Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
6. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Tina Maze Anna Veith Anna Fenninger svetovni pokal

Torek, 6. 12. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Iz knjige Vmesni čas (Zwischenzeit)

Anna Veith brez dlake na jeziku o "vojni" s Tino Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Avstrijska alpska smučarka Anna Veith je v svoji avtobiografiji Vmesni čas na široko odprla vrata zakulisja epskega boja s Tino Maze za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v sezoni 2014/15 in razkrila, da se bitka še zdaleč ni odvijala le na tekmovalnih progah.

22. 3. 2015: zadnja tekma za Tino Maze in Anno Fenninger (Veith). Vse do danes. | Foto: Getty Images 22. 3. 2015: zadnja tekma za Tino Maze in Anno Fenninger (Veith). Vse do danes. Foto: Getty Images

Če se bo Anna Veith, ki jo smučarski navdušenci še vedno poznajo predvsem po dekliškem priimku Fenninger, v karavano svetovnega pokala po hudi poškodbi kolena (oktober 2015) resnično vrnila do božiča, se utegne 7. januarja v Mariboru še zadnjič na terenu srečati s svojo največjo tekmico Tino Maze.

Njuni zgodbi bosta sicer različni – Slovenka se bo na domačem tekmovališču poslovila od alpskega smučanja,  Avstrijka pa se bo predstavila v vlogi rekonvalescentke z občutkom nedokončanega dela v "belem cirkusu".

Bolj tekmovalno pa je bilo njuno razmerje v preteklih letih, o čemer se je v nedavno izdani biografiji z naslovom Vmesni čas s pomočjo pisca Manfreda Behra razgovorila oziroma razpisala Veithova.

Marec 2015: iskrilo se ni le na progi  Anna Veith in njen Vmesni čas | Foto: Sportida Anna Veith in njen Vmesni čas Foto: Sportida

Najbolj izrazito je bilo rivalstvo med Veithovo in Mazejevo v predlanski sezoni, v kateri sta v neposrednem obračunu vse do zadnjih zavojev zadnje tekme odločali o dobitnici velikega kristalnega globusa. Čeprav je Tina še januarja vodila s kar 370 točkami prednosti, pa se je na koncu z naskokom 20 točk drugega globusa veselila Anna.

"To je bil dvoboj, v katerem bi morali biti zmagovalki obe," je med drugim v knjigi, ki je pri naših severnih sosedih postala prava uspešnica, zapisala Veithova in razkrila nekaj podrobnosti ostre psihološke bitke. Ta se je zaostrila predvsem po njeni presenetljivi kombinacijski zmagi 1. 3. 2015 v Banskem.

"Ta nepričakovana zmaga ji je šla zelo v nos. Vseeno sva si čestitali in se objeli. Takrat še. V Garmisch-Partenkirchnu sva se le rokovali, v Meribelu pa povsem ignorirali. Vseeno sem jo po eni tekmi potrepljala po hrbtu. To je dejansko razumela kot poskus udarca, zato me je boksnila v roko in rekla: 'Kaj je?' Opravičila sem se ji in dejala, da sem ji želela le čestitati. Tedaj je bilo jasno, da je bolje, če se druga druge izogibava," se spominja zmagovalka dvoboja.

(Pred)odločitev že v Beaver Creeku

Avstrijka sicer natančno opisuje odločilne tekme v Meribelu in med drugim priznava, da se je za slalomski štart bolj kot v dejanskem upanju na preboj med dobitnice točk odločila zaradi psihološkega pritiska na Mazejevo. Kot prelomno točko pa označuje tudi februarsko svetovno prvenstvo v Beaver Creeku in Tinino odločitev za nastop v vseh disciplinah. Ocenjuje namreč, da je s "podaljškom" prvenstva porabila veliko energije in zmanjšala čas za pripravo na tekmi v Mariboru. Tam je dvakrat odstopila.

V karavano svetovnega pokala se ne bo vrnila pred božičem. | Foto: Sportida V karavano svetovnega pokala se ne bo vrnila pred božičem. Foto: Sportida

"Vedno pa sem občudovala Tinino sposobnost dolgoletnega nastopanja na najvišji ravni v vseh disciplinah. Tu je bila Slovenka res uganka," o šest let starejši tekmici razmišlja svetovna in olimpijska prvakinja ter dvakratna dobitnica velikega kristalnega globusa.

