Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
10.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Peter Slatnar Slatnar Carbon Elan

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 10.29

6 let, 7 mesecev

Elanova zgodba skakalnih smuči dobiva pozitivno nadaljevanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Peter Slatnar sebe s svojim podjetjem Slatnar Carbon označuje za malega podjetnika, a je pokazal drznost, ko se je odločil, da prevzame izdelavo skakalnih smučih, ki se jim je odrekel Elan, pod svoje okrilje. Če bo vse, kot mora biti, bo proizvodnjo začel 3. maja.

Ko so pri Elanu naznanili, da ne bodo več proizvajali skakalnih smuči, je vsa Slovenija skočila v zrak. Če bi se to zgodilo pred nekaj leti, ne bi bilo takšnega pompa, kot je zdaj, potem ko je Peter Prevc prav z Elanovimi smučmi skočil do častitljivih uspehov.

 

Na veliko srečo imamo v naši mali državi ljudi, ki so drzni in v takšnih trenutkih vidijo priložnost za posel. Peter Slatnar iz podjetja Slatnar Carbon je bil do nedavnega širši javnosti nekoliko manj znan, medtem ko v smučarskih skokih že nekaj časa igra pomembno vlogo. Na zaključku svetovnega pokala v Planici namreč le dva skakalca nista nastopila z njegovimi vezmi.

 

Če danes ali jutri podpišemo, 3. maja začnemo izdelavo

V rabo bodo prišli tudi njegovi novi skakalni čevlji, vse poti pa peljejo v to smer, da bodo skakalci v svetovnem pokalu pod nogama imeli smuči z njegovim napisom. Čeprav sebe ocenjuje za malega podjetnika, je v tem, da je Elan črtal skakalne smuči iz proizvodnje, videl veliko priložnost.

 

Peter Prevc in Peter Slatnar sta v preteklosti že sodelovala. Bosta tudi pri smučeh? | Foto: Peter Prevc in Peter Slatnar sta v preteklosti že sodelovala. Bosta tudi pri smučeh?

 

Praktično ni videti ovir, da prihodnji teden s proizvodnjo ne bi začel. "V petek so mi dali številke, po kakšni ceni bi mi smuči v Elanu izdelovali. Tam bi najel prostor, stroje, delovno silo, Elan pa bi mi nato izdelano smučko po določeni ceni prodal. V prvi fazi se pogovarjamo o proizvodnji, ki bi jo začeli 3. maja, 700 parov smuči (od otroških do članskih). Če se danes in jutri dogovorimo ter podpišemo, začnemo prihodnji teden delati, ker časa potem ni več," je za Sportal povedal Slatnar, čigar smučke se bodo lahko pod njegovim imenom kazale tudi na olimpijskih igrah.

 

Ker bi rad, da bi bila smučka ob kakovosti tudi vizualno prava paša za oči, je v ta projekt vključil najboljše dizajnerje iz Slovenije: "V tem času moramo narediti brand, dizajn, ker na smuči ne morem kar nekaj nalepiti. Brand mora biti udaren. Da bo smučka na prvi pogled uau. Vsi čakajo kot jastrebi, krokarji, da nas raztrgajo."

 

Prvi mož skokov Walter Hofer naklonjen ideji, zadnjo besedo bodo imeli na kongresu FIS

"Danes pošljemo na Mednarodno smučarsko organizacijo (FIS), da je naše podjetje Slatnar Carbon registrirano za proizvodnjo in prodajo smuči. Prav tako jim je znano, da naše podjetje več kot 70 odstotkov stvari proizvaja za šport, zlasti za smučarske skoke, kar je eden od pomembnih pogojev, da bo nato smučka na kongresu FIS poleti potrjena. Pogovarjal sem se tudi z Walterjem Hoferjem in ga vprašal, če mi lahko potrdi, ali bo šlo to skozi, saj moramo s 3. majem začeti proizvodnjo. Naši ideji je zelo naklonjen. Vesel je, da za tem stojimo mi, saj nas pozna že zaradi proizvodnje okovij za smučarske skoke. Pravi, da bo naredil vse, da bo šla smučka pod našim imenom v svetovni pokal," je Slatnar sporočil spodbudno novico.

 

Smuči še niso v obtoku, a je že povpraševanje iz Norveške, Poljske, Japonske …

Finančne okvirje zagona nove proizvodnje je Slatnar prevzel nase, saj ne želi, da bi imel ob sebi nekoga, ki bi mu dihal za ovratnik in mu pobral ves dobiček. "Posel ni tako velik, ker je butična proizvodnja. Sposobni smo ga izpeljati. Da nam ne bi uspelo, se ne bojim, saj imam toliko klicev iz tujine, da bi radi skakali z našimi smučmi. Smo pa jim v štartu dejali, da bonusov in nagrad v prvem letu ne bomo dajali, ker bo prevelik strošek. Ta bi namreč lahko pomenil, da bi morali proizvodnjo čez pol leta ali leto dni zapreti. Tega si ne morem privoščiti, saj bi me vsi pribili na križ, češ kaj se greš, če ne moreš izpeljati zadeve."

 

Sara Takanaši in Peter Prevc sta bila najboljša reklama za Elan. | Foto: Sara Takanaši in Peter Prevc sta bila najboljša reklama za Elan.

 

Da se bo celotna zgodba finančno dobro razpletla, je v celoti preračunal. Že zdaj je letno prodal približno 300 Elanovih skakalnih smuči oziroma kompletov, zdaj pa bo še Elanov del prišel pod njegovo okrilje. In ker verjame, da bo njegova smučka kakovostna, prav tako računa, da bodo šle te dobro v prodajo: "Ne bojim se, da jih ne bi prodal, ker imamo že zdaj klice iz Norveške, Poljske, Japonske … Malce se le bojim, da ne bi preveč skakalcev želelo skakati na teh smučeh. Vemo, da bodo smuči zelo dobre. Že za Planico smo ugotovili določeno novost in vse nove smuči bodo imele to izboljšavo. V primerjavi s konkurenco imamo tu prednost."

 

Kdo je Peter Slatnar

Začetki družinskega podjetja SLAP segajo v leto 1972. Takrat je začel izdelovati kovinske stružne dele. Z leti so dogradili nove proizvodnje prostore, zdaj zaposluje 10 ljudi, izdeluje pa izdelke in polizdelke podporne:

- avtoindustriji,

- letalski industriji,

- kolesarski industriji,

- smučarskim skokom.

 

V smučarskih skokih približno 80 odstotkov skakalcev uporablja njegove vezi Slatnar Carbon, ki so narejene iz karbona. Po novem bo začel izdelovati tudi skakalne smuči, od konca maja pa bodo na tržišču tudi njegovi novi skakalni čevlji, po katerih vlada veliko zanimanje iz tujine.

Slatnar Carbon prav tako sodeluje z Elanom pri proizvodnji vezi za turno smučanje.  

 

Ali se bo zgodba Petra Prevca in Sare Takanaši na slovenskih smučeh nadaljevala?

Pri celotnem projektu so mu v pomoč tudi slovenski del vodstva Elana na čelu z Leonom Korošcem in Smučarska zveza Slovenije. Skupaj so stopili in vsak po svojih zmožnosti pomagali, da se bo zgodba skakalnih smuči na sončni strani Alp uspešno nadaljevala.

 

Danes ali jutri naj bi se z Elanom v celoti dogovoril ter podpisal pogodbo, nato pa naslednji teden zagnal kolesja proizvodnje novih smuči. Kmalu bo tudi jasno, ali bosta z njegovimi smučmi v prihodnji sezoni skakala najboljša iz pretekle zime Peter Prevc in Sara Takanaši, ki sta bila v pretekli sezoni največja reklama za Elan.

 

Ob vsem tem pa Slatnar še izpostavlja prednost, ki jo bodo imeli skakalci z njegovimi skakalnimi smučmi: "Če bo s smučko kaj narobe in bo prišel skakalec ali skakalka v nedeljo s tekme, bo bila v torek ali sredo smučka že narejena. Delali bomo tudi ponoči, če bo treba."

 

Podpora klubom in otrokom: slovenske smuči dvakrat cenejše od tistih iz tujine

A ker se skoki začnejo pri otrocih, je pri njegovi odločitvi, da prevzame proizvodnjo smuči, v veliki meri vplivalo tudi to dejstvo, da nadobudni slovenski skakalci ne bi čez noč ostali brez proizvajalca smuči oziroma bi morali kupiti dražje v tujini. V Sloveniji bo okvirna cena za par smuči približno 200 evrov, medtem ko se cena nakupa smuči v tujini praktično podvoji.

 

Prevc, Aljoša Branc, ki je bil serviser Elanovih smuči, in Toni Justin, ki je imel pri Elanu roko čez proizvodnjo skakalnih smuči. | Foto: Prevc, Aljoša Branc, ki je bil serviser Elanovih smuči, in Toni Justin, ki je imel pri Elanu roko čez proizvodnjo skakalnih smuči.

 

Pri otroških smučeh pa prav tako vidi priložnost za tista podjetja, ki že vlagajo denar v smučarske skoke in bi pri tem videli svoj interes: "Delamo na tem, da bi na otroške smuči spravili kakšno slovensko podjetje, ki ima namen reklamirati svoje ime. Tam FIS nima dolgih prstov, saj imajo lahko na tekmovanjih, ki niso pod okriljem mednarodne smučarske organizacije, skakalci na smučeh napisano, kar želijo."

 

Slatnar je še za konec dejal, da verjame, da bo njegova drzna odločitev vplivala tudi na druge male slovenske podjetnike, ki preučujejo, ali bi se podali v takšne drzne poteze: "To je fantastična priložnost, da dokažemo, da znamo hobi obrtniki izpeljati takšno stvar. Marsikdo bo v tem našel vzor in dobil pogum, da se v svojem poslu splača vlagati in razmišljati."

Ne spreglejte