SiolNET. Sportal Zimski športi
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP V BIATLONU, POKLJUKA, ŠTAFETA (M)

Popoln norveški dan na Pokljuki, več kot spodbuden nastop Slovencev

0,75

termometer

štafeta Norveška
Norvežani so štafetni svetovni prvaki. Foto: Guliverimage

Po naslovu svetovnih prvakinj v štafeti norveških biatlonk so v štafeti slavili tudi njihovi moški kolegi. Do srebra so na Pokljuki prišli Švedi, do brona pa Rusi, ki so tako le dočakali prvo odličje na 55. svetovnem prvenstvu. Slovenci v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Rok Tršan in Alex Cisar so bili osmi, za bronastimi Rusi so zaostali le dobrih 50 sekund.

Jakov Fak - Pokljuka 2021 Sportal Naslednji izziv, štafeta. "Vesel bi bil uvrstitve med najboljših šest," pravi Jakov Fak.

Predzadnji dan biatlonskega svetovnega prvenstva na Pokljuki je bil povsem v znamenju Norvežanov, ki so na štafetni tekmi vodili skoraj od začetka do cilja. Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen so bili tokrat korak pred tekmeci, na strelišču so sicer osemkrat popravljali, v cilj pa pritekli dobre pol minute pred najbližjimi zasledovalci Švedi.

Ti so do srebra prišli v zadnjem krogu, ko je Sebastianu Samuelssonu uspelo ugnati ruskega tekmeca Eduarda Latipova. Švedi so za Norvežani zaostali 33 sekund, Rusi pa dobrih 50. Brez kolajne so ostali branilci naslova Francozi, peto mesto je pripadlo Ukrajincem, šesto Italijanom, sedmo Nemcem, sekundo za njimi so štafetno preizkušnjo končali Slovenci.

Slovenci so zasedli 8. mesto, za zmagovalci so zaostali minuto in 45 sekund, za tretjimi Rusi 55 sekund. Slovenci so zasedli 8. mesto, za zmagovalci so zaostali minuto in 45 sekund, za tretjimi Rusi 55 sekund. Foto: Guliverimage

Slovenci so sicer pred tekmo pogumno razmišljali o petem, šestem mestu, za katerim so na koncu zaostali deset sekund, z osmim pa so dosegli cilj, ki jim ga je pred tekmo zastavil trener Uroš Velepec.

Kot prvi je štartal Miha Dovžan, na strelišču je moral štirikrat popravljati in je predal kot deveti. "Lahko rečem, da je bilo danes tekaško zelo dobro. V zadnjem krogu mi je ostalo dovolj moči, da sem lahko obdržal stik in nisem predal prevelikega zaostanka. Strelsko pa je bilo danes malce slabše, sploh v streljanju stoje, ko sem za en zgrešeni strel porabil tri dodatne naboje, se pravi dva preveč," je svoj nastop ocenil tekmovalec iz bližnjih Spodnjih Gorij.

Nato je svojo nalogo odlično opravil Jakov Fak, ki je odlično streljal in tekel, z le eno popravo je močno napredoval ter Roku Tršanu predal kot četrti. "Razmeroma dobro je bilo, svoj nastop bi sicer lahko opravil še bolje, če bi zadel vse strele, ampak zadnjega sem popravljal. Je pa bilo veliko drugih stvari, ki so bile precej dobre," je povedal Fak.

Tudi Tršan se je izkazal, le enkrat popravljal, pa tudi na progi je za Francozom Desthieuxom in Švedom Ponsiluomo zaostal le pičlih nekaj sekund. "Mislim, da sem z nastopom lahko zadovoljen, cilj je bil, da ostanem v stiku z najboljšimi, po moji predaji smo bili nekaj sekund v zaostanku in mislim, da sem svojo nalogo dobro opravil," je v cilju povedal Medvodčan. 

Mlademu Alexu Cisarju je Tršan predal sedmo mesto, ta pa je do prvega strelskega postanka izničil zaostanek in na pokljuški stadion pritekel s samimi asi. Morda je bil tempo prehud, ceno je plačal z dvema zgrešenima streloma, nadaljeval pa je v nekoliko bolj umirjenem ritmu, zato pa streljanje stoje opravil brezhibno in na koncu zasedel 8. mesto. V cilj je prišel le sekundo za Nemcem in deset za Italijanom. Slovenci so za tretjimi Rusi zaostali le 55 sekund.

Rok Tršan in mladi Alex Cisar sta svojo nalogo opravila odlično. Rok Tršan in mladi Alex Cisar sta svojo nalogo opravila odlično. Foto: Guliverimage

"Na prvem streljanju sem dvakrat zgrešil. Sicer sem hitro popravil, ampak napaka je bila storjena, in to je stvar, ki jo bom moral v prihodnje izboljšati. Tam sem izgubil stik s prvo skupino in potem je vedno težje teči sam. Stoje je bilo k sreči vse v redu, z Italijanom sem se nato res močno boril, pa mi je ušel, tik pred ciljem pa me je prehitel še Nemec, kar je neprijetno. Imel sem veliko željo, a pač ni šlo. Vseeno sem lahko zadovoljen, saj sem iz sebe iztisnil zadnji atom moči," nam je razlagal mladinec iz Britofa pri Kranju.

