Čeprav nikoli ni rekel zbogom, je to vendarle zbogom

Iz ust Ivice Kostelića očitno res ne bomo slišali stavka Konec je. Čeprav že sestavlja mozaik prihodnosti, ki daje jasen signal, da v njem ni prostora za nadaljevanje tekmovalne smučarske kariere, o slovesu ne govori.

Ivica Kostelić ne mara sloves. "To je kot umiranje," je povzel znane besede Oscarja Wilda.

Ivica Kostelić ne mara sloves. "To je kot umiranje," je povzel znane besede Oscarja Wilda. Foto: Bojan Puhek

Tako je bilo tudi ob našem obisku v Zagrebu, kjer smo se s skoraj 38-letnim Ivico Kostelićem pogovarjali o prerezu ene najbolj rodovitnih in neobičajnih zgodb v smučarski karavani, ter se dotikali prihodnosti.

Obsežnejši intervju z Ivico Kostelićem bomo na Sportalu objavili prihodnjo soboto.

"Sovražim slovesa in vse, kar me na to spominja"

Na izrecno vprašanje, ali bomo zapisali resnico, če v trdilni obliki zapišemo, da je Ivica Kostelić sklenil športno kariero, nam je postregel (zgolj) s širokim nasmehom, še prej pa si je ponovno izposodil besede Oscarja Wilda, ki je poslavljanje enačil s počasnim umiranjem.

"Sovražim slovesa in sovražim vse, kar me spominja na slovo." "Sovražim slovesa in sovražim vse, kar me spominja na slovo." Foto: Vid Ponikvar "Sovražim slovesa in sovražim vse, kar me spominja na slovo. Zavedam se, da je to (konec smučarske kariere, op. a.) stvar, ki se mora zgoditi prej ali slej in ki se je niti pod razno ne veselim.

Zakaj? Ker se ne veselim trenutkov, ko se končuje nekaj lepega. Ko se moram posloviti od nečesa, kar je lepo," je povzel svoje občutke ob koncu uspešne športne poti, ki so jo poleg štirih olimpijskih medalj srebrnega leska, velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu in dveh malih, 26 zmag v svetovnem pokalu in komplet kolajn s svetovnih prvenstev, zaznamovale tudi številne poškodbe, operacije kolena in mukotrpno vračanje v svet vrhunskega športa.

Wengen - glasen signal bližajočega se konca

O koncu njegove tekmovalne kariere se je šušljalo že dlje časa. Posebej glasno pred januarsko tekmo na domačem Sljemenu, še glasneje pa po kombinacijski tekmi v Wengnu (13. 1.), kjer je legendarni Hrvat za nemško televizijo ARD izjavil, da je to njegova zadnja tekma v svetovnem pokalu.

Kombinacijska tekma v Wengnu je bila njegova zadnja v svetovnem pokalu. Kombinacijska tekma v Wengnu je bila njegova zadnja v svetovnem pokalu. Foto: Getty Images

Zadnje svetovno prvenstvo je okusil februarja letos v St. Moritzu, kjer je leta 2003 postal svetovni prvak v slalomu. Zadnje svetovno prvenstvo je okusil februarja letos v St. Moritzu, kjer je leta 2003 postal svetovni prvak v slalomu. Foto: Getty Images

Ante na ledeniku, Ivica v Zagrebu, Janica ravno iz Romunije

Mediji smo ga nemudoma "poslali" v pokoj, on pa je še vedno tekmoval. Nastopil je tudi na februarskem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer je leta 2003 postal svetovni prvak v slalomu, letos pa je bil z 38. mestom le bleda senca nekdanjih briljantnih voženj, in na dveh FIS tekmah na domačem Sljemenu, do koder seže tudi razgled in pogled iz družinskega domovanja Kostelićev.

Ivica je trenutno v Zagrebu, še pred dnevi je čas preživljal na Mljetu, tradicionalni počitniški oazi Kostelićev in torej ni na enem od ledenikov, kjer svoje tekmovalne občutke ta čas išče večina smučarjev, ki jih konec oktobra v Söldnu čaka prvo poglavje letošnjega svetovnega pokala. Na snegu je tudi njegov oče Ante Kostelić, eden najbolj zaslužnih za rezultatsko vladavino Kostelićev, medtem ko se je sestra Janica ravno v času našega obiska vrnila iz Romunije, kjer je kot državna tajnica za šport bodrila hrvaške košarkarje na EuroBasketu.

Obsežnejši intervju z Ivico Kostelićem bomo objavili prihodnjo soboto. Kliknite za ogled prvega dela intervjuja, v katerem govori o zaupanju v delo svojega očeta Anteja Kostelića. Pogovor je na našo željo potekal v njegovem maternem jeziku, ki mu omogoča bolj spontano komunikacijo.

[video: 64540 / ]

Povzetek odgovora: "Ne glede na to, da so mojega očeta mnogi označevali za čudaka in se mu posmehovali, sem sam vedno zaupal v njegovo delo. Vedno sva (s sestro Janico, op. a.) trenirala več kot drugi, vendar sem verjel, da se nama bo to obrestovalo. Zelo zgodaj sem se, verjetno tudi po zaslugi poškodb, naučil varčevanja, v smislu pobiranja sadov po opravljenem delu. Tako kot je pri varčevanju v hranilniku. Ko denar vlagaš v 'šparovček', od tega nimaš ničesar, imaš pa pozneje, enako je s treningi in rezultati."

Tudi v prihodnje bo povezan s smučanjem

In kaj bo počel v prihodnje? "Najverjetneje bom pomagal pri delu v hrvaški smučarski reprezentanci," je namignil. Prav gotovo pa vsaj za zdaj še ne bo športni komentator, niti ne namerava pisati biografije, je povedal.

Morda bo nove izzive našel tudi v nadaljevanju študija (lani je končal študij zgodovine), zagotovo pa v številnih hobijih, s katerimi se dokaj intenzivno ukvarja. Med njimi je tudi jadranje, ki mu je letošnje poletje namenjal obilo časa, če bo mentalno dovolj trden, bo morda nadgradil odpravo na Islandijo in Grenlandijo, ki je od Mihe Podgornika in Kostelića terjala davek v obliki ozeblin.

Z biatloncem in vzdržljivostnim športnikom Miho Podgornikom je prečkal Islandijo in Grenlandijo. Kaj sledi? Z biatloncem in vzdržljivostnim športnikom Miho Podgornikom je prečkal Islandijo in Grenlandijo. Kaj sledi? Foto: Miha Podgornik

25. 11. 2001 je v Aspnu s štartno številko 64 prvič zmagal v svetovnem pokalu. 25. 11. 2001 je v Aspnu s štartno številko 64 prvič zmagal v svetovnem pokalu. Foto: Reuters

Prepričan je oziroma si želi, da bi občutek zmagoslavja, ki ga je bil neštetokrat deležen v tekmovalni areni, prenesel na vsakdan, ki ga čaka zdaj. "Do marsičesa lahko občutite strast, ne samo do športa, in vsako področje lahko izberete kot področje, na katerem boste skušali postati najboljši," poudarja hrvaški smučar, ki je bil po navijanju sodeč, vedno tudi malo naš, slovenski.

Kostelić o tem, kako je potekalo letošnje poletje:

[video: 64533 / ]

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano