Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 2. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Lahti 2017 Anže Lanišek Anže Lanišek

Četrtek, 23. 2. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Adut Anžeta Laniška bo sproščenost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70
Anže Lanišek | Foto Sportida

Foto: Sportida

Če še pred približno desetimi dnevi ni bil v načrtu za odhod na svetovno prvenstvo v Lahti, se je v tem kratkem času pri slovenskem skakalcu Anžetu Lanišku vse obrnilo. Z dobrimi skoki je prepričal Gorana Janusa, da ga je vzel s seboj na Finsko, kjer bo doživel debi na nordijskih svetovnih prvenstvih.

Po poletih v Oberstdorfu v začetku februarja je bila znana ekipa za nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju. Glavni trener Goran Janus je takrat določil, da bodo na Finsko odpotovali trije bratje Prevc, Jurij Tepeš in Jernej Damjan.

Nisem imel pritiskov, ker svetovnega prvenstva nisem imel v načrtu

"Potem sem naredil svoje delo, kot je treba, in rezultat je prišel sam od sebe." | Foto: Sportida "Potem sem naredil svoje delo, kot je treba, in rezultat je prišel sam od sebe." Foto: Sportida A je azijska turneja na površje potisnila še enega slovenskega orla. Anže Lanišek je z odličnimi skoki zlasti na olimpijski napravi v Pjongčangu, kjer je s četrtim mestom prišel do uvrstitve kariere, močno potrkal na stranska vrata, da mu jih je Janus moral odpreti - dan pozneje je bil na manjši napravi 14.

"Na zadnjem prizorišču sem skočil dobro. Nisem imel pritiskov, ker svetovnega prvenstva nisem imel v načrtu. Goran je namreč že imenoval ekipo. Vedel sem, da so si fantje to zaslužili, saj so celotno sezono dobro skakali. Potem sem naredil svoje delo, kot je treba, in rezultat je prišel sam od sebe," je dejal 20-letni član mengeškega skakalnega kluba.

"Morda je dobro, da bom skakal s prazno glavo"

"Osebnih ciljev nimam, ker sem se v ekipo uvrstil v zadnjem trenutku. Če bi o tem prej razmišljal, bi jih imel." | Foto: Getty Images "Osebnih ciljev nimam, ker sem se v ekipo uvrstil v zadnjem trenutku. Če bi o tem prej razmišljal, bi jih imel." Foto: Getty Images Svetovno prvenstvo je bilo za to sezono njegova tiha želja: "V ekipo sem se uvrstil v zadnjem trenutku. Pred sezono sem si želel, da bi nastopil v Lahtiju. Že lani sem imel svetovno prvenstvo v načrtu in bil nato na letalnici na Kulmu tudi zelo močan. V Lahtiju se mi ni treba obremenjevati z rezultatom. Lahko sem osredotočen le nase."

Lanišek bo v Lahtiju doživel debi na nordijskih svetovnih prvenstvih, lani pa je bil na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu odličen dvanajsti in pokazal, da se velikih tekem ne ustraši.

Njegov adut bo lahko sproščenost, saj je o prvenstvu začel razmišljati šele nedavno, medtem ko so preostali člani ekipe že prej misli kdaj usmerili proti Lahtiju: "Morda je dobro, da bom na prvenstvu skakal s prazno glavo in bom pet odstotkov bolj oddelal kot sicer. Osebnih ciljev nimam, ker sem se v ekipo uvrstil v zadnjem trenutku. Če bi o tem prej razmišljal, bi jih imel. Zdaj imam cilj takšen kot na preostalih tekmah svetovnega pokala. Torej, dobro skakati."

V Lahtiju je že skakal lani in bil na manjši napravi 34., na večji pa se je s 24. mestom uvrstil med dobitnike točk. Danes bodo skakalci ob 15.30 prvič preizkusili srednjo skakalnico, potem ko včeraj zaradi premočnega vetra niso skakali.

Skakalni spored na SP v Lahtiju

Četrtek, 23. februar
13.00 – kvalifikacije skakalke HS100
15.30 – trening skakalci HS100

Petek, 24. februar
11.30 – trening skakalci HS100
13.30 – kvalifikacije skakalci HS100
16.30 – tekma skakalke HS100

Sobota, 25. februar
16.30 – tekma skakalci HS100


Nedelja, 26. februar
16.30 – tekma mešanih ekip HS100

Ponedeljek, 27. februar
16.00 – trening skakalci HS130

Torek, 28. februar
16.00 – trening skakalci HS 130

Sreda, 1. marec
15.00 – trening skakalci HS130
17.00 – kvalifikacije skakalci HS130

Četrtek, 2. marec
17.30 – tekma skakalci HS130

Petek, 3. marec
16.30 – trening skakalci HS130

Sobota, 4. marec
16.15 – ekipna tekma skakalci HS130

Ne spreglejte