Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
11.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

4

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Anže Semenič svetovno prvenstvo v poletih Oberstdorf srebrna medalja #zanaše #zanase

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 11.40

6 let, 2 meseca

Preporod Domna Prevca v pravem trenutku

Domen ne ve, kaj se je zgodilo v noči na nedeljo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

4

Domen Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Iz najšibkejšega člena se je čez noč prelevil v pravega tekmovalca in pomagal ekipi do srebrnega odličja na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu. Govorimo o 18-letnem Domnu Prevcu, ki je vesel preskoka v tako kratkem času. Zasluge za to, da pred tekmo ni bil nervozen, gredo bratu Petru.

Oberstdorf | Foto:

Prvi trening 171,5, kvalifikacije 163,5, posamična tekma 179,5, 187,5 in 192,5 metra. To so bile daljave Domna Prevca na letalnici Heini Klopfer od četrtka do nedelje. Prav zaradi teh dosežkov so bili v slovenskem taboru na nedeljski moštveni preizkušnji nervozni. Cilj in želja sta bila medalja, niso pa vedeli, kaj bo 18-letni slovenski skakalec naredil v zraku.

"Slabo sem spal, zgodaj sem se zbudil, potem pa ta preskok"

Še sam ne ve, kaj se je zgodilo v noči na nedeljo, da je sledil takšen preskok. | Foto: Reuters Še sam ne ve, kaj se je zgodilo v noči na nedeljo, da je sledil takšen preskok. Foto: Reuters S takšnimi skoki bi odličje splavalo po vodi, a je sledil preporod. Domen je najprej pri nedeljskem poskusnem skoku poletel 218 metrov, na tekmi pa dodal dva poleta, dolga 214 in 216 metrov, ter bil celo med boljšimi posamezniki. In ker so preostali slovenski orli Jernej Damjan, Anže Semenič in Peter Prevc dali svoj pričakovan delež, se je slovenska reprezentanca povzpela celo do srebrnega odličja na svetovnem prvenstvu. Na vrh so pričakovano stopili Norvežani, bronasti pa so bili Poljaki.

"Če gledam rezultate iz prejšnjih dni, ko nisem šel prek 200 metrov, resnično ne vem, zakaj mi je šlo v nedeljo tako dobro. Le prišel sem na poskusni skok in poletel prek 200. Od tistega trenutka je bilo vse lažje," se je Domen sprva spraševal o preskoku in nadaljeval: "Še sam ne vem, kaj se je zgodilo. Slabo sem spal, zgodaj sem se zbudil, potem pa ta preskok. Ne vem, od kod je prišel. Po poskusnem skoku sem dobil malce več samozavesti in potem je bilo vse lažje."

"Peter me je rešil"

V nedeljo je Domen že v poskusni seriji poletel 218 metrov, nato pa na tekmi še 214 in 216 metrov, kar je bilo pravo nasprotje prejšnjih dni, ko ga ni poneslo niti prek dvestotice. | Foto: Sportida V nedeljo je Domen že v poskusni seriji poletel 218 metrov, nato pa na tekmi še 214 in 216 metrov, kar je bilo pravo nasprotje prejšnjih dni, ko ga ni poneslo niti prek dvestotice. Foto: Sportida Vedelo se je, da bo Slovenija konkurenčna za medaljo le, če bo tudi on dobro nastopil. Opravil je zrelostni izpit, pred tekmo pa ni čutil nobene nervoze. "Peter je vzel celoten pritisk z mene. Presenetljivo nisem bil nervozen. Uspelo se mi je osredotočiti na stvari, ki sem jih moral narediti. Na vrhu nisem imel časa razmišljati, ali bo šlo ali ne."

Ali se je zavedal, da bo za naskok na medaljo veliko odvisno prav od njega? "Rekel sem si, da bo vse dobro, če bom dobro skakal. Če ne bom, potem ne bo. Nisem pa imel v glavi, da bo katastrofa, če mi ne bo šlo. Pozitivno sem razmišljal," je odgovoril Domen ter povedal, kaj sta mu pred tekmo rekla najizkušenejša v ekipi, Damjan in brat Peter: "Mirno in nič divjanja."

"Vesel sem, da mi je uspel velik premik"

Srebrna medalja mu ogromno pomeni, izjemno vesel pa je premika pri skokih. | Foto: Sportida Srebrna medalja mu ogromno pomeni, izjemno vesel pa je premika pri skokih. Foto: Sportida Ta dva poleta in tudi srebrno odličje mu bodo dali zagon za naprej. Dobil je potrditev, da je na pravi poti, potem ko je sezono zaradi slabe forme začel z veliko zamudo. "Medalja mi ogromno pomeni. Dosegel sem napredek. Vrtel sem se na mestu. Navzgor je šlo zelo počasi. Zdaj sem naredil velik premik in zaradi tega sem vesel. V četrtek sem bil še daleč, a če je glava mirna in če trdo delaš, se da vse doseči," pravi Domen.

Prihodnji teden ga bomo videli skakati tudi v Zakopanah. Po tej postojanki bo glavni trener Goran Janus razkril imena potnikov, ki bodo odpotovali na olimpijske igre v Pjongčang. "Ekipna medalja je očitno odličen korak v pripravi na olimpijske igre, vendar moramo hoditi korak za korakom in narediti, kar je treba. Glede olimpijskih iger upam na najboljše," je o pomenu medalje pred najpomembnejšim dogodkom sezone povedal Domen.

Izidi, ekipna tekma:

1. Norveška 1662,2

(Robert Johansson 219,5/218 m/Andreas Stjernen 231/208 m/Johann Andre Forfang 214/217 m/Daniel Andre Tande 224/202,5)

2. Slovenija 1615,8

(Jernej Damjan 212/220 m/Anže Semenič 207,5/220,5 m/Domen Prevc 214/216 m/Peter Prevc 202/193)

3. Poljska 1592,1

(Piotr Žyla 212,5/204 m/Stefan Hula 206/210 m/Dawid Kubacki 204,5/221,5 m/Kamil Stoch 209,5/204)

4. Nemčija 1581,2

5. Avstrija 1488,8

6. Švica 1350,6

7. Rusija 1283,2

8. Finska 1262,2

Ne spreglejte