Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 12. 2015,
10.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Garmisch-Partenkirchen Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Tilen Bartol Anže Semenič Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek

Četrtek, 31. 12. 2015, 10.19

8 let

Fantastična zmaga Prevca: na najlepši možen način voščil za novo leto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če je v Oberstdorfu veter ponagajal Petru Prevcu, da se ni veselil zmage, v Garmisch-Partenkirchnu tokrat ni bilo dejavnika, ki bi ga sklatil s prestola. Oblekel je tudi majico vodilnega na turneji.

Že podatek, da se bosta Peter Prevc in Severin Freund v prvi seriji pomerila v zadnjem paru na izpadanje, je ponazarjal, da se na drugi postojanki novoletne turneje v Garmisch-Partenkirchnu obeta skakalna poslastica. Ko sta si dala osrednja konkurenta turneje pred nastopom še petko, je bil čas, da se vse skupaj preseli na skakalnico.

Prevc je v poskusni seriji skočil 140 metrov, kar je bilo 7,5 metra več kot pri Freundu, v prvi seriji tekme pa sta oba pristala pri identični daljavi. S 133,5 metra sta pokazala največ med vsemi, številka ena pa se je izpisala pri slovenskemu skakalcu, ki je pred odhodom v Garmisch-Partenkirchen za Freundom zaostajal za 7,3 točke. Njegova prednost pred večnim tekmecem je znašala 1,3 točke in v drugi seriji se je obetala nov velik boj.

Z izjemnim drugim skokom do desete posamične zmage in vodilnega položaja na turneji

Nemški skakalec v drugo ni pokazal najboljšega skoka, tako da je po nastopu celo zaostal za Norvežanom Kennethom Gangnesom. Na vrhu je bil le še Prevc, ki je bil povsem osredotočen na svoj poskus. V pravem trenutku je pokazal odličen skok in z daljavo 136 metrov dal vedeti, da je zmaga njegova – skupno deseta. Utišal je 35 tisoč nemških ljubiteljev skokov, ki so se zbrali ob olimpijski skakalnici.

Vprašanje je bilo le še, s kakšno razliko bo prehitel konkurenco v skupni razvrstitvi novoletne turneje. Na ramenih Roberta Kranjca je dočakal, kaj bo pokazal semafor. Gangnesa je prehitel za 12,6, Freunda pa za kar 15,9 točke. Rumena majica za najboljšega v svetovnem pokalu je že tako ali tako na njegovih plečih, zdaj pa je še tista, ki jo nosi vodilni na novoletni turneji. Pred Freundom ima po polovici turneje 8,6 točke naskoka, tretji Michael Hayböck zaostaja 21,1, Gangnes na četrtem pa 23,9 točke.

Eden najboljših dni v Petrovem življenju

"Danes je bil eden najboljših dni v življenju. Leto 2016 sem začel izjemno, upam, da se bo tako nadaljevalo. Naredil sem dva perfektna skoka. Tisti v poskusni seriji in zadnji na tekmi sta mi dobro uspela," je za fis-ski takoj po tekmi dejal Prevc in na najlepši možen način voščil Slovencem ob vstopu v novo leto.

Na novoletni turneji je vse v znamenju dvoboja med Prevcem in Freundom, zato drugi ne dobijo veliko prostora. Od naših tekmovalcev sta se do točk prebila še najmlajša v naši vrsti. Šestnajstletni Domen Prevc je v drugi seriji napredoval za sedem mest in se na koncu veselil 18. mesta, Anže Lanišek pa je bil 23. - v drugo serijo se je uvrstil kot srečni poraženec. Kranjec in Jurij Tepeš nista preskočila tekmecev in ostala brez točk – Tepeš je bil zaradi nepravilnega dresa celo diskvalificiran.

Skakalci pravega počitka ne bodo imeli, saj bodo že v soboto kvalifikacije za nedeljsko tretjo preizkušnjo turneje v Innsbrucku.

Ne spreglejte