Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
15.44

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Lillehammer St. Moritz Fis

Petek, 3. 11. 2023, 15.44

5 mesecev, 3 tedne

Dva kandidata za izvedbo prvih iger Fis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
St. Moritz | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Krovna mednarodna zveza za smučanje in deskanje (Fis) je danes sporočila, da sta se za izvedbo prvih iger Fis, ki bodo leta 2028, prijavila dva kandidata. To sta švicarska kraja St. Moritz in Engadine ter norveški dvojec mest Lillehammer/Hafjell.

Sölden veleslalom 2023
Sportal Sölden novembra. Tekme še v aprilu? V dvorani? Raje septembra!

Michel Vion: Veseli nas, da je za prvo izvedbo našega dogodka takšno zanimanje. | Foto: Guliverimage Michel Vion: Veseli nas, da je za prvo izvedbo našega dogodka takšno zanimanje. Foto: Guliverimage "Veseli nas, da je za prvo izvedbo našega dogodka takšno zanimanje. Obe regiji sta znani kot prirediteljici številnih smučarskih tekem, imata bogato zgodovino in veliko izkušenj. Pa tudi infrastrukturo, ki bo omogočila izvedbo vseh disciplin pod okriljem Fis in ponudila veliko užitkov gledalcem," je dejal generalni sekretar zveze Michel Vion.

Kot so pojasnili pri krovni zvezi, bodo igre Fis predstavljale vrhunec dogajanja v letih, ko ni na sporedu olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev. Cilj je združiti vse panoge pod okriljem zveze na enem mestu oziroma v regiji, igre bodo predvidoma trajale 16 dni. Osnova dogajanja bodo olimpijske smučarske panoge, priložnost pa bodo dobile tudi neolimpijske, kot so telemark smučanje in hitrostno smučanje. Končni spored dogajanja bodo sicer sprejeli v dogovoru z izbranim prirediteljem.

Oba prijavljena kandidata imata močne smučarske argumente

Johan Eliasch: Imamo zelo širok nabor športov, 16 dni bodo naši športniki v središču pozornosti.  | Foto: Guliverimage Johan Eliasch: Imamo zelo širok nabor športov, 16 dni bodo naši športniki v središču pozornosti. Foto: Guliverimage "Prepričan sem, da je Fis idealna organizacija za izvedbo takšnih iger. Imamo zelo širok nabor športov, 16 dni bodo naši športniki v središču pozornosti. Mislim, da ni boljše priložnosti za promocijo našega športa in sporočilo, da smo vključujoči," pa je dodal predsednik zveze Johan Eliasch.

Oba prijavljena kandidata imata močne smučarske argumente; St. Moritz je med drugim nazadnje gostil SP v alpskem smučanju leta 2017, čez dve leti pa bodo tam tekmovali najboljši deskarji in smučarji prostega sloga na svetu.

Lillehammer pa je bil leta 1994 prireditelj zelo uspešnih zimskih olimpijskih iger, leta 2016 pa so tam potekale tudi mladinske olimpijske igre.

Posebna komisija krovne zveze bo zdaj preučila obe kandidaturi, ki ju morajo vlagatelji uradno potrditi do marca 2024, prireditelja iger bodo nato izbrali na kongresu Fis junija naslednje leto.

Preberite še:

Sölden ledenik Rettenbach
Sportal Fis se bo spopadla z veliko težavo
Theodul
Sportal Ogorčenje in peticija proti Mednarodni smučarski zvezi
Ne spreglejte