Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
6. 12. 2015,
21.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lindsey Vonn Lake Louise Tina Maze Anna Fenninger Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Nedelja, 6. 12. 2015, 21.28

6 let, 6 mesecev

Deja vu: prišla, videla, (trikrat) zmagala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je z nizom treh zmag upravičila status specialistke za Lake Louise in letvico zmag dvignila na 70.

"Popoln konec popolnega konca tedna," je po tem, ko je po dveh smukih dobila še superveleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala v Lake Louisu v kanadski provinci Alberta, dejala 31-letna ameriška smučarka Lindsey Vonn. S tem se je veselila že svoje 70. zmage v karieri, kar je daleč največ v zgodovini ženskega dela svetovnega pokala. Prva "zasledovalka" Annemarie Moser-Pröll je namreč na začetku 80. let preteklega stoletja odnehala pri 62 zmagah. No, kar 86 zmag svetovnega pokala pa je v svoji karieri slavil absolutni rekorder Ingemar Stenmark. "Lindsey me v takšnem tempu utegne ujeti," je ob nedavnem obisku Ljubljane dejal legendarni Šved.

Lake Lindsey

Svojo bazo zmagovite piramide, s katero vse bolj preti tudi Stenmarku, je Vonnova zgradila prav v Lake Louisu. Mnogi ga zaradi Američankine dominantnosti imenujejo kar Lake Lindsey. Tamkajšnja olimpijska proga ji je namreč pisana na kožo, saj nagrajuje smučarske elemente, v katerih je najboljša. Ob vrhunski opremi, ki v njenem primeru ni bila nikoli sporna, gre v prvi vrsti za izjemen občutek za drsenje smuči in odzivnost ob menjavi ritma.

Za nameček je pred letošnjo potjo v Kanado ostala še brez največjih tekmic, v prvi vrsti Slovenke Tine Maze in Avstrijke Anne Fenninger, medtem ko aktivni Lara Gut in Tina Weirather še nista ujeli najhitrejše smučine, tako da je bila pot do sanjske trilogije tokrat širša kot kadarkoli poprej.

Navdušujoča statistika

Pred enim tednom je minilo 14 let od trenutka, ko je Lindsey, tedaj še z dekliškim priimkom Kildow, prvič nastopila v Lake Louisu. V soboto je minilo 12 let od njenih prvih točk na tem smučišču. V sredo je obeležila enajsto obletnico prve zmage. Do danes je vknjižila 41 nastopov v Lake Louisu, od tega jih je kar 25 končala na stopničkah za zmagovalke. Glavnino predstavljajo zmage. S kar 18 zmagami v Lake Louisu je namreč Vonnova prepričljiva rekorderka po številu zmag na enem prizorišču svetovnega pokala.

Ameriški dvoboj za veliki globus

Vonnova je po letih 2011 in 2012 še tretjič v karieri osvojila "kanadski trojček", s katerim se je zavihtela tudi na prvo mesto skupnega seštevka svetovnega pokala. Pred komaj 20-letno rojakinjo Mikaelo Shiffrin ima štiri točke prednosti. Zdi pa se, da bosta prav Američanki v novi sezoni odločali o imenu lastnice velikega kristalnega globusa.

Shiffrinova kaže premoč v tehničnih disciplinah, Vonnova pa v hitrih. Posledično bodo torej odločale prepričljivost v "domačih" disciplinah, uspešnost v kombinaciji in učinkovitost pri poseganju v tekmičin teritorij. Vonnova namreč nastopa tudi v veleslalomih, medtem ko je Shiffrinova prav v Lake Louisu s 15. mestom več kot uspešno v svoj repertoar vključila superveleslalom.

Ne spreglejte