Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
17.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka

Četrtek, 17. 12. 2015, 17.35

7 let, 12 mesecev

Bauer na Pokljuki pred Fakom, ki mu to "ni smešno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ne zgodi se pogosto, da najboljši mož slovenske biatlonske reprezentance ni Jakov Fak. Na šprinterski tekmi svetovnega pokala na Pokljuki se je zgodilo prav to.

Z 18. mestom je bil namreč najboljši slovenski tekmovalec Klemen Bauer, ki je v tej zimi izjemno stabilen in opogumljen že zre proti boljšim uvrstitvam.

Presenečen, da so prve štiri tarče padle tako zlahka

"S tekmo sem lahko upravičeno zadovoljen. Kljub tisti napaki, zadnjemu zgrešenemu strelu, se mi zdi, da sem nastopil v skladu s svojimi možnostmi. Deseti strel v biatlonu je najbolj tvegan. Psihološko je najtežji. Temu se poskušamo izogibati, pravzaprav se o tem sploh ne pogovarjamo, a mene je danes poneslo. Presenečen sem bil, da so mi prve štiri tarče padle tako z lahkoto, pri zadnjem strelu pa sem malce predolgo čakal. Govorimo o nekaj desetinkah, a ritem se mi je podrl. Tek je bil na trenutno pričakovani ravni. Ne ravno za vrh, je pa ta primanjkljaj zagotovo še posledica izpada treninga zaradi moje bolezni. A na to se ne oziram več, veseli me, da imam nekaj rezerve, moja forma bi se morala še dvigati," je povedal 29-letni Ihanec.

Se rojeva reprezentančno rivalstvo?

V tej zimi je bil že kar nekajkrat najboljši Slovenec, a tokrat po tem, ko je Jakov Fak nastopal brez tehničnih okvar. Se znotraj reprezentance razvija resno rivalstvo?

"Rivalstvo je v tako majhni ekipi odveč, sicer pa vsak tekmuje zase," je odgovoril Bauer, pa nato nekoliko bolj sproščeno le izkoristil priložnost in mnogo uspešnejšega kolega malce zbodel: "Jaz sem s svojim nastopom zelo zadovoljen, verjamem, da je Jaka s svojim nekoliko manj. Je pa dobrodošlo, da se tudi njega malo razbremeni. Če njemu ne uspe, lahko nekdo drug vskoči. Se mu pa zalomi tako redko in če si boljši od njega, pomeni, da si vrhunski. Škoda edino, da nisva oba še nekoliko višje."

Jakova Faka po 36. mestu seveda ni ravno razganjalo od veselja, prav pretirano razočaran pa tudi ni bil. Po težavnem začetku sezone je vesel, da ima stvari zdaj vsaj kolikor toliko pod nadzorom. Da vsaj natančno ve, kje in s čim ima težave, ter da ima precej dobro predstavo, kako jih odpraviti. Na poizvedovanje novinarjev, ali bodo zaradi tega, ker je zaostal za Bauerjem, v reprezentanci padale kakšne šale na njegov račun, je le strogo odgovoril: "Meni to ni smešno!"

Po težavah s streljanjem ima zdaj težave s tekom

No, tudi Fak ni izgubil smisla za humor, ob tem pa priznal, da je vesel rivalstva v ekipi: "To je zelo dobro, da ni vse vedno odvisno samo od mene. Želim si, da bi bilo tega še več, obenem pa upam, da bom hitro prišel nazaj v stanje, ko mi za to ne bo treba skrbeti."

Tekmo je ocenil takole: "Danes je bilo zame zelo težko na progi. Na strelišču ni bilo nobenih težav, proga pa mi je povzročala veliko težav. V prvem krogu je bilo vse v redu, potem pa se je nekako izpraznil moj rezervoar moči. Povsem sem izčrpan, če bi šel lahko zdajle spat, bi zaspal v minuti. Pri teku mi preprosto ni šlo. Pritiskal sem, pa ni bilo nobene energije. Ob tem pade tudi motivacija. Prideš do neke stopnje, pa nato zmanjka prestav. Vem, da telo zmore, a preprosto ne gre."

Po težavah s streljanjem so se mu zdaj prikradle še tekaške. "Težko je to popraviti v nekaj dneh, a z več počitka in zelo kratkimi, a intenzivnimi treningi se bo to dalo popraviti," ne izgublja upanja lani tretji biatlonec svetovnega pokala, ki bo letos dosežek težko ponovil.

Miha Dovžan prvič na zasledovanje

"Škoda zadnjega zgrešenega strela, sicer bi se Klemen uvrstil še višje," je potarnal glavni trener slovenske reprezentance Tomaš Kos, o Fakovem nastopu pa dodal: "Pri Jakovu je bilo streljanje podobno kot pri Klemnu, ampak danes na tekmi ni bilo prave svežine."

"Bi pa še en rezultat ocenil zelo visoko, in to je nastop Mihe Dovžana, ki se je prvič uvrstil na zasledovalno tekmo," je še povedal mirni češki strokovnjak.

Jutri se bodo na šprinterski tekmi pomerila še dekleta, tudi Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje. Ženska 7,5-kilometrska preizkušnja se bo začela ob 14.30.

Ne spreglejte