Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 10. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Darja Črnko Sölden svetovni pokal SZS

Četrtek, 8. 10. 2015, 12.15

8 let

Ilka Štuhec skočila z okorne barke, da bi priplavala do svojega gliserja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred Ilko Štuhec je sezona, v kateri bo skušala upravičiti pričakovanja o prevzemu vloge prve dame slovenskega smučanja in osmisliti delno odcepitev od preostalega dela reprezentance.

Skorajda pregovorno nasmejana Ilka Štuhec kar naenkrat ni več najstnica, ki bi se navdušeno veselila vsake točke v svetovnem pokalu, na podlagi izjemnosti v mladinski konkurenci napovedovala skorajšnji preboj v svetovni vrh, morebitni slabši nastop pa pojasnjevala s pomanjkanjem izkušenj. Dobrih osem let in pol po debiju v svetovnem pokalu ima s 86 nastopi na tej tekmovalni ravni že kar zajetno kilometrino. Toda bera točk, seznam posameznih uspehov in pa tudi barvitost disciplin v njenem smučarskem hemogramu krepko zaostajajo za pričakovanji, ki jih je gojila ob zvedavem spogledovanju s svetovnim pokalom.

Sama je namreč pogosto poudarjala, da se vidi s kolajnami in globusi. A na pragu nove sezone in hkrati tudi 25 let (rojstni dan bo praznovala dva dni po söldenski veleslalomski preizkušnji, na katero se bo skušala uvrstiti v internih reprezentančnih kvalifikacijah) ima v svoji smučarski biografiji zapisanih pet uvrstitev med najboljšo deseterico svetovnega pokala, pri čemer se ji še ni uspelo zavihteti na stopničke, predvsem pa priponko smučarke, katere uspešnost je v veliki meri odvisna od konfiguracije terena in snežne podlage.

Rešitev: delna odcepitev?

Ocene o tem, da so Ilkin tekmovalni razvoj dodobra zavrle zdravstvene težave, večinoma s kolenom, zaradi katerih je morala med letoma 2008 in 2014 večkrat na operacijsko mizo, spadajo že v železni repertoar analiz njene kariere. To pa je zaznamovalo tudi precejšnje nezaupanje v reprezentančni sistem dela.

Zaradi trenerske nestanovitnosti se je svojega kroga podpornikov, v katerem ima glavno besedo mama Darja Črnko, sicer tudi smučarska trenerka in serviserka, začela tesneje oklepati že ob prehodu v člansko kategorijo. Letos pa je na skromen reprezentančni program priprav, ki ga narekuje zategnjen proračunski pas, in okrnjen trenerski štab, v katerem v oči bode kadrovska podhranjenost za hitri disciplini, odgovorila z dodatnim umikom.

Glavnino priprav na sezono 2015/16 je Štuhčeva opravila v okviru samostojne ekipe, v kateri ob mami deluje še trener Grega Koštomaj. Po treningih v Čilu, kjer je v sila skromni konkurenci kot za stavo zmagovala tudi na tekmah južnoameriškega pokala, se te dni samostojno pripravlja na koroškem ledeniku Mölltal. Reprezentančnim sotekmovalkam pa se bo po daljšem času pridružila prihodnji teden, ko se bo v Pitztalu udeležila preglednega treninga in kvalifikacij za nastop na veleslalomu v Söldnu (24. 10.).

"Sem na pravi poti"

"Večkrat sem poudarila, da drugače ni šlo. Preprosto, ugotovila sem, da moram v želji po napredku in preboju v svoje delo vložiti nekaj več. Še vedno sem članica reprezentance, a po dogovoru z glavnim trenerjem in vodstvom del treningov opravljam v lastni režiji," o tem, da je z okorne reprezentančne barke samoiniciativno skočila v vodo ter ob tem upala, da bo kmalu priplavala do hitrejšega in okretnejšega polovila, razmišlja zdaj še 24-letna Mariborčanka, za katero sta dve skorajda identični zimi. V sezoni 2013/14 je namreč v svetovnem pokalu osvojila 155 točk, leto zatem zgolj dve več.

"Kolikor se le da, poskušam razmišljati le o svojem delu. Verjamem, da sem s svojo ekipo v dozdajšnjem delu priprav izpolnila načrte. Tudi Čile, kjer smo se bili prisiljeni priključevati drugim ekipam, je izpolnil pričakovanja. Ta trening sem kot tekmovalka z visokimi ambicijami v smuku in superveleslalomu potrebovala, čeprav ni bilo lahko zagotoviti dodatnih finančnih sredstev. Tudi tam smo se sicer soočali z denarnimi omejitvami, a smo skušali izkoristiti dane razmere. Sem na pravi poti," ob prehodu v zaključni del priprav na novo sezono pravi Ilka.

Premlada za specializacijo

"Ko delamo, delamo zelo zavzeto. Po treningih pa se najde čas tudi za sprostitev. Ob tem se vselej najde kakšna druščina, s katero si krajšamo čas," o (ne)pogrešanju reprezentančnega utripa na vse bolj samostojni poti pripoveduje nekdanja mladinska svetovna prvakinja v smuku in slalomu, katere smučarsko težišče se je v zadnjih letih skorajda v celoti prevesilo na stran hitrih disciplin. Kljub temu pa je prepričana o tem, da še ni napočil čas za specializacijo. Prav zaradi tega je v zadnjih tednih kar nekaj časa posvetila tudi veleslalomu in slalomu, pri čemer se dobro zaveda, da ji bo zadnji še kako prav prišel v kombinacijah. Koledar nove sezone svetovnega pokala ponuja kar štiri.

"Vesela bi bila, če bi lahko prisotnost v preostalih disciplinah potrdila že z nastopom v Söldnu. Tamkajšnji veleslalom je resda najtežji v svetovnem pokalu, a čutim, da lahko žanjem sadove poletnega dela tudi v tej disciplini. Veliko sem se namreč ubadala s tehniko, samozaupanjem v veleslalomskih zavojih … Čutim napredek. Tudi slalomskega treninga nisem zanemarjala," pravi osrednja slovenska kandidatka za naziv najboljše slovenske smučarke v sezoni 2015/16.

Ne spreglejte