Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2015,
13.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jurij Žurej Enzo Smrekar SZS Srečko Medven Primož Ulaga

Torek, 18. 8. 2015, 13.01

5 let, 1 mesec

Boj za smučarsko preživetje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novemu direktorju Smučarske zveze Slovenije bo Jurij Žurej predal tudi zajeten sanacijski program, katerega izvajanje bo ključnega pomena za preživetje smučarske druščine.

"Dovolj je bilo podtikanj, afer, anonimk, metanj polen pod noge. Direktor se ne sme ukvarjati z vprašanjem svojega obstoja, temveč mora skrbeti za delovanje zveze in predvsem športnike," je večtedensko navidezno zatišje na sedežu Smučarske zveze Slovenije prekinil Jurij Žurej in z vrnitvijo direktorskega mandata napovedal postopno slovo od največje panožne zveze v državi.

Škarje in platno v predsednikovih rokah

Na potezi je zdaj znova predsednik SZS Enzo Smrekar, ki naj bi, kot pravi sam, v doglednem času poiskal ustreznega kandidata za direktorski položaj. Do takrat bo v svoji pisarni ostal Žurej, čigar ključna naloga bo skrb za izvajanje sanacijskega programa, ki naj bi rešil finančno podhranjeno zvezo.

Naj spomnimo, pri SZS so pred slabim letom priznali tri milijone evrov dolga in sprejeli večletni sanacijski program. "To je boj za preživetje. Ta čaka tudi novega direktorja. Zveza je bila na robu trajne insolventnosti. Danes je v položaju, ko bi ob začrtanem delu lahko o likvidnosti govorili že ob koncu prihodnje sezone, povsem na zeleni veji pa bi bila lahko leta 2021," ob skorajšnjem slovesu poudarja Žurej.

"Vrag je vzel šalo!"

"SZS je potrebovala osebo, kakršna je Jurij Žurej. Vrag je namreč odnesel šalo. Prav on je dal prvi jasno in glasno vedeti, v kakšnem stanju je zveza. Pred tem se je slika pogosto olepševala. On je jasno povedal, da zvezo bremeni večmilijonski dolg, ki bi jo lahko ob nadaljnji čezmerni potrošnji potopil," pravi Srečko Medven, alfa in omega pokala Vitranc, ki kot predstavnik organizatorjev tekem svetovnega pokala že tretji zaporedni mandat sodeluje tudi v izvršilnem odboru SZS.

"Vsem, ki sodelujemo pri delovanju SZS, mora biti jasno, da v ozadju ni strica, ki bi lahko pokril primanjkljaje, ki nastajajo. To vrzel bomo morali zakrpati sami. Mnogim gre sicer to v nos, saj bi radi delali tako kot do zdaj. Prav zaradi tega je imel direktor Žurej mnogo nasprotnikov," dodaja Medven.

Massi: Račune je treba plačati

Žurejevo odločitev obžaluje tudi Andrea Massi, idejni vodja samostojne ekipe Tine Maze. Tudi on mu namreč pripisuje velike zasluge pri spopadanju z zahtevnim finančnim položajem. "Kot direktor je moral sanirati položaj, ki ga je podedoval. Žal v Sloveniji marsikdo misli, da računov ni treba plačati. Ne, vsak račun vedno najde naslovnika. Tako je pač v življenju. Vem, da je včasih boleče, ko zaradi finančnega položaja trpijo programi, a v to jabolko je bilo treba ugrizniti," pravi Massi, ki upa, da bo predsednik Smrekar Žureja vendarle prepričal o nadaljnjem sodelovanju.

Klančnik: Direktor 24 ur na dan

"Z nekoliko drugačnim, bolj trdim pristopom je poskrbel za velike premike. Pod njegovo taktirko se je finančno stanje na zvezi začelo urejati," z izbranimi besedami o Žureju, za katerega pravi, da je (bil) direktor 24 ur nad dan vseh sedem dni v tednu, govori predsednik alpskega zbora in uveljavljeni menedžer Iztok Klančnik. Zase pravi, da se v vlogi direktorja ne vidi, poudarja pa, da bo moral Žurejev naslednik slediti začrtani sanacijski poti.

"Vseeno je, ali bo direktor Jurij, Pepca ali France. Ključno je, da se pripravljeni sanacijski program izvaja. Pri tem je zelo pomembno, da sodelujejo tudi vse panoge," pravi prvi mož alpskih smučarjev, prepričan o tem, da Žurejev odhod na vrhuncu priprav na novo zimo ne bo pretirano vplival na športe aktivnosti, deloma tudi zaradi zelo raztegljivega roka iskanja novega direktorja.

Pretresi niso koristni

Podobno razmišljajo tudi reprezentance, ki se te dni na različnih koncih pripravljajo na tekmovalno sezono 2015/16. Tekače je novica o Žurejevi odločitvi dohitela na Norveškem. "Takšni pretresi ne koristijo nikomur, vendar kakšnih večjih sprememb ne pričakujem. Mislim, da bo šla stvar naprej tako, kot je bila zastavljena," razmišlja glavni trener tekačev Marko Gracer in dodaja, da sta z Žurejem dobro sodelovala, vseeno pa ga pritiski, ki so direktorja nazadnje pripeljali do vrnitve mandata, ne čudijo.

"Konec koncev je moral Žurej s sanacijskimi načrti poskrbeti tudi za nekaj nepriljubljenih ukrepov. Vedno se najdejo ljudje, ki tovrstnih poti ne podpirajo. Je pa res, da so takšni načrti nujni. Ekipe se s tem ne bi smele ukvarjati. Upam, da bodo šle stvari še vedno v pravo smer," je sklenil Gracer.

Franci Petek: Zvezo je težko voditi

"SZS je zelo kompleksna organizacija in zaradi svoje velikosti terja stalne poslovne in sistemske rešitve. Zaradi velikosti in različnih interesov jo je težko voditi. Včasih vodilni pride do točke, na kateri ne vidi več rešitev, s katerimi bi izpeljal celotno stvar na želeni način. Ker ni podpore in so pogledi vpletenih drugačni, se občasno znajde v slepi ulici," pa razmišlja nekdanji vrhunski skakalec Franci Petek, ki s SZS med drugim sodeluje tudi kot ambasador kandidature Planice za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

Prav (pre)pogoste direktorske in predsedniške menjave po Petkovem mnenju ne vplivajo prav blagodejno na planiški boj za SP. "Gre za vprašanje, v kakšni luči smo prikazani v mednarodni srenji. Pri planiški kandidaturi je bil to eden od pomembnih dejavnikov, da navzven nismo dajali vtisa trdne organizacije. Mislim, da se je z novim predsednikom celotna stvar umirila. On je trdna oseba, ki kaže zdrave smernice, zato verjamem, da bo našel pravo kadrovsko rešitev," dodaja Petek.

Ne spreglejte