Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 1. 2023,
6.20

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Saporo Rjoju Kobajaši Žiga Jelar Lovro Kos Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Nedelja, 22. 1. 2023, 6.20

1 leto, 3 mesece

Smučarski skoki, Saporo, nedeljska tekma (M)

Domen Prevc razmišljal o dopustu, nato zablestel. Brat Peter prav tako odličen.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Domen Prevc | Domen Prevc se je razveselil odličnega četrtega mesta. | Foto Sportida

Domen Prevc se je razveselil odličnega četrtega mesta.

Foto: Sportida

Japonski skakalec Rjoju Kobajaši je še drugič v treh dneh skočil do zmage na tekmi svetovnega pokala v Saporu. V velikem slogu je preskočil konkurenco. Odlično se je v vzgonskem vetru znašel Domen Prevc, ki je z dvanajstega mesta po prvi seriji s tretjo daljavo v drugi skočil do končnega četrtega mesta. Brat Peter je imel šesti dosežek, med deseterico pa sta bila še Anže Lanišek in Timi Zajc.

Tretja tekma v Saporu je potekala v dopoldanskem času, z začetkom ob 10. uri, torej ob 2. uri po našem času. Slovenski orli so ob vzgorniku, ki je krojil prvo serijo, skakali zelo dobro. Po prvem skoku je bil v najboljšem položaju Norvežan Halvor Egner Granerud s 140 metri pred domačinom Rjojujem Kobajašijem, ki je skočil meter dlje. Tretje mesto je zasedal Timi Zajc, ki se je pohvalil še z nekoliko daljšim skokom, ki ga je kronal pri 142 metrih. Mesto si je delil z Norvežanom Johanom Andrejem Forfangom, ki je s 143,5 metra postavil tudi daljavo dneva.

Peter Prevc, tretji v kvalifikacijah, je imel osmo izhodišče, Žiga Jelar, ki je imel smolo v sobotnih kvalifikacijah, deseto, Domen Prevc dvanajsto, Anže Lanišek štirinajsto in Lovro Kos dvajseto izhodišče.

Prekratek za drugo serijo je bil Žak Mogel, najboljši Slovenec na sobotni preizkušnji.

"Glava je bila prazna in sproščena"

V finalni seriji sta se skoka povsem ponesrečila Zajcu, ki je tudi zaradi slabših vetrovnih razmer zdrsnil na deseto mesto, in Jelarju, ki je bil na koncu 28. Zato pa so boljše nastope prikazali preostali. Kos je napredoval na končno 16. mesto, Lanišek je našel pot do elitne deseterice (9.), Peter Prevc se je razveselil šestega mesta, največ zadovoljstva pa je imel njegov mlajši brat Domen. V finalu je s tretjo daljavo skočil tik pod oder za zmagovalce in dobil zadoščenje ob odhodu iz Japonske.

Rjoju Kobajaši je postal zmagovalec nedeljske preizkušnje v Saporu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rjoju Kobajaši je postal zmagovalec nedeljske preizkušnje v Saporu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Pred finalnim skokom sem se samo osredotočil na svoje glavne naloge. Malo prej sem razmišljal tudi o dopustu. Zagotovo je to, da je bila glava prazna in sproščena, pripomoglo k temu, da sem bil res uspešen na tej tekmi. Pred tekmo sem pričakoval samo rezultat med prvo trideseterico. Že tega bi bil zelo vesel, tako da sem se četrtega mesta res razveselil. Zdaj pa želim samo samozavestno naprej nabirati točke," je imel po tekmi razlog za zadovoljstvo Domen, brat Peter pa dodal: "Kar zelo dober dan za mano. Od kvalifikacij naprej je šlo zelo dobro. Skoki so bili skoraj odlični. Zdi se mi zelo dobra popotnica za naprej."

Laniška kakovost ni zapustila

"Mogoče konec tedna ni bil čisto po mojih željah, a kakovost je še vedno tu. Malo se je treba sprostiti in zadihati, potem pa bo tudi vse lažje," poudarja Lanišek, trener Robert Hrgota pa je tako opisal tekmo: "Za razliko od včeraj je bil danes za nas veliko boljši dan. Zelo lep ekipni uspeh, štirje fantje med deset. Mogoče je Timiju na koncu zmanjkalo malo sreče, da bi bil na zmagovalnem odru. Moram povedati, da je Domnovo četrto mesto vrhunsko. Res lep ekipni uspeh, tako da lahko zadovoljni zapustimo Saporo. Mislim, da že vsi komaj čakamo naslednji teden, ko so na vrsti poleti."

Anže Lanišek ni imel vrhunskega vikenda, a je vesel, da je kakovost ostala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Anže Lanišek ni imel vrhunskega vikenda, a je vesel, da je kakovost ostala. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tako kot v petek je bil tudi tokrat najbolj prepričljiv Kobajaši. Japonec je vendarle našel formo, s katero je v lanski sezoni pokoril tekmece, kar je zanj dober obet pred svetovnim prvenstvom v Planici, ki se bo začelo čez en mesec.

Granerud diha za ovratnik Kubackemu, Lanišek ostaja tretji

Za 12 točk je premagal Norvežana Graneruda, tretji pa je bil presenetljivo Nemec Markus Eisenbichler. Vodilni v skupnem seštevku Dawid Kubacki se tokrat ni proslavil in je tekmo končal na enajstem mestu. Granerud se je na Japonskem približal Kubackemu na vsega 48 točk zaostanka, Lanišek pa je še vedno tretji najboljši.

Naslednja postojanka svetovnega prvenstva je Kulm, kjer bodo prihodnji konec tedna skakalci in gledalci uživali v poletih.

Rezultati Sapora

 1. Rjoju Kobajaši (Jap) 280,9 točke (141 m/143)
 2. Halvor Egner Granerud (Nor) 268,9 (140/136,5)
 3. Markus Eisenibchler (Nem) 256,9 (140,5/139,5)
 4. Domen Prevc (Slo)  249,8 (136/140)
...
 6. Peter Prevc (Slo) 241,7 (139/130)
 9. Anže Lanišek (Slo)  240,4 (129/132,5)
10. Timi Zajc (Slo)  239,7 (142/121)
16. Lovro Kos (Slo) 225,8 (133/133)
28. Žiga Jelar (Slo)  168,4 (139/90,5)

40. Žak Mogel (Slo)

Svetovni pokal, skupno (16/32):

 1. Dawid Kubacki (Pol)  1164
 2. Halvor Egner Granerud (Nor)1116
 3. Anže Lanišek (Slo)  941
...
15. Timi Zajc (Slo) 274
16. Peter Prevc (Slo) 261
20. Lovro Kos (Slo) 201
25. Žiga Jelar (Slo)  130
29. Domen Prevc (Slo)  107
39. Žak Mogel (Slo) 26

Pokal narodov:

 1. Avstrija 3.225
 2. Poljska 2.753
 3. Norveška 2.563
 4. Slovenija  2.315

Ne spreglejte