Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
9. 1. 2014,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Četrtek, 9. 1. 2014, 10.29

8 let

Dovolj časa za šampionski klik do Sočija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V smučarskih krogih dokaj neobičajna trenerska menjava sredi sezone Tini Maze sama po sebi še zdaleč ne prinaša zagotovila za preporod in vrnitev na šampionske tirnice.

"Prav neverjetno je, kaj vse se na športni ravni skriva v glavi," je v preteklosti rad poudaril Andrea Massi, ideolog in gonilna sila ekipe Tine Maze. Svoje teze ni spremenil niti ob dokončni odločitvi za trenersko menjavo v taboru najboljše alpske smučarke, ob kateri od zdaj na terenu ne bo več deloval italijanski strokovnjak Walter Ronconi, temveč sveža okrepitev iz Švice Mauro Pini.

Massi namreč vztraja, da je Mazejeva vrhunsko telesno pripravljena, tehnično znanje, s katerim je lani premikala meje (ne)mogočega, ni vprašljivo, enako velja za konkurenčnost opreme in napadalni instinkt, tako da se skrivnost, kot že tolikokrat do zdaj, skriva – v glavi. "Ne le v športu. Glava je odločilna na številnih področjih," poudarja Massi, ki je ob koncu tedna po kakovostnih treningih in obetavnem prvem slalomskem nastopu v Bormiu že videl želeno Tino, a na koncu ciljno areno vnovič zapuščal slabe volje.

"Človek že misli, da je to tisto, kar potrebujemo, nato pa … Gremo naprej," pravi italijanski strokovnjak, ki je trenersko spremembo načrtoval že nekaj časa, pri čemer pa je seveda jasno, da trg sredi sezone ponuja občutno manj kot spomladi, za nameček pa je raven tveganja toliko večja.

Šokterapija ni smučarski termin

Tovrstni predolimpijski manevri so v svetu alpskega smučanja prava redkost in niso sorodni menjavam v kolektivnih športih, kjer klubska ali reprezentančna vodstva poskrbijo za znamenito šokterapijo. Pred desetletjem so se sicer v slovenskem moškem taboru prav sredi sezone zahvalili trenerju Marku Jurjecu, pred leti pa so denimo Nemci sredi zime zaposlili nekdanjega slalomskega asa Armina Bittnerja.

Čeprav Piniju, ki je kot nekdanji trener Lare Gut vešč dela v samostojnih projektih, ne gre očitati smučarske podkovanosti in bi s svojimi nasveti na terenu lahko pripomogel k ustreznejši izbiri tekmovalnih linij, pa na tehnično-smučarski ravni kakšnih revolucionarnih sprememb zanesljivo ne bo prinesel. Njegova ključna naloga bo namreč vzbuditi Tinino zaupanje v svoje sposobnosti, torej poskrbeti za tisti šampionski klik, ki bo svetovno superveleslalomsko prvakinjo vrnil na tirnice, na katerih lahko izkorišča vse svoje konkurenčne prednosti.

Od pesmi do smučarske pravljice?

Tudi 49-letni švicarski trener, ki je v zadnjem obdobju deloval kot strokovni televizijski komentator in smučarski analitik, poudarja, da lahko Mazejevi posredno pomaga predvsem na ravni miselnosti. Pogled na njene letošnje smučarske nastope namreč jasno kaže na drugačen, vidno zadržan slog. "Verjamem, da ni pozabila smučati," pravi novi trener v taboru Tine Maze, ki bo svojo pravo vrednost poskušala dokazati prav na olimpijskih igrah (7. – 23. 2.).

Vseeno Mazejeva ni v položaju, ko bi lahko le v Sočiju reševala svojo sezono. Kljub rezultatom, ki so pod pričakovanji, ima še vedno povsem realne možnosti tudi v svetovnem pokalu. Tinine krize namreč tekmice niso izkoristile do te mere, da bi si v skupnem seštevku priborile neulovljivo prednost. Ker letos ni smučarke, ki bi bila tako dominantna, kot sta bili v zadnjih sezonah Mazejeva in pred njo Lindsey Vonn, smo priča pojavu razpršenosti točk in širokega vrha. Prve tri tekmovalke, Maria Höfl Riesch, Tina Weirather in Anna Fenninger, so zgoščene pri pičlih 14 točkah, Mazejeva pa po drugi strani na šestem mestu za vodilno zaostaja povsem ulovljivih 162 točk.

Če bo torej lanskoletna kraljica belih strmin po trenerski menjavi tekmovalno brezkrvnost zamenjala za zanjo značilno napadalnost, lahko v drugi polovici sezone zlahka popravi dozdajšnji vtis, avtorski pesmi, ki jo je v sredo delila s svojimi oboževalci, pa doda novo avtorsko delo – smučarsko pravljico. Zdi se, da se ključ skriva v besedah, ki jih je letos že večkrat delila z mediji: "Če nimam pravega zaupanja v svoje delo in v ljudi okoli sebe, ne morem dovolj motivirano in osredotočeno delati tega, kar znam."

Ne spreglejte