Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
2. 7. 2014,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze

Sreda, 2. 7. 2014, 14.10

8 let

Andrea Massi: Tina zmaguje s kulturo in inteligenco

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Andrea Massi, ki se je vrnil v "pisarno", na sneg, pred začetkom osrednjega dela priprav na novo sezono razmišlja o spoštovanju, inteligenci in športni kulturi kot nosilnih stebrih novega projekta.

"Ne vem, kaj storiti. Nimam rešitve. Verjetno jo ima Massi. Vedno jo ima," je 29. decembra 2013, sredi velike rezultatske krize v olimpijski sezoni, s skrušenim obrazom v ciljnem izteku proge v Lienzu dejala Tina Maze. Ni se (z)motila. Čeprav takrat odnosi v njeni ekipi niso bili prav harmonični in sta z Andreo Massijem občasno "komunicirala" tudi prek medijev, pa je najboljša slovenska smučarka globoki v sebi vendarle verjela svojim osorno izrečenim besedam. Dan zatem je Massi odslovil trenerja Walterja Ronconija, poklical Maura Pinija in znova zadel v polno.

Pol leta po odločilnem zasuku v pretekli sezoni, ki je nato postregla z dvema Tininima zlatima kolajnama na olimpijskih igrah v Sočiju, se udarni slovensko-italijanski smučarski tandem na smučišču Stelvio pripravlja na novo zimo, tokrat v družbi novega trenerja Valeria Ghirardija. "Iskali smo strokovnjaka, ki se je sposoben prilagoditi sistemu. Ronconi se ni znal. To je bila kljub vsem odlikam njegova napaka. Sistem namreč deluje. To dokazujejo globus, rekordno število točk in kolajne na velikih tekmovanjih. Z novim trenerjem smo na dobri poti. Spoznava dinamiko naše ekipe, obenem pa je vidno, da se želi vrniti v svetovni pokal, kamor brez dvoma spada," o novi trenerski rešitvi po prvem skupnem snežnem treningu razmišlja Massi.

Spoštovanje je ključ

O vlogi tistega, ki "ima rešitve", Massi nerad govori, saj v ospredje vselej postavlja tekmovalko, za katero pravi, da je umetnica na snegu. Prav zaradi umetniške narave občasno ne razume vseh njenih potez, poudarja pa, da v njunem odnosu, tako smučarsko-profesionalnem kot tudi zasebnem, rezultate prinašata zaupanje in medsebojno spoštovanje. "Spoštovanje je ključ do vsega. Tina ve, da jo spoštujem, pa čeprav je včasih navzven delovalo, da sem jo več let zgolj brezsrčno priganjal. Pri spoštovanju pa je vselej tako, da si ga je treba pridobiti. Imam dober nos za iskrenost ljudi. Morda sem se zmotil le enkrat v življenju," pripoveduje vodja Tinine ekipe.

"A tako, kot je treba nekomu izkazati spoštovanje, tako je treba komu tudi pogledati v oči in mu povedati, da ga ne spoštuješ. To znam. To sem že večkrat storil. Da, zaradi tega sem bil za kaj tudi prikrajšan, a ohranil čisto vest. Ne hrepenim po tem, da bi me cenili in hvalili vsi. Vem tudi, da me kdo neiskreno potreplja po rami. Ponavljam, prepoznam iskreno spoštovanje. Včasih mi je bolj pomembno, da me spoštuje mož, ki mi stisne roko na bencinskem servisu, kot pa kakšni ljudje iz smučarskih krogov. V teh se pogosto gibljejo športno nevedni in nekulturni ljudje," se je ob vprašanju spoštovanja razgovoril Massi.

Zmagovanje s kulturo in inteligenco

Ni skrivnost, da se je ideolog Tinine samostojne kariere spomladi resno nagibal k umiku. Nadaljevanje kariere je zagovarjala predvsem 31-letna Črnjanka, ki se, kot pravi sama, ni želela posloviti v nekoliko neprepričljivem slogu. A čeprav bo v eni od svojih zadnjih sezon znova stavila na brezkompromisen pristop, pa je bil uvodni del priprav vendarle nekoliko prilagojen.

"Glava gre vzporedno s telesom. Kot trener bi težko delal z nekom, ki nima splošne kulture in inteligence. V športu se sicer da zmagovati brez kulture, brez inteligence pa zanesljivo ne. Tina ima oboje. To rad izpostavljam in spodbujam. Prav zaradi tega sem razumel, ko me je na začetku pripravljalnega obdobja prosila za nekoliko prilagojen proces dela, da se je bolj posvetila študiju," pojasnjuje Massi, ki je v prvi fazi pripravil program z manjšim obsegom kondicijske vadbe, a dodaja, da se to ne bo maščevalo.

"Smo v umetno ustvarjenem zaostanku. A morda nam bo to prišlo še prav. Zakaj? Poletne priprave so praviloma zelo dolge, z velikim številom ponovitev in psihično izjemno naporne. Če človek ve, da nekoliko zaostaja, ga lahko na treningih žene dodaten motiv," dodaja goriški strokovnjak za kondicijsko pripravo, ki rad poudarja Tinino dobro telesno pripravljenost in spretno izmikanje primežu poškodb. Sam je imel v zadnjem obdobju manj tovrstne sreče. Med drugim si je pred kratkim zlomil prst na levi nogi (spiralna fraktura), a na snežnem treningu vseeno stopil v smučarske čevlje.

Ne spreglejte