Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ester Ledecka Pjongčang 2018 Rogla svetovni pokal

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 21.49

8 let

Deskarka v telesu smučarke: je res nora?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Vem, da sem nora," pravi najboljša paralelna deskarska Ester Ladecka, ki v zadnjem času točke svetovnega pokala kot za stavo osvaja tudi v alpskem smučanju.

Komaj 20-letna Čehinja Ester Ledecka je v tem mesecu nastopila na petih tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju in se v Garmisch-Partenkirchnu in La Thuileu kar štirikrat zavihtela med dobitnice točke. Njen najboljši rezultat je bilo 23. mesto na smuku v novem italijanskem prizorišču tekem La Thuile, kjer je s štartno številko 44 za tri desetinke zaostala za Slovenkama Marušo Ferk in Ilko Štuhec.

Ni slabo za novinko v svetovnem pokalu. A njen rezultat pridobi na teži, če dodamo, da med smučarkami gostuje kot aktualna svetovna prvakinja v paralelnem slalomu v deskanju na snegu in trenutno tudi kot prva dama skupnega seštevka svetovnega pokala v paralelnih disciplinah.

Zmagala je tudi na Rogli

"Vsi mislijo, da sem nora. Vem, nora sem. Toda to mi je všeč. Všeč pa mi je tudi, da so smučarke prijazne do mene," je v pogovoru za agencijo AP dejala mlada Čehinja, ki sicer v tekoči sezoni blesti v deskarskem svetovnem pokalu.

O tem so se navsezadnje lahko prepričali tudi gledalci januarske tekme na Rogli, kjer je slavila eno od dveh zmag. Najboljša je bila tudi na uvodu v sezono v Carezzi, zadnjo preizkušnjo v Moskvi pa je končala na tretjem mestu. S tem vodi tako v skupni paralelni kot tudi posamični veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala.

Do konca sezone jo čakata še dve preizkušnji, na katerih bo skušala ohraniti prvo mesto ter tako po srebru in bronu v zadnjih dveh sezonah v svojo vitrino postaviti še zlato odličje s svetovnega pokala. Le-to bi viselo ob zlati kolajni, ki si jo je pred dobrim letom priborila na svetovnem prvenstvu v Lachtalu.

Cilj: dvojni program v Pjongčangu 2018

Ladeckova je leta 2014 nastopila tudi na olimpijskih igrah v Sočiju ter v paralelnem slalomu zasedla šesto, v veleslalomu pa sedmo. Čez dve leti bo v Pjongčangu zanesljivo merila višje, ob tem pa si je že zadala tudi prav poseben cilj. Na igrah v Južni Koreji bo namreč skušala nastopiti v dveh športih, torej tako kot deskarka kot tudi kot alpska smučarka.

"Vse je mogoče," pravi vsestranska športnica iz Prage, ki si je na zadnji tekmi prislužila tudi pohvale ameriške šampionske Lindsey Vonn. "Jaz sem dobra le v enem športu. Ona je bolj nadarjena," je Čehinjo pohvalila prva dama svetovnega pokala.

Bolj kritični so trenerji. "Pravijo, da smučam kot deskarka in deskam kot smučarka," se je v pogovoru za AP pošalila deskarka v telesu smučarke in obratno, ki se je sicer s smučarkami v preteklosti kosala na tekmah evropskega in južnoameriškega pokala. Večinoma v hitrih disciplinah, čeprav ima v načrtu tudi širitev tekmovalne palete na kombinacijo, veleslalom in slalom.

Ne spreglejte