Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
19. 3. 2022,
16.25

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

3

Natisni članek

Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Bucik Tina Maze Andreja Slokar slalom alpsko smučanje

Sobota, 19. 3. 2022, 16.25

2 leti, 1 mesec

Andreja Slokar in Ana Bucik po uspehu v Meribelu

"Pokazala sem, da ne govorim kar nekaj, ampak res dobro smučam"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

3

zmaga Meribel Andreja Slokar | Prvič je slovenska himna za slalomsko zmago igrala za Andrejo Slokar. | Foto Reuters

Prvič je slovenska himna za slalomsko zmago igrala za Andrejo Slokar.

Foto: Reuters

Andreja Slokar je priborila prve ženske slalomske stopničke po šestih letih in prvo zmago po osmih. "Moram reči, da je prav čudno, ko vidiš svoje ime na prvem mestu," je ob svoji drugi zmagi v svetovnem pokalu od zadovoljstva v izteku proge v Meribelu sijala 24-letna Ajdovka. Uspeh je s četrtim mestom dopolnila Ana Bucik.

Andreja Slokar
Sportal Izjemno: Andreji Slokar prva zmaga v slalomu

Andreja Slokar  | Foto: AP / Guliverimage Andreja Slokar Foto: AP / Guliverimage Na najvišji stopnički je Andreja Slokar nasledila legendarne slovenske slalomistke Urško Hrovat, Špelo Pretnar, Matejo Svet, Veroniko Šarec, Natašo Bokal in Tino Maze, ki je zadnjo zmago v tej disciplini dosegla novembra 2014. Na zadnjem slalomu sezone je premagala tudi v prvi vožnji hitrejšo dobitnico velikega kristalnega globusa Mikaelo Shiffrin in najboljšo slalomistko zime ter olimpijsko prvakinjo Petro Vlhovo. "Zakon! Moram reči, da je prav čudno, ko vidiš svoje ime na prvem mestu. Krasno. Že na začetku sezone sem rekla, da slalom smučam res dobro. Na žalost je trajalo celotno sezono, da sem pokazala, da ne govorim kar nekaj, ampak res dobro smučam," je z nasmehom razlagala 24-letna Ajdovka. To je 18. slovenska ženska slalomska zmaga.

Ko je šesta po prvi vožnji z visoko prednostjo povedla po svojem finalnem nastopu, si ni mislila, da bo dovolj za zmago. "Ne. Res sem bila vesela, ko sem prišla v cilj in sem prevzela vodstvo. Letos se mi to še ni zgodilo. Lani se je to kar pogosto dogajalo. Letos pa mi ni in ni uspelo. Ko sem prišla v cilj, sem najprej pomislila: 'Yes, prevzela, končno!' In ko sem se usedla na stol, sem videla, da je bila kar Shiffrinova za mano. Rekla sem si: 'Vau, očitno gremo do stopničk!' Zmage pa res nisem pričakovala."

"Imam malo sreče, ker sem trmasta"

Za Slokarjevo sta slalom v Meribelu končali Lena Dürr in Petra Vlhova. | Foto: Reuters Za Slokarjevo sta slalom v Meribelu končali Lena Dürr in Petra Vlhova. Foto: Reuters

Novembra je dobila paralelno tekmo, sredi sezone pa je - kot je to poimenovala sama - imela manjšo krizo. V Lienzu je bila denimo na slalomu 24. A se je uspela pobrati. "Sezona je bila kar zahtevna. To moram poudariti. Imam pa malo sreče, ker sem res trmasta. Imam tudi srečo, ker sem bila sedem let brez nekega rezultata in vem, kako je, če stvari ne gredo, kot si želeiš. In zato se mi je lažje pobrati, ko si v krizi." Slalomski seštevek je tako končala na osmem mestu. Še dve mesti višje ga je Ana Bucik.

Bucik: Res sem si želela stopničk

Ana Bucik je zadnji slalom končala na četrtem mestu. | Foto: Reuters Ana Bucik je zadnji slalom končala na četrtem mestu. Foto: Reuters "S takim rezultatom ne moreš biti nezadovoljen. Sem pa bila na zadnjih dveh tekmah s časom blizu stopničk, tako da sem si jih res želela. Ampak lep zaključek sezone in dobra popotnica za naprej," pa je po četrtem mestu, svoji najboljši uvrstitvi v sezoni in karieri, povedala Bucikova. Po prvi vožnji je bila tretja. "Zagotovo je malo nervoze, a ni bilo nič pretiranega. Vedela sem, kaj moram narediti, a mi žal to ni v celoti uspelo." V tej zimi je pet slalomov končala v prvi deseterici. Pri 28-ih letih je tako odpeljala najboljšo sezono, slalomskih 139 točk izpred šestih letih je skoraj podvojila (277 točk).

Grega Koštomaj
Sportal "Sezona, ki je obrnila stvari na bolje, a manjkajo presežki"
Žan Kranjec
Sportal Švicar korak pred vsemi, Kranjec za konec z ničlo
Ne spreglejte