Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 3. 2014,
19.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica letalnica Norveška

Petek, 21. 3. 2014, 19.43

8 let

Bo norveški as kariero končal v Planici?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Anders Bardal bo poleti dopolnil 32 let. Še vedno je v izvrstni formi, kar je v Planici dokazal z drugim mestom na prvi tekmi. Oče dveh otrok se še odloča, ali bi v prihodnji sezoni še tekmoval.

V Planico se vedno rad vrača. V dolini pod Poncami se je leta 2012 veselil največjega uspeha v karieri, ko je v sezoni 2011/12 zbral največ točk v svetovnem pokalu in se povzpel na svetovni prestol. Takrat je prekinil 18-letno čakanje norveških ljubiteljev smučarskih skokov na dobitnika kristalnega globusa, to pa je v deželi, ki slovi kot zibelka nordijskih športov, pričakovano zelo odmevalo.

Vrhunsko formo je ohranil za olimpijske igre v Sočiju, kjer je osvojil bronasto medaljo, na zmagovalnem odru pa se je pojavil tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala. Na znanem prizorišču v Sloveniji, kjer je vedno rad tekmoval. "V Planici mi je zelo lepo, vedno sem užival tukaj. Skakalnice so prekrasne, vzdušje je izvrstno, srečo imamo tudi z vremenom," je Anders Bardal našteval stvari, zaradi katerih mu je Planica prirasla v srcu. Vse skupaj pa povezuje spomin na dan, ko je bil proglašen za najboljšega na svetu.

Vesel je, da se mu letos v Planici ni treba bati skakalnice

Slovesen trenutek se je pred dvema letoma zgodil pod planiško letalnico, ki pa je letos samevala, saj pridobiva novo preobleko. Norvežan velikanke niti ni pretirano pogrešal, saj je hitro našel skupni jezik s prenovljeno Bloudkovo velikanko, ki mu je všeč. "Ne morem reči, da pogrešam polete. Tudi ta skakalnica (Bloudkova velikanka, op. p.) je zelo dobra. Je moderna, meni pa je zelo prijetno, da sem v Planici, in se ne bojim skakalnice," se je pošalil Norvežan, ki je družinsko gnezdece ustvaril v Trondheimu ter med vrsticami priznal, da mu ni bilo nikoli vseeno, ko se je znašel na vrhu planiške letalnice.

Po našem vprašanju, ali se bo drugo leto vrnil v Planico in preizkusil velikanko, ki bo klicala po novem svetovnem rekordu, najdaljšem poletu, kar ga zmorejo Zemljani, je nekaj sekund molčal. Nato je previdno odgovoril, da bi se rad vrnil, a še ni povsem prepričan, ali bo nadaljeval kariero. "Ne vem še. O tem bom še premislil in se verjetno odločil v nedeljo. Za zdaj so možnosti polovične," je zaupal Bardal, ki bi tako lahko v nedeljo svetovni skakalni karavani pomahal v slovo in obesil smuči na klin. Ravno v Planici, kjer vedno uživa.

Ne spreglejte