Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 12. 2013,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grega Žemlja Aljaž Bedene

Torek, 3. 12. 2013, 15.00

8 let

Žemlja ostaja ujetnik skrivnostne bolezni

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grega Žemlja je sredi julija s 43. mestom podiral mejnike slovenskega moškega tenisa. Žal pa mu je načrte prekrižala bolezen. Zdravniki so zmedeni, razmišlja tudi o zamrznitvi položaja na lestvici.

Kaj se dogaja s 27-letnim Gorenjcem, ki je moral zaradi zdravstvenih težav izpustiti dobršen del zaključka sezone in je na svetovni jakostni lestvici izpadel iz najboljše stoterice? "Pred dnevi sem se v Franciji udeležil lige in preizkusil, česa sem zmožen. Zanimalo me je, na kakšni ravni lahko nastopam. Izkazalo se je, da lahko še vedno igram dober tenis, a le na 80 odstotkih, kar znam in zmorem. S tem nisem zadovoljen, saj ocenjujem, da je za raven, na kateri želim igrati, treba biti stoodstoten. Zato do takrat, ko ne bom povsem pripravljen, ne načrtujem povratka na teniške turnirje," je Grega Žemlja prečrtal tradicionalen začetek sezone. Pripravljalno obdobje želi obdelati na polno, s treningi priti na želeno raven, a bo marsikaj odvisno od zdravja. Morda bo v redu že do prvega vrhunca, odprtega prvenstva Avstralije, morda ne. Že vse leto poudarja, kako ga spremlja občutek, da bo kmalu konec težav, a se iz prekletstva še ni izvlekel, tako da ostaja ujetnik skrivnostne bolezni.

Mononukleoza in okvara mišic? Morda

Največkrat se je v javnosti omenjalo, da sta mu načrte prekrižali dve bolezni, mononukleoza in okvara mišic. Žemlja opozarja, da je vse skupaj zelo nedefinirano. "Pri mononukleozi so pri prvi diagnozi rekli, da gre za to, pol leta pozneje pa so isti izvidi pokazali, da to ni nujno. Zato tega dejansko ne morem potrditi. Tako kot okvare mišic, kjer sumimo na relativno hiter prestop v anaeroben prag, kar kaže utrujenost mišic. Ker pa to še ni definirano, je to še toliko težje zdraviti in odpraviti," je z resnim in turobnim glasom pripovedoval o težavah, s katerimi se srečuje že od začetka leta.

Lahko si samo mislimo, do kod bi lahko segel na svetovni jakostni lestvici, če ga ne bi omejevale težave s hitro utrujenostjo in težave z dihanjem med največjimi napori. Zdravnik mu je predlagal določene dodatke za boljše počutje. To upošteva, z zdravnikom ima tudi terapije v obliki pasivne športne aktivnosti, s katero bo počasi začel nadgrajevati delo.

Kakorkoli že, tudi Bedene podobno kot Žemlja odpravlja zdravstvene težave. Je pa ogromna razlika, saj natančno ve, da ima opravka s poškodbo zapestja, njegov starejši rojak pa še vedno čaka, da bo dobil bolj natančno diagnozo. Čeprav že skoraj vse leto obiskuje ordinacije. A ne misli kar tako vreči "loparja" v koruzo ter odnehati. Trudi se po najboljših močeh in ne počiva.

"Na vsakem področju iščem aktivnosti, ki pri naporih ne vplivajo na mišice in anaerobno dihanje. Sem aktiven, nočem izgubiti osnovne kondicije, smisla za tenis," poudarja Žirovničan. Ima železno voljo, da se vrne na tirnice svetovnega tenisa, po katerih je nekoč že dosegal slovenske rekorde. Zato je njegova največja želja ob iztekajočem se letu le ena: več sreče z zdravjem.

Ne spreglejte