Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2021,
14.56

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

1

Natisni članek

svetovni pokal Andreja Slokar Neja Dvornik Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Robnik Ana Bucik Meta Hrovat Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Petra Vlhova Federica Brignone Marta Bassino Kranjska Gora Zlata lisica

Sobota, 16. 1. 2021, 14.56

3 leta, 3 mesece

KRANJSKA GORA, VELESLALOM (Ž)

Podkorenska selekcija osrečila Marto Bassino in sprostila Meto Hrovat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

1

Marta Bassino | Marta Bassino je dobila prvi veleslalom v Kranjski Gori. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Marta Bassino je dobila prvi veleslalom v Kranjski Gori.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Italijanka Marta Bassino je na četrtem veleslalomu sezone v Kranjski Gori slavila še tretjo zmago, za pozitivno slovensko oceno pa sta v prvi polovici 57. Zlate lisice z devetim in 23. mestom poskrbeli Meta Hrovat in Neja Dvornik.

Kombinacija zahtevne snežne podlage, maksimalne dolžine proge in tehnične zahtevnosti terena, kjer je "doma" moška konkurenca, je v prvem dejanju gorenjske Zlate lisice pričakovano postregla z zelo selektivno tekmo, v kateri ni bilo prave priložnosti za velika presenečenja. To potrjuje tudi podatek, da so prvih šest mest zasedle tekmovalke iz elitne sedmerice. Najvišje se je zavihtela Marta Bassino, ki je sicer v tej zimi že dobila tekmi v Söldnu in prvo v Courchevelu, medtem ko je na drugi odstopila.

Top3 | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Tokrat je 24-letna Italijanka vodila že po prvi vožnji. V drugo ji je rokavico vrgla predvsem izkušena specialistka za Kranjsko Goro Tessa Worley (na stopničke se je povzpela že tretjič). Toda Italijanka je prestavila v še višjo prestavo. Na mestoma povsem poledeneli podlagi je veliko laže od tekmic nadzorovala smuči. Manj je bilo zdrsov, precej več pa natančnih vhodov v zavoje in čvrsto potegnjenih linij. V seštevku obeh voženj je za svojo četrto zmago v karieri, s katero je prevzela tudi vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, Francozinjo prehitela za kar osem desetink.

Vsestranska Michele Gisin je na tretjem mestu zaostala že za 1,46, prva dama svetovnega pokala Petra Vlhova za 1,58, Federica Brignone pa na petem mestu že več kot dve sekundi. "Ponosna sem na to, da sem v tej zimi slavila tri zmage na treh povsem različnih terenih in snežnih podlagah. Dobro delo je obrodilo sadove. Čutim samozavest. Všeč mi je, da sem trenutno na tej ravni," je bila zmage vesela Marta Bassino, ki bo favoritinja tudi v nedeljski preizkušnji.

Nasmeh pod masko Mete Hrovat    

Visoki zaostanki so se povečevali tudi v nadaljevanju. Tako je Poljakinja Maryna Daniel-Gasienica na desetem mestu zaostajala že za skoraj tri sekunde in pol. Mesto pred njo je bila domača junakinja Meta Hrovat (+2,97). Čeprav je bila lani na domači tekmi tretja, v tej zimi v Söldnu že šesta, pa se nikakor ni branila devetega mesta. Še več, v njem je videla točko preloma, po kateri bi šla njena rezultatska krivulja po nizu slabših preizkušenj znova navzgor.

Meta Horvat je bila z devetim mesto prepričljivo najboljša Slovenka. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Meta Horvat je bila z devetim mesto prepričljivo najboljša Slovenka. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Dejstvo je, da nisem v želeni formi. Ostane mi le borbenost. To sem tokrat skušala unovčiti. V večjem delu obeh nastopov mi je to uspelo. Kljub napakam se nisem predajala. Veste, smučaje je šport občutkov. Občutkov pa ni mogoče izsiliti. Toda prav takšne tekme pomagajo, da lahko znova začnem graditi. Vesela sem, da bom šla lahko na nedeljsko tekmo z nasmehom," je po nastopu na tekmi brez gledalcev dejala Hrovatova.

Sledila je še krajša analiza obeh nastopov. "V prvi vožnji se mi je že hitro pripetila napaka. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se ujela. V drugo sem se nekoliko drugače lotila proge. Še vedno borbeno, predvsem pa sem hitreje našla ritem. Zadovoljna sem s prikazanim. Trenutno bi bilo pač nepošteno, da bi od sebe pričakovala stopničke," je še dodala najboljša slovenska veleslalomistka.

Neja Dvornik: veleslalomski uspeh kariere | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Neja Dvornik: veleslalomski uspeh kariere Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Prve veleslalomske točke Dvornikove

Zadovoljstva pa ni skrivala Neja Dvornik, ki je novembra v Leviju prišla do svojih prvih slalomskih točk v karieri. Tokrat se je med finalistke prvič prebila še v veleslalomu in za končno 23. mesto osvojila osem točk. Ob tem ne skriva, da je v drugem nastopu vsaj podzavestno razmišljala tudi o varnem prihodu v cilj, celoten nastop pa je označila tudi za zmago nad bolečinami v hrbtu.

"Dober prvi tek, zadržan drugi. Točke so tukaj. Po slabšem začetku sezone me veseli, da nam je uspelo stopnjevati pripravljenost," je dejala 20-letna Korošica, ki se je v finale prebila s številko 56. "Točke so seveda uspeh, toda ključen je razvoj," je ob tem pripomnil njen osebni trener Denis Šteharnik.

Tina Robnik na domači tekmi praznih rok | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tina Robnik na domači tekmi praznih rok Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slabše volje je bila Tina Robnik, ki je po ponesrečenem nastopu na 30. mestu za nas ujela finale, poskus preboja pa se je po odstopu končal še po treh zavojih. "Upam, da se ob tem nisem poškodovala," se je po kolenu pogladila Robnikova in dodala: "Očitno sem prezrla luknjo ob vratih. Škoda, želela sem popraviti vtis. Ne z jezo, ampak s trezno glavo. Poskušala sem spremeniti način vožnje, a je bilo vsega skupaj hitro konec," je dejala Lučanka.

Slokarjeva blizu tudi v veleslalomu

Za tri Slovenke pa je bila letvica finala nastavljena previsoko, kar je, glede na dotlejšnje rezultate in štartno izhodišče, v najslabšo voljo spravilo Ano Bucik (39.). Še najbližje je bila svoji prvi uvrstitvi med veleslalomske finalistke Andreja Slokar (32.). Za rojakinjo Robnikovo je zaostala za desetinko in pol.

"Po eni strani si očitam napake. Po drugi strani pa sem vesela, da sem prišla do neke tekmovalne hitrosti, ki pravzaprav tudi prinaša napake. Na to me je je opozorila tudi Meta, ki je dejala, naj ob napakah ne delam panike. Napake namreč delajo vse. Ko pogledam celostno, moram biti zadovoljna. Iskreno pa sem tudi malce presenečena, da mi je po toliko napakah do finala zmanjkalo le 15 stotink," je dejala Ajdovka, ki je ta teden že prišla do prvih slalomskih točk v karieri.

Ilka Štuhec po daljšem času na veleslalomski tekmi. | Foto: MaPa Ilka Štuhec po daljšem času na veleslalomski tekmi. Foto: MaPa

Več je do finala zmanjkalo tisti, ki je tudi zaključila prvo vožnjo. To je Ilka Štuhec (40.). Tudi njo je pri nekaj zavojih pošteno premetavalo. "Storila sem dve večji napaki, ki sta me stali kar nekaj časa. Že pred štartom sem vedela, da bo težko. To ni proga, na kateri bi se uživalo. Boj, grizenje. Borila sem se, a po pameti, " je ob slovesu od cilje arene dejala Mariborčanka.  

Kranjska Gora, veleslalom (ž): druga vožnja

 

Po prvi vožnji

 
Drugačna Zlata lisica

Potem ko so bili lani marca v Kranjski Gori kljub vrhunskim pogojem ob znamenju Mednarodne smučarske zveze zaradi novega koronavirusa vsega dva dni pred začetkom prisiljeni odpovedati pokal Vitranc, letos znova "rešujejo" Zlato lisico. A če selitev ni nič novega, saj je tako že drugo leto zapored in skupno devetič v 57-letni zgodovini mariborskega tekmovanja, pa letošnji slovenski ženski tekmi svetovnega pokala vendarle potekata v povsem novih in drugačnih razmerah.
Vitranc | Foto: MaPa Foto: MaPa
Ne le to, da bosta namesto tradicionalnega tehničnega dvojčka tokrat na sporedu dva veleslaloma - najbolj opazna razlika je v izpraznjeni okolici, saj Zlata lisica prvič v zgodovini poteka brez gledalcev ob progi in v ciljni areni. Nad prizoriščem stalno "krožijo" zdravstveno-varovalni protokoli. Vsi, ki so del Zlate lisice po službeni dolžnosti, morajo tako ob prihodu v Kranjsko Goro najprej predložiti negativen PCR-test za novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Ta je predpogoj za hitri test, ki ga strokovno usposobljeno osebje opravi na vstopni točki. Obvestilo o negativnem rezultatu se nato pošlje v akreditacijsko pisarno.

 

Tina Maze
Sportal Velike dame, ki so blestele tudi doma
Ne spreglejte