Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 1. 2016,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund Bischofshofen novoletna turneja

Četrtek, 7. 1. 2016, 9.12

8 let

Avstrijci poročajo: Kar je Federer v tenisu, je Prevc v skokih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nemčija je v sredo stiskala pesti za čudežni preobrat Severina Freunda, Avstrija pa za svoje orle. Ni jim uspelo. Peter Prevc je bil premočan in si v njunih medijih prislužil številne čestitke.

Nemški časnik Der Tagesspiegel je po zadnji tekmi 64. novoletne turneje povzel besede drugouvrščenega Severina Freunda, ki je ponovno gledal v hrbet 23-letnemu slovenskemu asu. "Ni razloga, da bi bil žalosten," je dejal 27-letni Bavarec, vesel in ponosen, da je štirikrat zapored stal na stopničkah. To mu je uspelo prvič, odkar nastopa na novoletni turneji.

"Severin je lahko ponosen. Svojo nalogo je opravil z odliko, a je bil Prevc boljši," je priznal Avstrijec Werner Schuster, trener nemških smučarskih skakalcev, in v šali dodal, da bi drugi tekmeci imeli možnost za zmago le, če bi Peter Prevc letel v obratni smeri.

Nemško sedmo silo je očaralo ogromno število slovenskih navijačev, ki so s harmonikami in petjem preglasili številčnejše Avstrijce in Nemce. Na zadnji tekmi se je zbralo okrog 20 tisoč gledalcev, skoraj vsak četrti pa je na prizorišče, kjer je Prevc slavnostno prejel zlatega orla, prišel s sončne strani Alp.

Prevčeva družina bi lahko zavladala svetu

Nemci so zapisali, da Prevca v njegovi domovini po uspešnosti primerjajo s Primožem Peterko, prvim Slovencem, ki je osvojil novoletno turnejo in veliki kristalni globus, pa tudi z nekdanjima svetovnima prvakoma Francijem Petkom in Rokom Benkovičem.

"Zdaj bi se lahko to spremenilo. Ta zmaga morda predstavlja prelomnico, saj bi lahko Prevčeva družina zavladala svetovni konkurenci v smučarskih skokih," so namignili ter našteli vse Petrove brate in sestre. Domen in Cene že dobro vesta, kako je tekmovati za točke svetovnega pokala, Der Tagesspiegel pa je opozoril tudi na uspehe desetletne Nike Prevc, ki je navdušena skakalka in je pred kratkim zmagala na tekmi v Ruhpoldingu. "Ne skače le šestletna Ema. Vsaj za zdaj," so dodali Avstrijci.

Je vljuden, to pa je tudi vse

Nemški časopis Spiegel je Prevca v naslovu opisal kot letečega knjižnega molja. Peter rad prebira knjige. Ima tudi srečo, saj njegova mati dela v knjižnici, tako da se v njegovih rokah rada najde kakovostna literatura. Ta podatek ni ušel nemškim medijem, ki so se pritožili, da o aktualnem kralju štirih novoletnih skakalnic ne vedo prav veliko.

"Peter Prevc ne mara veliko govoriti, ampak veliko raje zmaguje," so zapisali in dodali, da verjetno še o nobenem zmagovalcu novoletne turneje ni bilo napisano tako malo stvari.

"Prevc ni medijska osebnost, niti to noče biti. Z občinstvom ne najde pravega stika," trdijo pri nemškem časopisu in opominjajo, da so njihovi kolegi, ki pišejo zgodbe za časnik Frankurter Allgemeine Zeitung, Prevca prekrstili v "neznani leteči objekt". Dodali so, da se ne pogovarja veliko z drugimi skakalci. "Je vljuden, to pa je tudi vse," trdijo.

Peter Prevc, po vikinško imenovan "Nepremagljivi"

"Freund je bil genialen, superman Peter Prevc pa nepremagljiv." Tako je nemška televizijska hiša ARD naslovila članek o razpletu tekme v Bischofshofnu in pojasnila, da je Prevc v tem trenutku tako dober, da predstavlja razred zase.

"Pri odločilnem skoku je ohranil jeklene živce in poletel skupni zmagi naproti. To je Peter Prevc - Nepremagljivi," se Nemci niso pretirano ozirali po njegovem, v Sloveniji dokaj razširjenem vzdevku Pero Mišica, ampak mu v vikinškem slogu dodali pridevnik "Nepremagljivi".