"To so že kazalniki, da se v Sloveniji dela dobro"

Z več kot solidno ekipno predstavo, najboljšo v tej zimi, je bil seveda zadovoljen tudi trener Velepec. "Na koncu smo izgubili bitko z Nemci, opozoril pa bi na ta naš moštveni duh. Ekipa je delovala popolno, nihče ni delal večjih napak, vsi so odtekli po najboljših močeh, na koncu je biti minuto 58 za Norvežani in dobrih 50 sekund za medaljo kar presežek za to ekipo. Vsi so svoje delo opravili zelo dobro, Alex je imel to smolo, da je šel v prvi krog skupaj s tremi, ki so na tem prvenstvu že osvojili posamične medalje in so v samem vrhu, če lahko tako rečem. V prvem krogu jih je celo ujel, nato je bil očitno utrujen in tudi na strelišču ne tako zbran. Ampak opravil je svojo najboljšo štafeto in si zasluži pohvale. Tudi Rok je bil danes končno na smučeh videti tako, kot je treba, ni spuščal, držal je. Nekaj sekund mu je na koncu zmanjkalo, da ni na predajo pritekel z Desthieuxom in Ponsiluomo. To so že kazalniki, da se v Sloveniji dela dobro."

Boštjan Lekan - Pokljuka 2021 Sportal "Bilo nas je pet, šest tekmovalcev, ki smo rezali ledino v ta biatlonski svet"

V nedeljo bo na Pokljuki še moški skupinski štart, nastopila bosta dva Slovenca, Fak in Dovžan.

SP v biatlonu, štafeta (M):

 

Potek v živo:

Kor prvi od Slovencev je štartal Miha Dovžan, ki je moral v leže enkrat popravljati, tako da je s strelišča odšel kot 14. s 14 sekundami zaostanka za vodilnimi Francozi. Stoje je šlo Dovžanu slabše, tarče je pokril šele po tretjem dodatnem strelu, tako da se je izognil kazenskemu krogu. Po dveh streljanjih so na vrhu Norvežani, za katere teče svetovni prvak z 20-kilometrske preizkušnje Sturla Holm Laegreid, ki imajo deset sekund prednosti pred Belorusi. Slovenci so 14. s 35 sekundami zaostanka. Laegried je predal kot prvi, 22. sekund pred Belorusi, Francozi in Italijani. Dovžan je predal kot 9. s 44. sekundami zaostanka.

Za vodilne Norvežane kot drugi nastopa Tarjei Boe, ki je leže pobelil vse tarče brez poprav, drugi so s 25 sekundami zaostanka Francozi, tretji Švicarji. Jakov Fak je izjemno hitro opravil prvim strelski postanek in pridobil kar nekaj mest, strelišče je zapustil kot 5., z 39 sekundami zaostanka. Boe je moral stoje dvakrat popravljati, Norvežani vodijo pred Švicarji za 17 sekund, tretji so Ukrajinci, Fak je tudi stoje streljal dobro, le enkrat popravljal, iz strelišča pa odšel kot peti s 26 sekundami zaostanka.

Boe je mlajšemu bratu Johannesu Thingnesu Boeju predal kot prvi, 12 sekund pred Italijani in Ukrajinci, Fak je z drugim časom v svoji skupini predal kot četrti, s 26 sekundami zaostanka. Za Slovenijo je na progi Rok Tršan. Boe je leže enkrat popravljal, Norvežani imajo pred drugimi Italijani osem sekund prednosti, pred tretjimi Ukrajinci pa 17. Tršan je moral enkrat popravljati, s strelišča je odšel na šestem mestu, z 48 sekundami zaostanka. Boe je izjemno opravil streljanje stoje, pred drugo Ukrajino imajo 31 sekund prednosti, tretji so Rusi, četrti Italijani, peti pa Slovenci. Tršan je odlično, brez poprave, opravil drugi strelski postanek.

Norvežani so opravili še zadnjo predajo in še povečali prednost pred zasledovalci, pred drugo Ukrajino imajo 49 sekund prednosti, pred tretjo Rusijo minuto. Tršan je Alexu Cisarju predal kot 7. (+1.20), le pet sekund za četrtimi Italijani. Vetle Sjaastad Christiansen je hitro in natančno pokril vse tarče in drvi zmagi naproti. Pred Rusom ima 55 sekund prednosti, tretji so Francozi. Cisar je moral dvakrat popravljati, s strelišča je odšel kot 7. Christiansen je v stoje dvakrat popravljal in strelišče zapustil 50 sekund pred Rusom in Švedom, tako da drvi zmagi naproti. Cisar je brez poprave pobelil vse tarče in s strelišča odšel kot šesti.

Prvaki so Norvežani, drugi so Švedi, tretji Rusi, Slovenci pa so končali na 8. mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin