Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 12. 2013,
14.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tour de Ski Alenka Čebašek

Sobota, 28. 12. 2013, 14.53

8 let

Alenka Čebašek pritekla na spodbudno osmo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nemškem Oberhofu se je danes začela novoletna turneja v smučarskem teku, prva so s prologom opravila dekleta.

Najhitrejši čas je postavila Norvežanka Marit Bjoergen (6:34,4) pred rojakinjo Astrid Jacobsen (+1,9) in Poljakinjo Sylwio Jaskowiec (+7,0). Dobro je tekla tudi Slovenka Alenka Čebašek in tekmo končala na osmem mestu (+10,7).

Druga slovenska predstavnica na trikilometrski uvodni preizkušnji turneje Barbara Jezeršek je osvojila 52. mesto (+30,8). Poljakinja Justyna Kowalczyk, branilka naslova, ki je zmagala na zadnjih treh novoletnih turnejah, je včeraj presenetljivo odpovedala svojo udeležbo na tokratnem Tour de skiju.

Prireditelji so napeli vse moči, da so v visokih temperaturah le uspeli pripraviti progo, ki pa je bila vse prej kot optimalna, saj jo je dež v zadnjih dneh še dodatno zmehčal. V naslednjih dneh bo tako v programu nekaj sprememb, v nedeljo bo tako namesto teka na devet in 15 kilometrov v klasični tehniki na sporedu sprint v prosti.

Težko je bilo najti pravo hitrost

Kranjčanka Čebaškova je vknjižila svojo dosedanjo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, doslej je bila namreč najboljša 12. Čebaškova je izkoristila ugodno startno številko, saj se je na progo podala kot šesta in je dolgo časa vodila. Prehitela jo je šele 33. tekmovalka po vrsti, Američanka Jessica Diggins, nato pa je hitrejši čas od Slovenke zmogla le še peščica največjih favoritinj, med njimi tudi odlična Bjoergnova.

"Danes je bilo težko najti pravo hitrost, saj je bila tekma kratka, proga pa zelo težka. Sama sem se dobro pripravila, smuči so bile odlične, zame je ta zmaga uspešen start novoletne turneje. Veselim se, da sem se po krajšem premoru vrnila z zmago, prav tako pa me veseli, da sva se na stopničke uvrstili kar dve Norvežanki," je dejala Bjoergnova, ki si je z današnjo zmago prislužila tudi bonus 15 sekund.

Visoke uvrstitve je bila seveda vesela tudi Čebaškova, ki ima v načrtu nastopiti na petih tekmah Toura, nato pa ga predčasno zaključiti in hraniti moči za nadaljevanje sezone.

Odličen rezultat

"Res odličen rezultat je med top deset. Pred tekmo nisem imela dobrega občutka, bila sem celo negativna, ko smo zjutraj prišli na stadion, ampak na koncu se je vse izšlo. Na ogrevanju je bila proga zelo mehka, potem so progo zaprli in jo na vzponih utrdili s soljo, tako da je bilo med tekmo precej bolje. Za samo tekmo nisem imela posebne taktike, pravzaprav sem si rekla, da naj čim manj razmišljam, prvi krog sem bila na merjenju tri sekunde zadaj, drugi krog pa tri spredaj. Današnje osmo mesto je zame rezultatski preskok, katerega sem res zelo vesela," pa je po tekmi povedala Čebaškova.

Za dekleti so s kilometer daljšim prologom opravili še moški, na startu je bil tudi Slovenec Boštjan Klavžar, ki ga je vodstvo Smučarske zveze Slovenije na tekmo uvrstilo naknadno. Zmagal je Kanadčan Alex Harvey (9:03,4) pred rojakom Devonom Kershawom (+4,1) in Norvežanom Chrisom Jespersenom (+10,2), Klavžar in dosegel 91. čas med 109 nastopajočimi (+53,8).

Ne spreglejte