Odlično se mu poda, saj je dobil zadnje tri tekme svetovnega pokala. Zaploskali so tudi pogumni odločitvi 23-letnega Slovenca, saj je pri odločilnem skoku tvegal in šel na polno. Skočil je 142,5 metra, pristal s telemarkom in le za pol metra zgrešil rekord skakalnice. Z lahkoto je prehitel Freunda, ki je z drugim mestom na novoletni turneji postavil najboljši nemški rezultat po 13 letih. Leta 2003 je bil drugi tudi Sven Hannawald.

Trener nemške reprezentance: Zgodba še ni končana

Nemški športni časnik Kicker je v uvodnih vrsticah sporočil, da je Prevc zasenčil vse tekmece. "Prevc je nadskakalec, Freund je bil brez možnosti," so pohvalili slovenskega kralja 64. novoletne turneje in dejali, da si je zaslužil kipec z zlatim orlom. Tako naj bi menili vsi. Tako tekmovalci kot tudi trenerji in strokovnjaki.

"Freund je bil dober, a je bil Prevc še boljši. A zgodba še ni končana," je trener nemške ekipe Schuster prepričan, da se lahko njegov najboljši varovanec, ki je od Prevca starejši štiri leta, še vrne v enakovreden boj za veliki kristalni globus.

Močno voljo, da ga ujame, čeprav zaostaja že 205 točk, je Freund pokazal tudi s tem, da je potrdil udeležbo na prihajajočih tekmah svetovnega pokala v Willingenu. Po padcu v Innsbrucku še čuti bolečine, a le takrat, ko miruje. Ko je ogret in skače, ga nič ne moti, zato ga ne skrbi, da v Nemčiji ne bi nastopil po najboljših močeh.

Prevc se je v zgodovino zapisal s točkovnim rekordom

Če so Nemci objokovali priložnost, ki jo je zamudil Freund, pa so Avstrijci razočarano ugotavljali, da se je končal njihov sedemletni niz prevlade na novoletni turneji. Dnevni časnik Neues Volksblatt je ob tem spomnil še na en Prevčev podvig.

V zgodovini novoletnih turnej še ni bilo junaka, ki bi skupaj zbral tako veliko točk (1139,4), kot jih je Peter. Slovenec je izboljšal rekord, ki ga je imel v lasti Avstrijec Wolfgang Loitzl. "Prevc je skakal v svojem svetu. Grand slam, ki ga je kot edini osvojil Hannawald (zmage na vseh štirih skakalnicah, Nemcu je to uspelo leta 2002, op. p.), mu je spolzel iz rok le zaradi smole z vetrom na prvi tekmi v Oberstdorfu," poročajo Avstrijci.

Prevčeva sanjska sezona je prinesla že šest njegovih zmag. "Zdaj moram poskrbeti, da nadaljevanje sezone ne bo preveč dolgočasno," je vskočil Freund, ki bo razen šoka in nekaj modric, pridobljenih ob padcu v Innsbrucku, turnejo pomnil kot čudovito in zelo uspešno.

Vse, kar dela, je preprosto in elegantno

Avstrijski portal Sportnet se je vprašal, kdo sploh je slovenski as Peter Prevc. Za pomoč so prosili nekdanjega avstrijskega smučarskega skakalca Martina Kocha, zdajšnjega sodelavca Avstrijske nacionalne televizije ORF, ki je Prevca primerjal z enim izmed najbolj spoštovanih športnikov vseh časov.

Spomnil se je na Švicarja Rogerja Federerja, velikega teniškega zvezdnika, ki ima ogromen krog podpornikov, navdušenih nad njegovim igralnim slogom in odnosom do športa. "Prevc ni skakalni Rafael Nadal, ampak Roger Federer. Ne dela ničesar spektakularnega, a zna svoje vrline uporabljati na genialen način. Vse, kar dela, je preprosto in elegantno. Je Roger Federer smučarskih skokov," je dejal Beljačan, ki je skakalno kariero končal leta 2013 v Planici.

Poudaril je eleganco in lepoto Prevčevih skokov, ki so v Bischofshofnu. navdušili okrog 20 tisoč gledalcev. Številne slovenske trobojnice so poskrbele za nepozaben prizor, o katerem so se razpisali tudi pri avstrijskem časniku Kurier.

"Bilo je zelo hrupno. Bischofshofen je na dan treh kraljev spominjal na dogajanje v Planici. Prišlo je na tisoče slovenskih navijačev," so povzeli vzdušje, ki je vladalo v trenutkih, ko je v čast Prevcu dvakrat ponosno zadonela slovenska himna. To je bil prelep slovenski športni praznik. Če se dan pozna po jutru, bo takšnih v tem letu še kar nekaj …

Ne spreglejte