dovolj, če rečem, da želim dokazati, da dozdajšnji dobri rezultati niso bili zgolj naključje.

Dopolnili ste 25 let. Niste več obetavna 17-letnica. Vam v mislih odzvanja stavek "zdaj ali nikoli"? Vedno sem našla odgovor, zakaj v določeni sezoni ni šlo vse tako, kot bi moralo iti. A letos sem oziroma bom v sezono vložila prav vse. Vse, kar imam. Ob tem se zavedam, da podobno razmišljajo tudi številne tekmice. Ne vem pa, ali hodijo na treninge in pri vstopni postaji iz žepa potegnejo osebno bančno kartico. Ne, nimam preveč denarja, da bi ga razdajala. Sem pa sama pri sebi razčistila, da je to edini način, kakor preseči ovire.

Dotaknili ste se samostojne ekipe, ki deluje skorajda povsem ločeno od reprezentance. Sprva je bilo razumeti, da boste s svojo ekipo, v kateri sta še Grega Koštomaj in Darja Črnko, opravili le kakšen dodaten trening. Zdaj ste, vsaj tako je videti, povsem odcepljeni. Priznam, tudi sama sem sprva mislila, da bo vse skupaj potekalo nekoliko drugače. Če želim doseči nekaj več, je to edina pot. Ni ga športnika, ki bi bil dober brez treninga. Morala sem se podvizati, če sem želela izkoristiti pomladne pogoje za trening, se lotiti poletne vadbe, trenirati smuk … Sestaviti smo morali program. Zdaj se ga držimo.

Kako naprej? Kakšen je dogovor z vodstvom reprezentance oziroma Smučarske zveze Slovenije? Se še dogovarjamo. Sama se skušam osredotočati predvsem na smučanje, za pogovore, denar in podobno pa večinoma skrbijo drugi.

Je torej nova sezona za vašo ekipo svojevrsten eksperiment? No, vsekakor nimam toliko denarja, da bi bila to dolgoročna rešitev. Kar 99,9 odstotka denarja za treninge smo namreč zbrali sami oziroma s pomočjo podpornikov. Kako naprej, ne vem. Ne želim si nalagati dodatnega bremena, a dejstvo je, da potrebujem dobre rezultate, ki pa so tako ali tako bistvo športnega udejstvovanja.

Bo pot do boljših rezultatov letos lažja? Navsezadnje ste ostali brez številnih tekmic, omenimo zgolj Anno Fenninger, Julio Mancuso, Dominique Gisin, Nicole Hosp in seveda Tino Maze. Vrata so vsekakor na široko odprta. Vseeno ne bo nobeni tekmovalki prav nič podarjeno, obenem pa trdim, da na najvišji tekmovalni ravni ne smemo nikogar podcenjevati. Na glavo! Nato pa … Bo, kar bo.

Katerim področjem ste v pripravljalnem obdobju letos namenili največ časa in energije? Nisem imela zdravstvenih težav. Kondicijski sklop treningov sem opravila brez omejitev. Prav zaradi tega sem lahko s svojim štabom na več področjih poskrbela za nadgradnjo. Velika okrepitev na mojih treningih je trener Grega Koštomaj. Pomagal je s svojim znanjem, obenem pa razbremenil mamo Darjo, ki se je lahko v večji meri posvetila pripravi smuči. Dobro smo delali, lahko sem optimistična.

Z morebitnimi dobrimi rezultati bi se vsekakor povečala vaša medijska pojavnost. Kako sprejemate javne nastope? Je to nujno zlo, morda poseben izziv? Ne bi dejala, da gre za nujno zlo. Zavedam se pomembnosti tega področja. Ljudje morajo dobiti vpogled v športnikov svet. Zgolj objave na spletnih omrežjih so premalo. Priznam pa, da se je včasih, ko se nastop ponesreči, težko postaviti pred mikrofone. Ko si jezen na ves svet, se je težko smehljati in poslušati vprašanja, ki namigujejo na slabo izvedbo. V tistih trenutkih bi se najraje zjokala.

Ne spreglejte