Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2019,
20.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Hram športnih junakov alpsko smučanje Alenka Dovžan

Sobota, 9. 3. 2019, 20.01

5 let, 1 mesec

Hram športnih junakov

Alenka Dovžan uradno nova članica Hrama športnih junakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Alenka Dovžan Mojstrana OI bakla | Alenka Dovžan je uradno postala nova članica Hrama športnih junakov. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Alenka Dovžan je uradno postala nova članica Hrama športnih junakov.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Alenka Dovžan je uradno postala nova članica Hrama športnih junakov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Pokal kot simbolno umestitev je prejela po žrebanju startnih številk za nedeljski slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori.

trio 1994
Sportal V morju slovaških zastav spomin na slovensko zgodovino #video
Alenka Dovžan
Sportal Ob najavi slovesa je ostala brez zaposlitve in sponzorskega vozila #DrugaKariera

Alenka Dovžan je bila prva dobitnica olimpijskega odličja na zimskih igrah pod slovensko zastavo leta 1994 v Lillehamerju, kjer sta tako kot ona bronasti medalji osvojila tudi Jure Košir in Katja Koren Miklavec.

Slednja sta pokala prejela v četrtek, 31. januarja, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru na žrebanju startnih številk za veleslalom za Zlato lisico.

Omenjena trojica alpskih smučarjev se pridružuje 56 velikanom slovenskega športa, ki so bili doslej sprejeti v hram junakov.

"Vsi, s katerimi se pogovarjam in so bili na več OI, trdijo, da na takih OI, kot so bile leta 1994 v Lillehamerju, skorajda ni mogoče ponoviti. Takrat med drugim ni bilo toliko varnostnih ukrepov, kot sedaj, ni bilo to tako moteče, vse je bilo boj domače in zame zelo pravljično. Pa še medaljo sem osvojila, ne le sama, ampak kar trije iz ekipe, kar je bil velik uspeh Slovenije pod novo zastavo. Mislim, da smo dobro tlakovali bronasto dobo našega športa, kateri sta sledili srebrna in zlata ter res lep razvoj našega športa," je povedala Dovžanova.

Skupaj z življenjskim sopotnikom in nekdanjim hokejistom Edvinom Karahodžićem je lastnica gostilne, restavracije in cateringa Ejga na Jesenicah.

Alenka Dovžan je danes lastnica gostilne, restavracije in cateringa Ejga. | Foto: Matej Leskovšek Alenka Dovžan je danes lastnica gostilne, restavracije in cateringa Ejga. Foto: Matej Leskovšek

"Mnoge stvari niso bile urejene v našem tekmovalnem obdobju. Srečevali smo se s številnimi težavami, tudi z neurejenimi športnimi statusi in šolanjem. Nikomur nič ne zamerim, država se je postavljala na noge. Sem pa dovolj zgodaj začela razmišljati o karieri po športni poti in se sedaj uspešno ukvarjam s podjetništvom," je dodala Dovžanova.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je hram športnih junakov, ki domuje v zelenem ringu ljubljanske dvorane Stožice, odprlo leta 2011, ko je kot prva na prireditvi Športnik leta vanj uvrstilo telovadca Leona Štuklja in Miroslava Cerarja, najboljša slovenska športnika prejšnjega stoletja. Naslednje leto je mesto v hramu našlo 19 športnikov, ki so nastopali do sredine sedemdesetih let minulega stoletja, leta 2013 pa osemindvajseterica, ki je nastopala do osamosvojitve Slovenije.

Zadnja med njimi je bila nekdanja alpska smučarka Mateja Svet. Od tedaj so se jim pridružili nogometaš Srečko Katanec, košarkar Jure Zdovc, alpski smučar Rok Petrovič, rokometaša Rolando Pušnik in Iztok Puc ter nekdanji nogometaš Marko Elsner in košarkarica Polona Dornik. DŠNS z umestitvijo Jureta Koširja, Katje Koren in Alenke Dovžan v hram junakov začenja s sprejemom športnikov, ki so nastopali v obdobju po osamosvojitvi države.

Člani Hrama športnih junakov: 

2011: Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika);
2012: Rudolf Cvetko (sabljanje), Josip Primožič Tošo (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Stanko Lorger (atletika), Ivo Daneu (košarka), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Polda (smučarski skoki), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Branko Oblak (nogomet), Aljoša Žorga (košarka), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. OI Tokio 1964), Rudi Hiti (hokej), Peter Šumi (gimnastika), Miro Steržaj (kegljanje), Albin Felc (hokej);
2013: Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina-Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajak kanu), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki), Mateja Svet (alpsko smučanje);
2015: Srečko Katanec (nogomet), Rok Petrović (alpsko smučanje), Jurij Zdovc (košarka);
2016: Rolando Pušnik (rokomet), Iztok Puc (rokomet);
2017: Marko Elsner (nogomet), Polona Dornik (košarka).
2019: Jure Košir (alpsko smučanje), Katja Koren (alpsko smučanje), Alenka Dovžan (alpsko smučanje).
Ne spreglejte