Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
11. 2. 2016,
13.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Trondheim Vikersund poleti

Četrtek, 11. 2. 2016, 13.14

6 let, 7 mesecev

Goran Janus se pri Petru Prevcu ni zmotil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvi mož stroke v slovenski skakalni reprezentanci Goran Janus ima razlog za nasmeh na obrazu. Peter Prevc blesti na vseh skakalnicah. Kar se je zgodilo v Trondheimu, pa je napovedal že januarja.

Ko smo po novoletni turneji, ki je prepričljivo pripadla slovenskemu skakalnemu asu Petru Prevc, v sobotnem intervjuju gostili Gorana Janusa, je takrat na vprašanje, kdaj bo Prevc po številu zmag ujel Primoža Peterko (6. januarja je zaostajal za tri zmage), odločno odgovoril februarja. In ni se zmotil. Po zmagi v norveškem skakalnem središču Trondheimu imata oba slovenska skakalna šampiona po 15 zmag v svetovnem pokalu.

Janus tako močno verjame v svojega varovanca, da že za ta konec tedna na poletih v Vikersundu napoveduje, da bo Prevc prvi na večni lestvici.

Za začetek pogovora pa se je dotaknil sredinega uspeha, ko si je naš skakalni as v težkih razmerah še devetič v tej sezoni pokoril vso konkurenco v svetovnem pokalu: "Čestitke Petru in ostali ekipi. Šest fantov je bilo v finalu, kar je odlično. Prva serija je bila umirjena, proti koncu le-te pa se je vreme začelo menjavati, vendar je zdržalo. Vesel sem, da se je tako razpletlo."

Kadar je forma, kar je pri Petru že vso zimo, je to videti tako

Za razliko od Petra so imeli vsi skakalci obilico težav s turbulentnimi vetrovnimi razmerami, ki so vladale nad skakalnico. Nemec Severin Freund in Norvežan Kenneth Gangnes, ki sta drugi in tretji v svetovnem pokalu, sta bila po prvi seriji daleč zadaj, v drugo pa sta se povzpela na osmo oziroma deseto mesto.

"Kadar je forma, kar je pri Petru že vso zimo, je to videti tako. Peter se ne da, dela odlične skoke. To je tisto, kar ga v tem trenutku dela boljšega od ostalih," je Janus podal mnenje na opazko, da je bil najstarejši od bratov Prevc v Trondheimu videti kot na tirnicah in ga sunki vetra niso mogli prav nič iztiriti. V obeh serijah je kot orel, ki je njegova najljubša žival, poletel do novega zmagoslavja.

Prvi mož stroke v slovenski reprezentanci vso sezono poudarja, kaj jih zanima na posamični postojanki svetovnega pokala in ta cilj so tudi v Trondheimu izpeljali: "Pomembno je, da sta konkurenta (Freund in Gangnes, op. p.) zadaj. Razlika (Freund zaostaja 443, Gangnes pa 554 točk) se povečuje in to je najbolj pomembno. Boriti se moramo do konca."

"Na letalnicah je pomembno, da si ne privoščimo napak, kot je bilo to lani."

Karavana smučarskih skakalcev se je danes preselila v naslednje norveško prizorišče Vikersund, kjer bodo od petka do nedelje tri tekme na letalnici. Janus je moral najmlajšega Domna Prevca poslati domov, saj še ni polnoleten, zato ne sme nastopati na največjih napravah na svetu, namesto njega pa bo vskočil Tomaž Naglič, ki je na domačih tekmah celinskega pokala v Planici pretekli konec tedna osvojil tretje in šesto mesto. Ob njem in Petru bodo leteli še Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Jaka Hvala in Andraž Pograjc.

V Vikersundu pa ne bodo v igri le nove zmage in vrhunske uvrstitve, ampak tudi svetovni rekord, ki je v lasti Norvežana Andersa Fannemela. Lani je sprva čestital našemu Petru, ki je kot prvi poletel do 250 metrov, dan pozneje pa njegovo znamko nekoliko popravil in je zdaj pri 251,5 metra.

Ob takšnih predstavah, ki jih Peter kaže v tej sezoni in zadnjem času, bi se lahko podpisal še pod nov mejnik, a se zaveda, da se rekorda ne da kar izsiliti.

"Na letalnicah je pomembno, da si ne privoščimo napak, kot je bilo to lani. Bomo videli. Težko rečem …," pravi Janus, ki že dobiva klice, ali ima na voljo kaj vstopnic za Planico, kjer bo konec marca sklepni del sezone. Po zadnjih informacijah so stojišča tako za soboto, kakor tudi nedeljo že razprodana. "Verjamem, da se bo stanje v prihodnjih tednih le še stopnjevalo, zadnji teden pred Planico pa bo verjetno ogromno klicev na temo vstopnic," se je zasmejal Janus.

Ne spreglejte