Zaroka pred odločilnim bojem

Knjiga razkriva še eno zanimivost iz zakulisja dramatične sezone. Vsega dva tedna pred velikim finalom svetovnega pokala v Meribelu je tedanjo gospodično Fenninger dolgoletni partner Manuel Veith prosil za roko. "Takoj sem rekla: 'Da!' To je bil zelo intenziven čas. Bila sem srečna," se 3. 3. 2015 spominja Anna, ki se je z nekdanjim avstrijskim deskarskim reprezentantom nato poročila 16. 4. 2016.

2414 točk – rekord za večnost    "Dvoboj s Tino je bil na najvišji ravni," poudarja Anna Veith. | Foto: Reuters "Dvoboj s Tino je bil na najvišji ravni," poudarja Anna Veith. Foto: Reuters

Z izbranimi besedami pa se je Veithova dotaknila tudi sezone 2012/13, v kateri dvomov o prvi dami svetovnega pokala ni bilo. "Vse je bilo v znamenju Tine Maze. Osvojila je veliki in dva mala kristalna globusa ter vse skupaj zaznamovala z rekordom, ki bo verjetno večen – 2414 točk v eni sezoni. Jaz sem takrat prvič presegla mejo 1000 točk. Zdelo se je, da je med nama celo vesolje – skoraj 1400 točk," se spominja solnograška smučarka.

"Na stopničkah za zmagovalke sem pomislila na Tinin rezultatski razvoj v skupnem seštevku svetovnega pokala. 5., 4., 3., 2. in 1. mesto. 'Boš tudi ti storila tako?' Pošalila sem se: 'Ne, želim biti hitrejša – 5., 3. 1.' Imela sem občutek, da je Tina moje besede vzela resno," se je prigode z zmagovalnega odra v Lenzerheideju 2013 spomnila Avstrijka, ki je eno leto pozneje uresničila svojo napoved.

Najhujši poraz?

Mazejevo omenja tudi v številnih drugih kontekstih. A čeprav jo je Črnjanka za zgolj nekaj stotink premagala tako v boju za veleslalomsko zlato na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 kot tudi na smuku svetovnega prvenstva 2015 v Beaver Creeku, pa je Anno najbolj "zapekel" poraz na superveleslalomski tekmi svetovnega pokala v St. Antonu, 13. januarja 2013.

Edina superveleslalomska zmaga Tine Maze (13. 1. 2013): v St. Antonu je ugnala Anno, ki se je že videla na vrhu. | Foto: Getty Images Edina superveleslalomska zmaga Tine Maze (13. 1. 2013): v St. Antonu je ugnala Anno, ki se je že videla na vrhu. Foto: Getty Images

Takrat ji je uspela sanjska vožnja, v kateri je Lindsey Vonn prehitela za sekundo. Videla se je na najvišji stopnički, kako posluša himno in se veseli prve superveleslalomske zmage. Nato pa – Tina Maze. "Kako ji je uspelo smučati še štiri stotinke hitreje? Ko sem jo dve leti pozneje za tri stotinke prehitela na svetovnem prvenstvu v ZDA, sem ji dejala, da sem se ji s tem oddolžila," piše Veithova, ki pa na prvo superveleslalomsko zmago ni čakala prav dolgo.

Že 3. 3. 2013 je bila najhitrejša na preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu. "V medijih je takrat moja zmaga zbledela zaradi grozilnega pisma, namenjenega Tini Maze," se v svoji knjigi spominja zadnja velika tekmica najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov. 

V pričakovanju Tinine knjige
V kratkem pa naj bi ob pomoči novinarja Vita Divca svojo kariero v knjižno obliko uokvirila tudi Tina Maze. Potem ko je letos že izšla otroška slikanica, je zdaj v zadnji fazi priprave tudi biografsko delo. "Anna me je prehitela. Vem. Vse počne hitreje. Jaz sem šla počasi na vrh in se počasi z njega tudi spuščam. Podobna je zgodba s knjigo," pravi 33-letna Črnjanka.
Ne spreglejte