SiolNET. Sportal Zimski športi
4,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zavod za šport RS Planica bo dobil novega vodjo

Franci Petek zapušča SZS in prevzema službo Jelka Grosa

4,32

termometer

Franci Petek Planica 2017
Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji dala soglasje k imenovanju Francija Petka za vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za šport RS Planica. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji dala soglasje k imenovanju Francija Petka za vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za šport RS Planica. Petek je na funkcijo imenovan za najmanj eno leto oziroma do 1. julija 2021. Petek s tem zapušča tudi mesto direktorja na Smučarski zvezi Slovenije.

Ena od najpomembnejših nalog za Petka bo sodelovanje Zavoda Planica pri pripravi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 v dolini pod Poncami, s projektom pa je v zdajšnji vlogi izjemno dobro seznanjen.

Planica Sportal Uradno: Pri FIS potrdili termin SP v Planici

Vlada ni potrdila podaljšanja mandata Jelku Grosu

Jelko Gros je zavod vodil vse od ustanovitve junija 2009, svet zavoda pa mu je mandat podaljšal tudi v začetku junija. Nov mandat bi moral nastopiti s 1. julijem, a vlada tega ni potrdila. Tik pred praznikom je nato zamenjala tri člane v svetu zavoda. Predsednika Bora Štrumblja, Draga Banovića in Klemna Žiberta so zamenjali vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za šport na resornem ministrstvu Mojca Doupona, Bogdan Janša in Ignac Polajnar.

"Z veliko odgovornostjo sprejemam mesto, ki je tako zelo pomembno za slovenski šport. Športu sem zavezan že vse življenje, šport čutim in posebej sem zavezan tudi Nordijskemu centru v Planici," je povedal Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, ki je ta mesec praznoval 49. rojstni dan.

Velik izziv za nekdanjega skakalca 

Kot pravi, ga čaka velik izziv. "Jelko Gros je s svojo ekipo naredil velik posel, vodil je tudi obnovo nordijskega centra v Planici in pomagal pri organizaciji velikih tekmovanj. Zame bo vsekakor prvi izziv, da se dobro delo nadaljuje, seveda pa bomo poskušali zadeve tudi nadgraditi, a za podrobnosti se moram najprej temeljito seznaniti z njimi," je še dejal Petek.

Med argumenti, ki govorijo za njegovo imenovanje, je zanesljivo to, da zelo dobro pozna smučarske skoke in center v Planici, obenem pa je v vseh podrobnostih seznanjen s pripravami na svetovno prvenstvo 2023 in sodelavci v projektu.

Vlada ni potrdila podaljšanja mandata Jelku Grosu, ki je zavod vodil vse od njegove ustanovitve leta 2009. Vlada ni potrdila podaljšanja mandata Jelku Grosu, ki je zavod vodil vse od njegove ustanovitve leta 2009. Foto: Vid Ponikvar

Jelko Gros: Verjel sem, da sem tukaj zaradi stroke

Popolnoma nepričakovano je novica o neimenovanju že prejšnji teden doletela Jelka Grosa. "Bil sem potrjen s strani vseh organov in seveda presenečen. Danes je šlo le še za nadaljevanje," je za STA povedal Gros.

Ta pravi, da razlogov za razrešitev ne pozna. "V življenju nisem bil v nobeni stranki, zato politika ne bi smela biti razlog. Verjel sem, da sem tukaj zaradi stroke. V Planici smo naredili velik moderen nordijski center, na zavod smo pripeljali nove projekte in vse do letošnje koronakrize poslovali z dobičkom, zato je odločitev vlade presenetila tudi mene."

Planica v pričakovanju velikega dogodka

Kot pravi, je bilo delo v 11 letih v Planici izredno naporno, a zaradi izjemne ekipe tudi dobro opravljeno. "Če bi poznal vse investicije in obseg obnove centra, ne vem, če bi se pred 11 leti res odločil za to funkcijo. A sodeloval sem z izredno ekipo. Zaenkrat ostajam na zavodu, o tem, kaj pa bom počel v prihodnje, pa bom moral resno razmisliti," je še dejal 59-letni Gros, ki se je pred tem proslavil tudi v vlogi selektorja slovenskih skakalcev v času, ko je dvakrat skupni seštevek svetovnega pokala osvojil Primož Peterka.

Kot pravi Gros, so tudi v naslednjih letih v Planici na vrsti veliki izzivi, tudi SP v nordijskem smučanju, eden največjih dogodkov v Sloveniji vseh časov.

Preberite še:

Anže Lanišek in Timi Zajc Sportal Uvodna skakalna tekma pripadla Zajcu in Križnarjevi Peter Prevc Sportal Negotovost je, možnosti pa so za zdaj tri

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin