Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 11. 2019,
21.51

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Carlo Janka Lake Louise svetovni pokal Boštjan Kline Klemen Kosi Miha Hrobat Martin Čater

Petek, 29. 11. 2019, 21.51

4 leta, 4 mesece

LAKE LOUISE, DRUGI TRENING SMUKA

Edini aktivni kristalni vladar kaže zobe

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
Carlo Janka | Carlo Janka ima dovolj razlogov, da se samozavestno "vrže" v novo smukaško sezono. | Foto Reuters

Carlo Janka ima dovolj razlogov, da se samozavestno "vrže" v novo smukaško sezono.

Foto: Reuters

Švicarski smukač Carlo Janka, edini še aktivni smučar z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil najhitrejši na obeh uradnih treningih pred sobotnim prvim smukom sezone v Lake Louisu. Znova brez Slovencev v trideseterici.

Po upokojitvah Aksla Lunda Svindala in Marcela Hirscherja je v moški karavani ostal le en aktivni smučar z osvojenim velikim kristalnim globusom. To je Carlo Janka, a se je na njegovi lovoriki nabralo že kar nekaj prahu, saj jo je osvojil leta 2010. Istega leta je postal tudi olimpijski veleslalomski prvak, leto pred tem pa je zlato osvojil na svetovnem prvenstvu. Njegovo nadaljnjo kariero so nato zaznamovale poškodbe in nihanja. Toda če lahko sodimo po obeh uradnih treningih pred sobotnim smukom svetovnega pokala v Lake Louisu, je 33-letni Švicar vsaj v smuku izvrstno pripravljen.

Po sredinem je Janka dobil še četrtkov trening. V pretekli zimi šele devetnajsti smukač svetovnega pokala je tokrat s časom 1:47,64 na 3.123 metrov dolgi progi v hudem mrazu (- 25 stopinj Celzija) vse tekmece prehitel za več kot pol sekunde. Američan Travis Gagnong (+0,58) je bil to pot drugi, tretji čas pa je postavil Avstrijec Matthias Mayer (+0,64), ki je bil med najhitrejšimi že v sredo.

Smukače je letos Lake Louise pozdravil s soncem, a zelo nizkimi temperaturami. | Foto: Reuters Smukače je letos Lake Louise pozdravil s soncem, a zelo nizkimi temperaturami. Foto: Reuters

Ob tem je treba dodati, da se je Janka v zadnjem delu priprav družil tudi s Slovenci, ki so mu bili na časovnih primerjavah precej blizu. Tokrat je bila slika drugačna. Tudi na seznamu rezultatov drugega treninga bi Slovence zaman iskali med najboljšo trideseterico. Klemen Kosi je bil tokrat z zaostankom 2,42 na 36. mestu. Sedem stotink počasnejši je bil mesto za njim Martin Čater. Zaostanek Boštjana Klineta je tokrat znašal 3,18, še 11 stotink dlje pa je na progi vztrajal Miha Hrobat. Novinec Nejc Naraločnik je tokrat za Janko zaostal pet sekund in tri desetinke.

Že v soboto pa bo šlo povsem zares. Prvi smuk sezone 2019/20 se bo v Lake Louisu začel ob 20.15, 24 ur pozneje pa se bo začel še lov na prve superveleslalomske točke.

Ilka Štuhec
Sportal Ilka iz smukaških nebes v mesto angelov, nato pa …
Martin Čater
Sportal Janka je hitro prišel na okus
Martin Čater
Sportal Pozdrav divjadi in konec odštevanja za slovenske smukače
Ragnhild Mowinckel
Sportal Udarca za norveški in avstrijski tabor
Ne spreglejte