Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 3. 2015,
16.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 19. 3. 2015, 16.51

7 let, 12 mesecev

Fourcade zmagal, Fak med dvajset

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagovalec sprinta v Hanti Mansisku. Drugi je bil l Rus Anton Šipulin, ki je zaostal 13 sekund, oba sta bila nezgrešljiva. Jakov Fak je osvojil 18. mesto.

Ob Fourcadu in Šipulinu se je na oder za zmagovalce uvrstil še Nemec Benedikt Doll, ki je zgrešil enkrat. Svetovni prvak iz tekme s skupinskim startom Jakov Fak je bil 18.

Fak, ki je pred dnevi na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju osvojil zlato na tekmi s skupinskim startom, je zgrešil tri tarče, za Fourcadom je zaostal 1:09,3 minute. Klemen Bauer je bil 37. (+1:32,0/3), Lenart Oblak 71. (+2:33,6/1), Rok Tršan pa 77. (+3:06,5/3).

"Tekma je žal minila v slogu letošnje sezone z nekaj dobrimi stvarmi in precej napakami, ki se žal ponavljajo. Predvsem mi je žal, da sem doslej na treningih tukaj v Hanti Mansijsku kljub vetru, kot za stavo zadeval vse tarče, na današnji tekmi pa mi zaradi nepotrebnih napak to spet ni uspelo. Kljub dvema nepokritima tarčama po prvem streljanju, sem se poskusil zbrati za drugega in predvsem iztržiti čim več iz celotne tekme, saj sem želel čim boljše izhodišče za zasledovanje. Zadnji krog sem odtekel skupaj z zmagovalcem Martinom Fourcadom in tako ohranil le dobro minuto in pol zaostanka za njim. S tem relativno majhnim zaostankom želim kar čim boj izkoristiti svojo zadnjo tekmo sezone," je po tekmi povedal Bauer.

"Počutil sem se v redu na progi in tudi na strelišču bi moralo biti vse v redu, morda sem bil pred prihodom leže le nekoliko prehiter, kar se je poznalo že na prvem zgrešenem strelu. Stoje pa sta bila oba zgrešena strela nizka, kar kaže, da sem bil najbrž pozen pri proženju. To se mi dogaja sedaj pogosteje po nesrečni ozeblini prsta, saj manj intenzivno čutim pritisk na sprožilec. Vsekakor sem poskusil nastopiti čim bolje, brez posebnega pritiska in obremenitve in s 3. tekaškim časom in boljšim izkupičkom na strelišču bi se še lahko potegoval tudi za skupno 2. mesto svetovnega pokala. Sedaj mi ne preostane prav veliko drugega, saj ne verjamem, da bi vsem mojim neposrednim konkurentom spodletelo na preostalih dveh tekmah, upoštevati bo potrebno še odbitek najslabših dveh tekem in sam bom zelo zadovoljen tudi s 3. mestom. Nenazadnje bi bila to tudi moja najboljša uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za zasledovalno se bo spet potrebno dobro pripraviti in 'dirkati' na polno, saj zaostanki niso veliki. Vse, kar si želim, je narediti dober nastop, kalkulacija točk pa bo pokazala sama po sebi," pa ostaja optimističen Fak, ki je z današnjim izidom nekoliko povečal zaostanek v skupnem seštevku za Antonom Šipulinom.

Francoski zvezdnik je z zmago utrdil vodstvo v skupnem seštevku, končno sprintersko zmago pa je osvojil četrtič zapored. Najboljši slovenski biatlonec Fak je v svetovnem pokalu zadržal tretje mesto, v sprinterski razvrstitvi je končal na četrtem mestu.

Fourcade ima dve tekmi pred koncem sezone 933 točk in 116 točk več od Šipulina, še 53 točk več zaostaja na tretjem mestu Fak. Ta bo na zadnjih dveh tekmah branil 31 točk zaloge, ki jo ima pred Nemcem Simonom Schemppom na četrtem mestu.

V petek je v Hanti Mansisku na sporedu ženski sprint. V soboto se bodo biatlonci in biatlonke pomerili na zasledovalni tekmi, v nedeljo pa jih čaka še tekma s skupinskim startom.

Ne spreglejte